21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Και τι θέλω να σας πω… (Ν. Χικμέτ)

Ημερομηνία:

Του Βαγγέλη Πάλλα, Δημοσιογράφου – Ερευνητή – Αναλυτή AEJ/IFJ

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

… Όλα είναι στη θέση τους. Οι πεινασμένοι στην Αφρική. Οι ”ειδικοί” στην τηλεόραση. Οι κακοί στη φυλακή. Αυτοί που αποφασίζουν στη βουλή. Τα σπίτια μας στις τράπεζες. Οι φίλοι μας στο facebook. Εμείς σε τέσσερις τοίχους… Πανδημία, αστική τάξη και οδηγίες της Ε.Ε.

Τα τρία κακά της μοίρας μας. Δεν φέρνουν απλώς τη δυστυχία και το θάνατο, αλλά κλέβουν σιγά σιγά την ανθρωπιά μας σαν να ζούμε σε μια ιδιότυπη κατάσταση πολιορκίας.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Ζούμε σε μια ιδιότυπη κατάσταση πολιορκίας ή στις παραμονές μιας τέτοιας  κατάστασης. Η πολιορκία αυτή δεν έχει σχέση με τη χρήση μάσκας και τη ρήση των αποστάσεων. Υπό πολιορκία μοιάζει να βρίσκεται το μέλλον μας, η εργασία, η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός, η ελπίδα…

Είναι η μάσκα φίμωτρο; Γιατί άραγε πολλοί καλούν σε επανάσταση και ξεσηκωμό με αφορμή τη μάσκα;

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Ο βαθύς συστημικός ρατσισμός των ΗΠΑ, που κάνει τον καθένα έρμαιο των κατασταλτικών μηχανισμών και της κρατικής βίας, αιτία της δολοφονίας ενός ακόμα μαύρου παρία, είναι ενδεικτικός: στην Μέκκα του καπιταλισμού, το οργανωμένο κράτος διαπαιδαγωγεί τους νόμιμους εκπροσώπους του έτσι ώστε να ασκούν το δικαίωμα της θανάτωσης όπου, όπως και όποτε νομίζουν, εναντίον κυρίως εκείνων που θεωρούνται “απειλή” στην ευταξία ή περισσεύουν, ως ανθρώπινα απορρίμματα, στην κοινωνία των λευκών.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Αρθογράφοι τους το εξωράισαν στα έντυπα τους, εκδότες τους το έκαναν lifestyle στα πρωτοσέλιδα τους, οι «φίρμες» το απενοχοποίησαν και το νομιμοποίησαν. Έχουμε και λέμε – επειδή δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου…

Πέτρος Γαϊτάνος (τραγουδιστής θρησκευτικών ύμνων): «Μου αρέσει ο τσαμπουκάς της Χρυσής Αυγής», Βύρων Πολύδωρας (Βουλευτής Β΄Αθήνας της ΝΔ, πρόεδρος της Βουλής για μια μέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε προλάβει να διορίσει με το σχετικό νόμο συγγενείς του): «Βεβαίως συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή». «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι απειλή για τη Δημοκρατία»

Θάνος Τζήμερος (Διαφημιστής, Πολιτικός – ΔΗΞΑΝ): «Αν η Χρυσή Αυγή είναι το αυγό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φίδι. Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Νέα Δημοκρατία και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα.». Γιάννης Πλούταρχος (τραγουδιστής): «Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή, αν είναι να μας βγάλει από το αδιέξοδο»

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

"google ad"

Γιώργος Τράγκας (δημοσιογράφος): «Έχουν έρθει οι άνθρωποι [σ.σ. οι χρυσαυγίτες] όμως σε πλήθος εκπομπών μου και μου έχουν πει ότι δεν είναι ναζιστικό κόμμα, έχουν διαψεύσει όλες τις σχέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις που επικαλούνται διάφοροι..». «Εγώ κυρίες και κύριοι αν λάβω υπόψιν μου ότι η ΧΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου, πρέπει να πω ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα είναι εκτός συνταγματικού τόξου» Μπάμπης Παπαδημητρίου (δημοσιογράφος του ομίλου Αλαφούζου τότε και νυν βουλευτής της ΝΔ): «Γιατί όχι μία σοβαρότερη Χρυσή Αυγή να τη δεχτούμε να υποστηρίξει μια συντηρητική συμμαχία.».  «Σε τελευταία ανάλυση, ο εθνικισμός δεν είναι ντροπή!». Νότης Σφακιανάκης (τραγουδιστής): «Η Χρυσή Αυγή ουσιαστικά αφυπνίζει αυτό που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας. Να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να έρθει να μας βιάσει.». Γιάννης Μπέζος (ηθοποιός): «Το χαστούκι [του Κασιδιάρη] δεν σημαίνει ότι κάποιος χαστούκισε κάποιον συνάνθρωπό μας. Συμβολίζει χτυπάω κάτι κατεστημένο».

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Είδα γονείς ορφανούς, ο ένας παππούς απ’ τη Σμύρνη

στη Δράμα πρόσφυγας πήγε να βρει βουλγάρικη σφαίρα

κι ο άλλος Κύπριος φυγάς στο μαύρο τότε Λονδίνο

στα 27 του στα δύο τον κόψανε οι Ναζί.

Είδα μισή Λευκωσία, βουλιαγμένη Σερβία

στο Βελιγράδι ένα φάντασμα σ’ άδειο ξενοδοχείο

αμερικάνικες βόμβες και εγώ να κοιμάμαι

αύριο θα τραγουδάνε στης πλατείας τη γιορτή.

Είδα κομμάτια το κρέας μες στα μπάζα μιας πόλης

είδα τα χέρια, τα πόδια, πεταμένα στη γη.

Είδα να τρέχουν στο δρόμο με τα παιδιά τους στον ώμο

κι εγώ τουρίστας με βίντεο και φωτογραφική.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Με τα χρήματα του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και των τραπεζών,  δεν στήριζαν μόνο φίλους με ανύπαρκτα sites. Κυρίως διέλυαν κάθε προσπάθεια να περάσει η ενημέρωση στην νέα εποχή συμβάλλοντας στην καταστροφή της αξιοπιστίας τους. Έβαλαν τις βάσεις για τα site-γαλέρες που ενδιαφέρονται μόνο για τις “επισκέψεις”. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και σίγουρα ξεπερνάει κατά πολύ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια…. Η «γραμμή» του “δεν γράφουμε τίποτα για την τάδε τράπεζα, τον τάδε επιχειρηματία, την τάδε ομάδα” έγινε κανόνας. Το ξέρουμε ΟΛΟΙ εδώ και χρόνια αλλά ακόμη φοβόμαστε να το ομολογήσουμε.

Η σημερινή δυστοκία στα ΜΜΕ και τη δημοσιογραφία χρηματοδοτήθηκε αδρά και χτίστηκε λιθαράκι-λιθαράκι και επιταγή-επιταγή με σχέδιο και μέθοδο. Οι ενώσεις και τα συνδικάτα εργαζομένων στα ΜΜΕ έκαναν ότι δεν έβλεπαν ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία οδηγούσε στη δημιουργία “στρατών” για ένα μεροκάματο του τρόμου, δουλεύοντας 7 ημέρες την εβδομάδα.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Συντηρητισμός-ξενοφοβία: από πού να αρχίσει κανείς. Από όσα είπα παραπάνω για τις ιταλίδες και τις ισπανίδες; Από τους Αυστριακούς, βαθύτατα συντηρητικούς και ξενόφοβους; Από τους Ισλανδούς και τους Δανούς, σχεδόν εξίσου συντηρητικούς και ξενόφοβους, αν και πιο διακριτικούς; Από τους Τσιγγανοφάγους Τσέχους, Σλοβάκους και άλλους; (εκεί πάντως έφτασαν όλα τα σωστά προϊόντα: Αναγέννηση, Τριακονταετής Πόλεμος, μπαρόκ, Διαφωτισμός, κομμουνισμός…). Να αρχίσω λοιπόν από τους Ελβετούς, που με πρόσφατο δημοψήφισμα αρνήθηκαν ακόμα μια φορά την ελβετική υπηκοότητα σε παιδιά μεταναστών.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Προσοχή στους κήρυκες,

προσοχή στους γνώστες,
προσοχή σε αυτούς που όλο διαβάζουν βιβλία,
προσοχή σε αυτούς που είτε απεχθάνονται τη φτώχεια,
είτε είναι περήφανοι γι’ αυτήν,
προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να επαινέσουν
γιατί θέλουν επαίνους για αντάλλαγμα,
προσοχή σε αυτούς που βιάζονται να κρίνουν,
φοβούνται αυτά που δεν ξέρουν,
προσοχή σε αυτούς που ψάχνουν συνεχώς πλήθη
γιατί δεν είναι τίποτα μόνοι τους,
προσοχή στο μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα,
η αγάπη τους είναι μέτρια,
ψάχνει το μέτριο.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Καληνύχτα, λυπημένε αδελφέ μου αν τύχει να δεις ένα μεγάλο αστέρι είναι που σε συλλογίζομαι καθώς θ’ ακουμπήσεις τ’ όπλο σου στη γωνία θα ξαναγίνεις ένα σπουργίτι. Και όταν σου πουν να με πυροβολήσεις χτύπα με αλλού, μη σημαδέψεις την καρδιά μου. Κάπου βαθιά της ζει το  παιδικό σου πρόσωπο. Δεν θα ήθελα να το λαβώσεις. Τάσος Λειβαδίτης.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων

στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία

στα εργοστάσια πολεμικών υλών

σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια

στα θούρια

στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους

στους θεατές

στον άνεμο
σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς

στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.

Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.»

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Μελάνι. Δηλητηριώδες παρασκεύασμα από ταννικό γάλλιο του σιδήρου, αραβικό κόμμι και νερό, κυρίως χρησιμοποιούμενο στη διευκόλυνση της μόλυνσης από βλακεία και στη διάδοση της πνευματικής εγκληματικότητας. Οι ιδιότητες της μελάνης είναι παράξενες και αντιφατικές: μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει και να εξαφανίσει, να μαυρίσει και να λευκάνει υπολήψεις, αλλά η συνηθέστερη και πιο αποδεκτή χρήση της είναι η οικοδομική. Πρώτα συνδέει τους λίθους ενός οικοδομήματος φήμης κι ύστερα καλύπτει-σαν σοβάς- την κακή ποιότητα του υλικού. Υπάρχουν κάποιοι που ονομάζονται δημοσιογράφοι κι έχουν φτιάξει λουτρά μελάνης, στα οποία μερικοί πληρώνουν για να μπουν και μερικοί άλλοι για να βγουν. Καμιά φορά συμβαίνει αυτός που πλήρωσε για να μπει, να πληρώνει διπλάσια για να βγει.

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Είδα τον πόλεμο φάτσα, τη «φυλή» και τη «ράτσα»

προδομένη από μέσα, απ τους πιο πατριώτες

Να χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη με τ όπλο στο στόμα

Τα παιδιά τους στολίζουν σήμερα τη Βουλή.

Κάτω από ένα τραπέζι το θυμάμαι σαν τώρα

με μια κούπα σταφύλι στου βομβαρδισμού την ώρα

είδα αλεξίπτωτα χίλια στον ουρανό σαν λεκέδες

Μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ.

«Κοίταξε τι ωραία που πέφτουν!

Τι ωραία που πέφτουν…»

ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ:

Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται
μεγάλοι στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε

στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.

ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ… Νομίζεται πως όλα επιτρέπονται; Πώς θα κάνετε πάντα ότι σα κάνει κέφι; Ταμπουρωθήκατε πίσω από αγαθά σας; Νομίσατε ότι θα σας σώσουνε; Κρυφτήκατε πίσω από την οθόνη της τηλεόρασης και  ακούτε παραμύθια κάθε βράδυ; Πρέπει να βρεθεί κάποιος  τρόπος να δραπετεύσουμε απ’ τις ζωές μας… Να μην ζήσουμε σαν δούλοι…Τι

 

* Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά και με αυτά τα όπλα να πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος μέλος των A.E.J. και I.F.J.. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα – μνήμης, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ Ελλάδος. Email: pallas.eu@gmail.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...