14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κακά νέα: Τέλος στο υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων

Ημερομηνία:

«Τέλος» θα μπει στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% η οποία ισχύει και τον Αύγουστο στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την οριζόντια αναγκαστική μείωση των ενοικίων με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν αποκλειστικά  επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία όπως π.χ το λιανικό εμπόριο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, μελετάται το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι και την 31η Αυγούστου, το δημόσιο καλύπτει το ένα τρίτο της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικιού κατα 40% στους ιδιοκτήτες με συμψηφισμούς σε τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν απώλειες και τις δήλωσαν να αναμένουν τώρα να δουν τις «ελαφρύνσεις» είτε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος,  είτε του ΕΝΦΙΑ.

Πάντως κυβενρητικά στελέχη εξετάζουν και την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών , με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών,  «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».

Στο μέτωπο των αδήλωτων τετραγωνικών η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου με τους ιδιοκτήτες να ζητούν νέα παράταση . Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ εάν δεν υπάρξει παράταση όσοι δεν προχώρησαν σε τακτοποίηση της εκκρεμότητας κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα 60% επί της αρχικής οφειλής για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, 100% για εκπρόθεσμη δήλωση και 200% για το ΤΑΠ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ