23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Και στις ΗΠΑ ”σπάει ταμεία” το βίντεο με τις γερμανικές καταστροφές στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Σοκαριστικά – και όχι προκλητικά – είναι τα στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ελλάδα πέθαναν πάνω από 300.000 άνθρωποι από πείνα κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία που μεταξύ άλλων αναπτύσσει σε συνέντευξη του στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC στο Βερολίνο, Andy Eckardt, ο αναπληρωτής Υπουργός Αμυνας κ. Κώστας Ήσυχος για το περιεχόμενο του βίντεο που προβάλλεται στο μετρό της Αθήνας σχετικά με τις γερμανικές οφειλές.

Για το σύνολο όσων δείχνει το βίντεο – μεταξύ των οποίων και την γυναίκα-σύμβολο της Σφαγής του Διστόμου Μαρία Παντ;iσκα που έγινε το 1944 εξώφυλλο στο αμερικανικό LIFE-  ο κ. Ησυχος λέει ότι ”αποτελεί μέρος της ιστορίας μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας στην Ευρώπη”.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο αμερικανικό δίκτυο αναπαράγει στην διαδικτυακή του έκδοση την αγγλική εκδοχή του βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό της Αθήνας και σήμερα Πέμπτη 14/5/15, το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (πρωί τοπική ώρα) ήταν το 3ο δημοφιλέστερο θέμα στο online του NBC!

Αυτή η απήχηση  δείχνει το πόσο αναγκαίο ήταν τα στοιχεία αυτα να προβληθούν σε όλη την Ευρωπη, σε όλη την Αμερική ,σε όλο τον κόσμο. Ειναι μια νέα ποιοτικά αναδειξη του θεματος των γερμανικών οφειλών που ακολουθεί σε απήχηση αυτή της προσφυγής στην Χάγη, όπου η Ελλάδα πήρε το 2012 την απόφαση να παραστεί στην εκδίκαση για το Δίστομο

Η υπόθεση του βίντεο- που έγινε ”’θεμα” επειδή το γερμανικό περιοδικό ”Σπήγκελ” μετέδωσε από την ιστοσελίδα άλλο βίντεο- απασχόλησε και την Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ”Ποταμιού”.

Ο ΑΝΥΕΘΑ κ Ησυχος  απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου του NBC τόνισε:

«Πρώτα απ’ όλα δεν είναι μόνο μια καμπάνια ενός μικρού video 15’’ -19’’ για την ιστορική μνήμη που προβάλλεται στους  σταθμούς του μετρό, αλλά μια εθνική καμπάνια, που συμμετέχουμε και στηρίζουμε, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές.

Δεν είναι μόνο το θέμα των γκρεμισμένων σπιτιών, των θανάτων και των ακρωτηριασμών πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά επίσης και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων, όπως το χρώμιο που ήταν το κύριο που εισήγε η Γερμανία από την Ελλάδα τη περίοδο 41-43.

Τα αρχεία από ΗΠΑ και Ρωσία

Είναι μια καμπάνια που θα έχει διάρκεια, δεν θα είναι μόνο οπτικοακουστικό το υλικό που θα παρουσιαστεί, αλλά θα είναι μια καμπάνια πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων που θα λάβουν μέρος και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω και στα εθνικά αρχεία από τις ΗΠΑ που έχουμε παραλάβει, τα οποία αποτελούνται από 400.000 σελίδες και αναφέρονται στη κατοχή των Ναζί στην Ελλάδα, συν τα ρωσικά αρχεία που λάβαμε από τη κυβέρνηση της Ρωσίας. Αυτά τα αρχεία μας διευκολύνουν και συνεισφέρουν ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για αυτά που λέμε, γιατί ακόμη υπάρχει ανοιχτή πληγή μεταξύ των δύο χωρών και πρέπει να την κλείσουμε, όχι μόνο από την οικονομική πλευρά, αλλά ηθικά, ιστορικά και νομικά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και ζητούμενο της καμπάνιας μας.

Δεν ξέρω αν το βίντεο είναι προκλητικό, όπως με ρωτάτε, αλλά σίγουρα είναι σοκαριστικό για αρκετούς  Έλληνες να μαθαίνουν ότι στη χώρα τους πέθαναν πάνω από 300.000 άνθρωποι από πείνα. Και αυτοί οι αριθμοί έχουν επιβεβαιωθεί από το ελληνικό κράτος, από τα αρχεία των  εθνικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, αλλά επίσης έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φόρα και φυσικά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης σε διάφορα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τις χώρες που έχουν υποφέρει από τη ναζιστική κατοχή. Είναι πραγματικοί αριθμοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι σοκαριστικοί οι αριθμοί, όχι όμως προκλητικοί. Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας στην Ευρώπη.

Επικεντρωνόμαστε στην ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κοινή γνώμη. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, αλλά διεθνές, γιατί έχει να κάνει με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη σήμερα, και είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν οι άνθρωποι  και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας  απέναντι  στους κινδύνους του φασισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τη «Χρυσή Αυγή». Είναι ένα μικρό φιλμ και μια καμπάνια για το χθες, το σήμερα και το αύριο.

”Να συγκροτήσουμε κοινή Επιτροπή”

"google ad"

Είναι λοιπόν στη γραμμή της πολιτικής της κυβέρνησης μας να ανοίξει η συζήτηση και να συγκροτήσουμε μια επιτροπή μεταξύ των δυο χωρών η οποία θα διερευνήσει τις πιθανότητες να βρούμε λύσεις. Είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα. Είναι διμερές. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι πολιτισμικό πρόβλημα του 20-21ου αιώνα, έχει πολλές πτυχές. Και αυτή η καμπάνια θέλει να πείσει  την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι έχουμε τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία με το μέρος μας.

Αυτή είναι μια καμπάνια στην οποία εμπλέκονται αρκετά υπουργεία, κυρίως το Άμυνας με τα εθνικά αρχεία και το Υπουργείο Μεταφορών  και τελεί υπό την αιγίδα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές της οποίας επικεφαλής είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Βουλής».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6FwXg_Q4v2w”]

news4people.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...