21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Και τα καλλυμένα στόματα έχουνε φωνή”: Η Ε.Π. Κρήτης ΚΚΕ λέει ότι ο πόλεμος της επιδημίας του κορωνοϊού πέρα από τα νοσοκομεία γίνεται και στους χώρους της εργασίας

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ αναφέρεται στην επιδημία του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που έχει και στους εργασιακούς χώρους «με θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Η εικόνα από τους εργασιακούς χώρους στο νησί μας τεκμηριώνει ότι, εκτός από τα νοσοκομεία, ο πόλεμος της επιδημίας του κορονοϊού γίνεται κυρίως σε αυτούς, με θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους:

– χιλιάδες απολύσεις και “οικειοθελείς παραιτήσεις” με το “πιστόλι στον κρόταφο”, σε όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους,

– βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας με την απειλή της απόλυσης και πιέσεις από την εργοδοσία για άδειες με ή άνευ αποδοχών, σε όσες έχουν περιορίσει τη δραστηριότητά τους,

– εντατικοποίηση εργασίας, εξουθενωτικά ωράρια, με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού με το σταγονόμετρο, σε όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όπως Σουπερ-Μαρκετ, αποθήκες, μεταφορικές, επισιτιστικά (delivery&take-away), εργοστάσια τροφίμων-ποτών, μεγάλες βιομηχανίες κ.ά,

– ενώ ήδη εμφανίζονται περιπτώσεις εργαζομένων με συμπτώματα στις παραπάνω επιχειρήσεις, που η εργοδοσία επιχειρεί να υποβαθμίσει ή να αποκρύψει βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία!

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που στο νησί μας εργάζονται εποχικά στον επισιτισμό-τουρισμό, στα τουριστικά γραφεία, τις αεροπορικές εταιρείες, τα τουριστικά λεωφορεία, στο αεροδρόμιο, σε εμπορικά καταστήματα και βιοτεχνίες-βιομηχανίες εποχικής λειτουργίας. Τα μέτρα – ασπιρίνη της κυβέρνησης σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα των εποχικών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όπως και των υπολοίπων, ιδιαίτερα σε μια χρονιά που το συμπληρωματικό σε πολλούς αγροτικό εισόδημα τινάχτηκε στον αέρα λόγω του δάκου στην παραγωγή λαδιού, την οποία η κυβέρνηση αρνείται να αποζημιώσει!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους όσουςεργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν αυτό το διάστημα, τους μακροχρόνια ανέργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία.

Στην πράξη αποδεικνύεται η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, σε αντίθεση με την στήριξη της στις μεγάλες επιχειρήσεις! 

Προβάλλει άμεσα η ανάγκη:

  • Να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν από την 1η Μαρτίου.
  • Να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Να μη μπαίνει κανένα εμπόδιο στη λήψη ειδικώναδειώνμε πλήρεις αποδοχές, πρόσθετων της κανονικής άδειας, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τις έχουν ανάγκη. Να αποκλειστούν όσες επιχειρήσεις δε συμμορφώνονται από τη χρήση των ευνοϊκών για αυτές κυβερνητικών μέτρων.
  • Να παρέχονται στους εργαζόμενουςδωρεάν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίαςόλα τα αναγκαία μέσα προστασίας.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και σε επιχειρήσεις που δουλεύουν εντατικά, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν delivery&takeaway. Να υπάρχει αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας, των ρεπό και των απαραίτητων ωρών ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες.
  • Να δοθούν άμεσα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους εποχικούς και μακροχρόνια άνεργους.
  • Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το Δώρο του Πάσχα και όχι το καλοκαίρι, όπως εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
  • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
  • Άμεση αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών και επιδότηση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου, ειδικά των γυναικών, που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό, με προτεραιότητα αυτούς που έχουν εισόδημα κάτω των 12000€.

Η ΕΠ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και με κάθε πρόσφορο τρόπο να παλέψουν ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να δείξουν εμπιστοσύνη στους κομμουνιστές συνδικαλιστές, που με την στάση τους, όπως πρόσφατα στο ΠΑΓΝΗ και αλλού, έχουν αποδείξει ότι δεν φιμώνονται και δεν τρομοκρατούνται από την μεγαλοεργοδοσία. Με την συμβολή όλων μπορούν και πρέπει να πληθύνουν τα θετικά παραδείγματα οργανωμένης και συλλογικής αντιμετώπισης της εργοδοτικής ασυδοσίας, όπως δείχνει η παρέμβαση των συνδικάτωνπου συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που έβαλε φραγμό στασχέδια μεγάλων επιχειρήσεων να πληρώσουν ακόμα μια φορά το μάρμαρο οι εργαζομενοι!

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΩΝΗ,

ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ!

"google ad"

ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ – ΝΙΚΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ!

ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ !

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...