25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Και το Bloomberg κατά της λιτότητας;

Ημερομηνία:

Όχι άλλη λιτότητα, ναι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή μέρους του χρέους, λέει με άρθρο-παρέμβασή του για την Ελλάδα το Bloomberg. Υπογραμμίζει ότι τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες

Αναλυτικά, το Bloomberg αναφέρεται στα αποτελέσματα της άγριας λιτότητας και υπογραμμίζει ότι τα δάνεια που πήρε χρησιμοποιήθηκαν και για να διασωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες που είχαν δανείσει την Αθήνα.

Στο άρθρο που υπογράφει η συντακτική ομάδα του Bloomberg, αποτυπώνεται η δεινή κατάσταση των Ελλήνων, μετά την εξαετή άγρια λιτότητα, και καλείται η ΕΕ να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει περισσότερη λιτότητα.

«Οπότε το τελευταίο ελληνικό δράμα αποτελεί λιγότερο αγώνα μεταξύ υπευθυνότητας και εξτρεμισμού όπως το έθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και περισσότερο απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να πιέσει άλλο τους Έλληνες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με περισσότερες δημοσιονομικές περικοπές. Όποιος και αν είναι στην εξουσία στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα», αναφέρεται στο άρθρο.

Κατά της Μέρκελ

Πέραν της γενικής κριτικής στην ΕΕ, το Bloomberg κατακεραυνώνει την γερμανική κυβέρνηση της Α. Μέρκελ, γιατί δεν αναγνωρίζει πως είναι αναγκαίο και δίκαιο να διαγράψει μέρος του χρέους με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

«Όμως, όπως αναγνωρίζουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να αποτινάξει το βουνό χρέους που την πλακώνει. Η προοπτική να ξοδευτούν ατελείωτα χρόνια προσπαθώντας, αποτελεί πολιτικό δηλητήριο», σημειώνει.

Ασκεί, δε, δριμεία κριτική στον Α. Σαμαρά – αν και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την πρότασή του – καταλογίζοντάς του λάθος υπολογισμούς και αυξανόμενο λαϊκισμό που οδήγησαν στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

«Ο Σαμαράς γνωρίζει πώς είναι να είσαι ο ανεύθυνος παράγοντας στη χώρα του. Προτού γίνει πρωθυπουργός, ήταν και ο ίδιος αντίθετος με τη συμφωνία διάσωσης που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα το 2010. (Αυτή που ήταν αναγκαία ώστε να περιοριστεί το τεράστιο χρέος που το ίδιο το κόμμα του Σαμαρά, η Ν.Δ., είχε συσσωρεύσει την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία). Και είναι οι δικοί του λάθος υπολογισμοί και ο αυξανόμενος λαϊκισμός που οδήγησαν στο πολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται στην Αθήνα» συμπληρώνει.

Πάντως, κριτική ασκείται και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χαρακτηρίζονται ως «τρέλα» οι δεσμεύσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αύξηση δαπανών, αναστροφή των δημοσιονομικών περικοπών, παροχή δωρεάν ρεύματος και ταυτόχρονη χρηματοδότηση της αύξησης των δαπανών από τους διεθνείς πιστωτές.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ