14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Και νέες διώξεις στα Χανιά!

Ημερομηνία:

Η ασφάλεια Χανίων συνεχίζει το μπαράζ διώξεων που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες με νέα κλήτευση προς οκτώ άτομα. Συγκεκριμένα, απέστειλε κλήτευση για κατάθεση σε προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται σχετικά με την απογευματινή πορεία των «Αγανακτισμένων» και πλήθους κόσμου, που αντιδρούσε στην ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου» αλλά και στις βιαιότητες που είχαν διαπραχτεί από την αστυνομία νωρίτερα το πρωί στις 29 Ιουνίου του 2011. Κατά τη διάρκεια της  πορείας άγνωστοι κινήθηκαν εναντίον γραφείων βουλευτών των Χανίων. Συγκεκριμένα, μικρές φθορές προκλήθηκαν στο γραφείο της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Κουρουπάκη και εν συνεχεία στα γραφεία του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη ,της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Η δίωξη που επιχειρείται να ασκηθεί έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, με ελάχιστες παραλλαγές. Ο αστυνομικός είναι ο ίδιος που έχει καταθέσει, μαζί με άλλους, και σε προηγούμενες μηνύσεις και ξεχωρίζει τους οκτώ κληθέντες μεταξύ μιας πορείας 1000 ατόμων! Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο αστυνομικός αναγνώρισε τους οκτώ μέσα από κάμερες ασφαλείας τραπεζών και ιδιωτικών καταστημάτων ως συμμετέχοντες στην πορεία, και όχι ως συμμετέχοντες στο σπάσιμο των γραφείων. Τρεις από αυτούς έχουν συμπεριληφθεί και σε άλλες εκ των διώξεων. Η περίπτωση ενός είναι χαρακτηριστική καθώς έχει κληθεί ως ύποπτος και για την κατάληψη της Αντιπεριφέρειας Χανίων, παρόλο που τότε ήταν αποδεδειγμένα εκτός Χανίων!

Πολιτικές Διώξεις

Τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με όσες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές από προηγούμενες διώξεις, προκαλούν έκπληξη αλλά δίνουν και απαντήσεις σχετικά με το γιατί γίνεται αυτό το μπαράζ διώξεων στα Χανιά. Όπως επισημαίνουν τόσο δικηγόροι που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα όσο και μερικοί εκ των κληθέντων, όσο η κυβέρνηση στιμώχνεται, αρχίζει και φοβάται καθώς βλέπει ότι πλέον εκτίθεται με τρόπο απροκάλυπτο στους πολίτες σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ξένους δανειστές μας καθώς και σχετικά με την προμελετημένη καταστροφή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο του προμελετημένου εγκλήματος στο οποίο μας οδηγούν οι κυβερνήσεις το γεγονός ότι, μόλις εκλέχτηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 (που μας έβαλε στο ΔΝΤ) έγιναν προσλήψεις 3000 αστυνομικών. Γνώριζαν από τότε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαν με τα μέτρα αυτά, και λάβαιναν τα μέτρα τους.

Καθώς η πίεση αυξάνεται, θα αυξάνεται και η καταστολή και η αυταρχικότητα της κυβέρνησης. Σε όλη τη χώρα άλλωστε λαμβάνουν χώρα τέτοιες παράλογες διώξεις. Όσο στα Χανιά; Η αλήθεια είναι πως αυτό που συμβαίνει στα Χανιά είναι πρωτόγνωρο, και είναι βέβαιο ότι υπάρχει πολιτική πίεση από βουλευτές των Χανίων της ΝΔ. Και γιατί τα Χανιά; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται πίσω από το ότι στα Χανιά είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένο και ζωντανό το κίνημα των πολιτών που αντιστέκονται όσο μπορούν δημιουργώντας δομές αλληλεγγύης και υποστήριξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες και κινήσεις συμπράττουν συχνά και κατεβαίνουν στο δρόμο, κάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και εκδηλώσεις πληροφόρησης και συμπαράστασης για όσα δεν ακούει κανείς από τα κανάλια της τηλεόρασης. Μάλιστα, ανάμεσα στους διωχθέντες, όχι μόνο της τωρινής δίωξης αλλά και των άλλων που έχουμε αναφέρει, συνήθως βρίσκονται άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα κινήματα και ως εκ τούτου έχουν στοχοποιηθεί. Το καθεστώς της αυθαιρεσίας που ζούμε, λοιπόν, φαίνεται πως έχει επιλέξει την τρομοκράτηση προκειμένου να αποδυναμώσει αυτά τα κινήματα.

Η τρομοκράτηση αυτή εκφράζει απροκάλυπτα το στόχο της: αναφέρεται στυγνά στο ότι τα υπό δίωξη άτομα αναγνωρίστηκαν να συμμετέχουν στην πορεία. Για να αποκόψει τη συμμετοχή του κόσμου σε κάθε μαζική κοινωνική διεργασία και διαμαρτυρία. Όμως, η πράξη διαψεύδει αυτή την πρακτική καθώς με κάθε νέα δίωξη ο κόσμος στα Χανιά συσπειρώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι διώξεις και οι δίκες είναι πολιτικές. Πολιτική και μαζική θα είναι και η απάντηση, όπως μας λένε οι ίδιοι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...