18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

“Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες. Τουρίστες, αμέτε στο διάολο”: Κάτοικοι τουριστικών προορισμών απορρίπτουν τον μαζικό τουρισμό

Ημερομηνία:

Μην αντέχοντας άλλο την κατάληψη των δημόσιων χώρων των πόλεών τους, την υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής τους, αρκετοί από τους κατοίκους αυτών των πόλεων βγήκαν στους δρόμους κηρύσσοντας τον πόλεμο στον… τουρισμό.

Στη Βαρκελώνη και σε άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, το κύμα των τουριστών αρχίζει να προκαλεί την εχθρότητα των κατοίκων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ξανά τις πόλεις τους.

Από τα ρομαντικά κανάλια της Βενετίας μέχρι τις επάλξεις του Ντουμπρόβνικ, περνώντας από το σκωτσέζικο νησί του Σκάι, οι τουρίστες έχουν γίνει εφιάλτης για ορισμένους κατοικους, παρά το οικονομικό μάννα που φέρνουν.

«Ποτέ πια ένα καλοκαίρι σαν αυτό», «Όχι τουρίστες στις πολυκατοικίες μας», «Δεν είστε ευπρόσδεκτοι», διάβαζε κανείς το Σάββατο στα πανό στη διάρκεια διαδήλωσης κατοίκων στην παραλία που συνήθως σφύζει από τουρίστες.

Τέτοιες ενέργειες, τις οποίες ο Τύπος χαρακτηρίζει «τουρισμοφοβία», πραγματοποιούνται την ίδια στιγμή και στην Ισπανία, τον τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, ο οποίος δέχεται φέτος ακόμη μεγαλύτερα πλήθη παραθεριστών που θέλουν να αποφύγουν την αστάθεια στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή την Τουρκία.

TOURIST-GO-HOME

TOURIST-GO-HOME2

Στη Βενετία, μια πόλη 55.000 κατοίκων που κάθε χρόνο έχει περισσότερα από 20 εκατομμύρια τουρίστες, δύο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν τον προηγούμενο μήνα διαμαρτυρόμενοι για τα αυξανόμενα ενοίκια και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην πόλη τους τα τεράστια κρουαζιερόπλοια.

Ασπαζόμενες το μήνυμα των πολιτών, αρκετές δημοτικές αρχές άρχισαν να παίρνουν μέτρα. Ο δήμος της Βενετίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη δημιουργία νέων καταλυμάτων για τους τουρίστες στο κέντρο της πόλης και ότι θα εισαγάγει «μετρητές ανθρώπων» σε δημοφιλή σημεία αυτής προκειμένου να ελέγχεται ο συνωστισμός.

Ακόμη, την επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους κάνουν πικ νικ δημοσίως, κολυμπούν στα κανάλια ή ακόμη στέκονται για πολλή ώρα στα… γεφύρια.

Στη Ρώμη απαγορεύτηκε στον κόσμο να τρώει στα σιντριβάνια της πόλης και να πίνει στους δρόμους τα βράδια, στη Φλωρεντία οι δημοτικοί υπάλληλοι καταβρέχουν τα σκαλάκια του Καθεδρικού της πόλης προκειμένου να μην κάθονται οι τουρίστες, ενώ ανάλογα μέτρα έχει υιοθετήσει και το Μιλάνο.

Στο Ντουμπρόβνικ, τέλος, ακόμη μία πόλη που ταλανίζεται από τους χιλιάδες τουρίστες που ξεφορτώνουν καθημερινά σε αυτήν τα τεράστια κρουαζιερόπλοια, ο δήμαρχος έβαλε κάμερες για να ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών της παλιάς πόλης.

Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με τα μέτρα και την επιβολή ενός αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς στους τουρίστες. Πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ πριν ο τουρίστας αγοράσει το εισιτήριό του.

Χρειάζεται να υιοθετηθούν πολιτικές που θα οδηγήσουν στη χαλάρωση του ενοχλητικού συνωστισμού των τουριστών στα βασικά θέλγητρα των πόλεων και στην καλύτερη κατανομή τους.

"google ad"

Ζητούμενο των πολιτικών αυτών δεν θα πρέπει να είναι το «να έλθουν οι τουρίστες για πρώτη φορά, αλλά το να επιστρέψουν», αφού αν έλθουν για 5η φορά τότε η συμπεριφορά τους είναι πιο εύκολο να ενσωματωθεί με αυτήν των ντόπιων. Αυτό όμως σημαίνει απεμπλοκή από την παγίδα του φθηνού και μαζικού προϊόντος που προσφέρουν τα μεγάλα γραφεία.

Γιατί ο τουρισμός και η περιήγηση είναι κυρίως ταξίδι. Είναι η επαφή με νέους τόπους, νέους ανθρώπους και κουλτούρες, είναι νέες εμπειρίες, είναι το απροσδόκητο, είναι η ελευθερία. Και όλα αυτά, βέβαια, με τίποτα δεν μπορούν να τα προσφέρουν τα city breaks των tour operatοrs.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Wkse-smwKSY”]

efsyn.gr, ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσωνας μέσα στον Απρίλη – 36,6 βαθμούς στα Φαλάσαρνα!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει από χθες το σκηνικό στη...

Κασσελάκης: Θα ξεπεράσουμε το 20% στις ευρωεκλογές – Διεκδικούμε την πρωτιά

Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από την Αστυπάλαια...