16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κακούργημά ο βασανισμός και θανάτωση ζώου με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή

Ημερομηνία:

Τη μετατροπή του αδικήματος της θανάτωσης ή του βασανισμού των ζώων σε κακούργημα, μετατρέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε συνέχεια των εξαγγελιών του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη μετά τα αυξανόμενα κρούσματα κακοποίησης και με αφορμή την κακοποίηση σκύλου στα Χανιά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Μάκης Βορίδης είχε δηλώσει μετά το περιστατικό:

«Ο πρόσφατος άγριος βασανισμός ζώου που συνέβη στην Κρήτη αναδεικνύει την αναγκαιότητα της θέσπισης ενός βαρύτερου ποινικού πλαισίου που θα καθιστά αποτελεσματικότερη τη δίωξη και τιμωρία των βασανιστών ζώων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προτείνουμε στη Βουλή να υιοθετήσει τέτοια βαρύτερη νομοθεσία».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η εν λόγω τροπολογία αυστηροποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, προβλέποντας εφεξής για τους παραβάτες ποινή κάθειρξης έως 10 έτη – έναντι τουλάχιστον 1 έτους που ισχύει – καθώς και αυξημένη κατά πολύ χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, τα το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη αντί ποινής 5.000 έως 15.000 ευρώ που ισχύει.

Παράλληλα, πέραν της ποινής φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους που ήδη προβλέπεται, αυστηροποιούνται και οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται στους παραβάτες των διατάξεων για τη μεταχείριση ζώων και ζώων συντροφιάς. Αντί του ισχύοντος προστίμου των 5.000 έως 15.000 ευρώ, η χρηματική ποινή ορίζεται μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ κάθε μία.

Στα εν λόγω αδικήματα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής: εγκατάλειψη, εισαγωγή, εμπορία, αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων σκύλων και συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση, ευθανασία. Ρυθμίζονται επίσης εκ νέου θέματα σχετικά με την αφαίρεση οριστικά των ζώων από τους παραβάτες της νομοθεσίας για την προστασία αυτών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ