19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κακοκαιρία – φονιάς στη Χαλκιδική: Έξι νεκροί ανάμεσά τους και δύο παιδιά – Μπουρίνι-καρμπόν με αυτό του 1983 με τους εννέα νεκρούς

Ημερομηνία:

Σοκ προκαλούν οι εικόνες και τα βίντεο που έχουν καταγράψει την απόλυτη καταστροφή στη Χαλκιδική με την κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100.

Μέσα σε λίγα λεπτά δεν έμεινε τίποτα όρθιο από τους σφοδρούς ανέμους που σάρωσαν την περιοχή, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν ακόμα και για ανεμοστρόβιλους που σχηματίστηκαν.

Οι φωτογραφίες και τα βιντεο είναι από τα sites  seleo και thestival.

Θ. Κολυδάς: Μπουρίνι-καρμπόν με αυτό του 1983 με τους εννέα νεκρούς

Το φονικό μπουρίνι που έπληξε χθες τη Χαλκιδική ήταν της ίδιας έντασης με αυτό που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς, σύμφωνα με τον διευθυντή προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά.

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση – καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι, κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε μιλώντας στο ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «χθες το επικαιροποιήσαμε και βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία».

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ’ αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ο Θοδωρής Κολυδάς 

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι «στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δύο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα, τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα. Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες».

Στην Αμερική, προσθέτει ο κ. Κολυδάς, «μπορούν να σηκώσουν και ολόκληρα σπίτια».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...