18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Πλήθος φορέων και στα Χανιά συμμετέχουν στη Διεθνή Μέρα Δράσης 17 Μάρτη ενάντια στον φασισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς

Ημερομηνία:

Με συλλαλητήριο στις 12μμ στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς οργανώσεις και φορείς των Χανίων συμμετέχουν στην διεθνή κινητοποίηση στα πλαίσια της Μέρας Δράσης ενάντια στο φασισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Πιο συγκεκριμένα, στην αυριανή κινητοποίηση συμμετέχουν οι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), Αλβανική Κοινότητα, Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΑΑΚ ΤΕΙ Χανίων, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και η κατάληψη Rosa Nera.

Σε σχετική κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή αναφέρει τα εξής:

Με ένα διεθνές και πανελλαδικό μπαράζ δεκάδων κινητοποιήσεων κατά του φασισμού και του ρατσισμού ενώνει τις δυνάμεις του ένα κίνημα που βγαίνει στους δρόμους με την στήριξη συνδικάτων, κοινοτήτων μεταναστών, κινήσεων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, Δήμων και δημοτικών κινήσεων, φοιτητικών συλλόγων, ανθρώπων των Γραμμάτων και των τεχνών, κινήσεων και συλλογικοτήτων γυναικών, της LGTBQI κοινότητας, των αναπήρων.

Στα Χανιά διαδηλώνουμε στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12μμ με συγκέντρωση και πορεία.  Ανάμεσα τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ), η Αλβανική Κοινότητα, η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και οι ΣΑΜΠΟΤΑΖ – ΕΑΑΚ ΤΕΙ Χανίων, Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ). Διαδηλώσεις γίνονται την ίδια μέρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε Πάτρα, Βόλο, Γιάννενα, Ξάνθη, Ηράκλειο, στο χοτσπότ της Μόρια στη Λέσβο, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Λαμία.

  • Διεκδικούμε να μπει τέλος στην ασυλία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, να προχωρήσει η δίκη, να ολοκληρωθεί και να μπει στη φυλακή όλη οι ηγεσία της που οργάνωσε και εκτέλεσε τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και τις επιθέσεις. Να μπουν αμέσως στη φυλακή οι υπεύθυνοι των τελευταίων επιθέσεων με πρωτοστάτη τον Σ.Δεβελέκο, του πυρήνα των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά.
  • Διεκδικούμε να μπει τέλος στις ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης, να σταματήσουν οι μαζικοί πνιγμοί στη Μεσόγειο, τα δουλοπάζαρα μεταναστών στη Λιβύη, ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, ο αποκλεισμός τους σε στρατόπεδα-γκέτο. Ώρα να ανοίξουν τα σύνορα, να πάρουν άσυλο και χαρτιά, στέγη και περίθαλψη, ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών χωρίς αποκλεισμούς.

Διεθνής αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση

Σε  80 πόλεις, σε πάνω από 15 χώρες θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Δράσης 17 Μάρτη ενάντια στον φασισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και τις ρατσιστικές πολιτικές των στρατοπέδων και των κλειστών συνόρων που τους στρώνουν το δρόμο.

Στη Γερμανία, καλούνται κινητοποιήσεις σε 33 μικρές και μεγάλες πόλεις ανάμεσά τους το Βερολίνο, τη Βρέμη, το Αμβούργο, την Φρανκφούρτη. Στο Βερολίνο, η μεγάλη διαδήλωση θα πάει στα γραφεία του AfD.

Στην Βρετανία διαδηλώσεις θα γίνουν στο Λονδίνο, στο οποίο μαζί με την Αθήνα παραδοσιακά γίνονται οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, αλλά και στην Γλασκώβη στην Σκωτία και στο Κάρντιφ στην Ουαλία.

Στη Γαλλία μεγάλο αναμένεται να είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει στο Παρίσι και θα ξεκινήσει από την Όπερα. Διαδηλώσεις θα γίνουν επίσης στις 18 Μαρτίου στο Άμστερνταμ στην Ολλανδία και στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, στην έδρα της ΕΕ. Στο ισπανικό κράτος διαδηλώσεις θα γίνουν στο Αλικάντε και στην Καταλονία στη Βαρκελώνη.

Στην Πολωνία φέτος θα γίνουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε 10 πόλεις με τις μεγαλύτερες από αυτές να έχουν καλεστεί στην Βαρσοβία, το Μπρέσλαου και το Γκντάνσκ. Ενάντια στον άγριο αντισημιτισμό και την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που έχει τροφοδοτήσει την άνοδο της ακροδεξιάς, το αντιφασιστικό κίνημα της Πολωνίας συνεχίζει να οργανώνει την αντίσταση.

Στη διαδήλωση στη Βιέννη φέτος ήδη καλούν πάνω από 50 συλλογικότητες, ενδεικτικό της ανησυχίας και του ξεσηκωμού που έχει προκαλέσει η συμμετοχή της ακροδεξιάς και των φασιστών για πρώτη φορά στην κυβέρνηση από την δεκαετία του ’30 ενώ στην κεντρική Ευρώπη διαδηλώσεις έχουν ανακοινωθεί επίσης στην Τσεχία, στην Πράγα και στην Ουγγαρία στην Βουδαπέστη. Στην Δανία διαδηλώσεις θα γίνουν σε τρεις πόλεις, την Κοπεγχάγη, το Άαρχους και το Όντενσε.

Στην Κύπρο το δικοινοτικό συλλαλητήριο θα γίνει στις 11πμ στη Λευκωσία, στον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ, με ομιλητές των γγ του ΑΚΕΛ Α.Κυπριανού, τον Χασάν Φελέκ, πρόεδρο της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης Dev-Is και εκπρόσωπο των μεταναστών. Στην κινητοποίηση καλούν πάνω από είκοσι συνδικάτα, συλλογικότητες και οργανώσεις. Στην Τουρκία, θα γίνει κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη με κάλεσμα της οργάνωσης Antikapitalister και του DurDe (Ενάντια στιον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις θα γίνουν και στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στον Ειρηνικό, στις 18 Μάρτη, στην πρωτεύουσα της Κορέας, Σεούλ και στις 25 Μάρτη, στην καθολική Κυριακή των Βαϊων σε 9 τουλάχιστον πόλεις της Αυστραλίας (ανάμεσά τους το Σίντνεϊ, η Μελβούρνη, η Καμπέρα, το Μπρίσμπεϊν, η Αδελαΐδα ενάντια στην ρατσιστική πολιτική των απελάσεων και της απάνθρωπης φυλάκισης μεταναστών και προσφύγων σε νησιά του Ειρηνικού.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσανατολικό: Όλα έτοιμα στο Ισραήλ για την ισοπέδωση της Γάζας, με τη Δύση σε ρόλο… θεατή

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να κλιμακώσει τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, έχοντας...

Η Sophia, το ρομπότ, έρχεται στην Κρήτη και θέλει να πάει στην Κνωσό!

Η Sophia, το πιο εξελιγμένο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον...

Μονοφάτσι: «εκρηκτικό» το κλίμα ανάμεσα σε μέλη οικογενειών, ασφυκτικές πιέσεις για «σασμό»

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη Μεγάλος αναβρασμός φέρεται να επικρατεί τον τελευταίο...