19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Καλά τα νέα για τα πετρέλαια νοτίως της Κρήτης- παράταση στην επιτροπή έδωσε ο Σταθάκης

Ημερομηνία:

Τα νέα είναι μάλλον καλύτερα από ότι αρχικά φαινόταν για τους υδρογονάνθρακες στη δυτική Ελλάδα και νοτίως της Κρήτης και το υπουργείο αποφάσισε να δώσει νέα προθεσμία για την αξιολόγηση της κοινοπραξίας Total – Edison – Ελληνικά Πετρέλαια . Είναι η κοινοπραξία που έχει ζητήσει να αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια «Περιοχή 2» που αφορά 20 τμήματα στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι   θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης (ΦΕΚ Β’ 2186/08.08.2014), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε υπογράψει την απόφαση για τον ορισμό ως Επιλεγέντος Αιτούντα για την Περιοχή Παραχώρησης 2 (Block 2) της κοινοπραξίας “TOTAL E&P GREECE B.V. – EDISON INTERNATIONAL S.P.A. – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.”.

Το επόμενο βήμα ήταν η Επιτροπή Αξιολόγησης να καλέσει την κοινοπραξία προκειμένου να οριστικοποιηθεί η σύμβαση και τώρα ο υπουργός κ.Σταθάκης υπέγραψε την τροποποίηση της απόφασης για να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής στις 30 Ιουνίου.

«Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτές τις δυο περιοχές» είπε ο κ.Σταθάκης και αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που διαφαίνονται στον τομέα των υδρογονανθράκων, μετά και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης.

«Φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακή πύλη φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Mare Forum Greece. Επεσήμανε ακόμη ότι η χώρα μας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι χώρα «κλειδί» στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας και σταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξειδικεύοντας το ρόλο της Ελλάδας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού σε Περιφερειακό και Ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε ότι η κυβέρνηση:

·Υποστηρίζει το σχεδιασμό του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού αερίου

·Συμμετέχει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed, ως μια πρόσθετη οδό μεταφοράς φυσικού αερίου

·Προωθεί το μετασχηματισμό της χώρας σε πύλη Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια

·Επιδιώκει την αξιοποίηση των θαλάσσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο απόλυτου σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, και της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας

Υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα

Θυμίζουμε ότι την άποψη ότι από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν νότια της Κρήτης, η Ελλάδα σε βάθος χρόνου 25 ετών θα μπορεί να έχει ένα εισόδημα 500 δισ. ευρώ, με το 5% των χρημάτων αυτών να μένουν Κρήτη, έχει εκφράσει παλιότερα ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μάς υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της Ελληνικής Α.Ο.Ζ. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος παραθέτει στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντικές περιοχές είναι αυτή μεταξύ Τυμπακίου και Πλακιά, επίσης νότια της Κρήτης, όπως και μία ακόμα περιοχή νότια της νήσου Γαύδου.

"google ad"

cretalive.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...