21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Και πάλι αφρικάνικη σκόνη και καλοκαιρία στην Κρήτη – Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Ημερομηνία:

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη διατήρηση της καλοκαιρίας για το επόμενο διάστημα. Μια καλοκαιρία όμως που διαταράσεται απο συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κατα τόπους ομιχλών, λόγω υψηλών ποσοστών υγρασίας και άπνοιας, υψηλών θερμοκρασιών λόγω μιας θερμής εισβολής στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Κρήτης, αλλά και το πλέον δυσμενές είναι η επανέναρξη των προγνωστικών τάσεων για μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Η παρακολούθηση των νεότερων δεδομένων, ιδιαίτερα για τη μεταφορά της σκόνης, είναι απολύτως αναγκαία για το επόμενο διάστημα, μιας και αυτή η τάση μεταφοράς, με τις διακυμάνσεις της, διατηρείται πιθανά μέχρι και την Κυριακή.

Στην μεταφορά Αφρικανικής σκόνης λαμβάνονται υπόψη δύο σημαντικά προγνωστικά στοιχεία, το πρώτο είναι τα δεδομένα μεταφοράς του συνολικού φορτίου σκόνης, που προκαλεί ως επι το πλείστον την θολότητα της ατμόσφαιρας, περιορίζοντας ακόμη και την οριζόντια ορατότητα, το δεύτερο στοιχείο είναι η μεταφορά συγκεντρώσεων εισπνεόμενων μικρο-σωματιδίων για τις οποίες συγκεντρώσεις έχουν θεσπισθει και τα όρια επικινδυνότητας για τις ευπαθείς ομάδες του κοινωνικού συνόλου.

Για το δεύτερο αυτό στοιχείο στο οποίο δίδεται και μεγαλύτερη σημασία φαίνεται με τα εως τώρα δεδομένα οτι θα υπερβεί το όριο που έχει θεσπισθεί (50 μgr/ κυβ. μέτρο αέρα) αλλά όχι στο βαθμό που παρατηρήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο Μαρτίου (τα τελευταία βέβαια δεδομένα, σε συνδιασμό με τις πραγματικές μετρήσεις μας δίνουν καλύτερη εικόνα). Σε κάθε περίπτωση οι προγνωστικές τάσεις των αναφερόμενων συγκεντρώσεων δεν θα πρέπει να προκαλούν πανικό και η γνώση είναι αρκετή, ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να λάβουν κάποια μέτρα προστασίας.  Πάντως αυτή την ώρα και τα προγνωστικά δεδομένα αλλά και οι μετρήσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά έως και ασήμαντα επίπεδα συγκεντρώσεων.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα:

Τα υψηλά ποσοστά Υγρασίας κοντά στην επιφάνεια του εδάφους , η νυκτερινή ψύξη και κυρίως η άπνοια είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία ομίχλης σε μία περιοχή. Οι βόρειες περιοχές της Δυτικής Κρήτης , κάτω από την επήρεια των παραπάνω παραγόντων, εμφάνισαν έντονα το φαινόμενο της ομίχλης με την ορατότητα να περιορίζεται σημαντικά , ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι ανατολικές περιοχές της Κρήτης δεν εμφάνισαν παρόμοιο φαινόμενο ομίχλης, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται μια θολότητα στην ατμόσφαιρα που οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά υγρασίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι επικρατούν άνεμοι , έστω και ασθενείς οι οποίοι αποτελούν και τον ανασταλτικό παράγοντα.  Στις επόμενες ώρες αναμένεται να διαλυθεί η ομίχλη και στα Δυτικά τμήματα του νησιού , αφενός λόγω της καλοκαιρίας με την ηλιακή ακτινοβολία να προσφέρει σημαντική θερμότητας,  ενώ και οι άνεμοι θα κάνουν σταδιακά την εμφάνιση τους, έστω και από Ανατολικές διευθύνσεις,  βοηθώντας ακόμη περισσότερο στη διάλυση της. Πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι δεν παρατηρείται μεταφορά σημαντικής ποσότητας Αφρικανικής σκόνης  που θα μπορούσε με τη σειρά της να συμβάλει στον περιορισμό της ορατότητας.  Οι μέχρι και τώρα ατμοσφαιρικές μετρήσεις, των εισπνεόμενων  μικρο-σωματιδίων,  είναι πολύ χαμηλές έως και ασήμαντες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα διατηρηθούν γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη με τους ανέμους να έχουν μία Α-ΝΑ τάση στα ανατολικά τμήματα του νησιού με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 – 4 Μποφώρ, πρόσκαιρα όμως κατά τόπους θα φθάνουν έως και τα 5 Μποφώρ, ενώ στα δυτικά τμήματα θα πνέουν από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του στα 3 έως και τα 4 Μποφώρ κατά τόπους. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι από τις βραδινές ώρες αναμένεται να επανέλθει και πάλι σχεδόν άπνοια στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης. Η θερμοκρασία για σήμερα αναμένεται να εμφανίσει αρκετά υψηλές τιμές , ιδιαίτερα σε βόρειες περιοχές της ανατολικής Κρήτης, αφού το θερμόμετρο θα ξεπεράσει κατά τόπους και τους  28°C, στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν από 22 έως 24°C.

Η μόνη αρνητική εξέλιξη την οποία αρχίζουν να εμφανίζουν τα νεότερα δεδομένα των ατμοσφαιρικών μοντέλων είναι η επανέναρξη μεταφοράς ποσοτήτων Αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας. Οι ατμοσφαιρικοί παράγοντες, δυστυχώς, συνηγορούν στην μεταφορά αυτή και εκτιμάται ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε διαρκώς τα νεότερα δεδομένα των ατμοσφαιρικών μοντέλων προκειμένου να διαπιστώνουμε την νεότερη προγνωστική τάση των συγκεντρώσεων που θα επηρεάσουν το νησί μας. Η έναρξη της μεταφοράς αναμένεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης με την πρώτη κορύφωση τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προγνωστικές τάσεις μεταφοράς είναι πολύ μικρότερες σε συγκεντρώσεις μικρο- σωματιδίων,  από τις συγκεντρώσεις που βιώσαμε το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ευελπιστούμε να μην αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στα νεότερα δεδομένα.

Οι καιρικές συνθήκες πάντως σε ολόκληρο το νησί θα διατηρηθούν πολύ καλές μέχρι και το ΣαββατοΚύριακο, με τους ανέμους να διατηρούν μία βόρεια τάση αλλά χωρίς ενίσχυση ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό φυσικά συνηγορεί στην δημιουργία τοπικών ομιχλών , ιδιαίτερα τις νυκτερινές και πρωινές ώρες. Η συνεισφορά βέβαια και της Αφρικής σκόνης, αναλόγως των συγκεντρώσεων,  θα προκαλεί μια θολότητα στην ατμόσφαιρα.  Λόγω δε και της διατήρησης της θερμότερης εισβολής από τα Νότια αναμένεται να σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ιδιαίτερα σε ανατολικές και νότιες περιοχές της Κρήτης.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κολωνός: Συγκέντρωση νίκης μετά την ενοχή Μίχου και την αθώωση της μητέρας – «Τιμάμε το θάρρος της 12χρονης»

Σε συγκέντρωση «νίκης της αλληλεγγύης» έξω από τη στάση του μέτρο στα Σεπόλια καλεί το απόγευμα της...

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...