20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Καμπανάκι» Τσακαλώτου προς την κυβέρνηση: Η πιθανότητα για το V έχει εξαφανιστεί

Ημερομηνία:

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση συνειδητά επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» για να μειώσει την ύφεση λόγω κορωνοϊού κάνει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το -15,2% στο ΑΕΠ κατά τα β’ τρίμηνο του 2020.

Ταυτόχρονα, καλεί την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να λάβει μέτρα και να αποφασίσει «ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει και πότε, ποιους θα στηρίξει, ποιες προτεραιότητες θα θέσει».

Αναλυτικά, ο τέως ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι το 15.2% ύφεση δεν είναι και τόσο κακό, γιατί και άλλες χώρες έχουν μεγάλη ύφεση. Αν δεν προβληματίζει τον Υπουργό Ανάπτυξης το 15.2% ύφεση, πραγματικά δεν ξέρω τι θα τον προβλημάτιζε. Ταυτόχρονα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υποστήριξε ότι “πάει πολύ να ισχυρίζονται κάποιοι ότι η ύφεση οφείλεται στην ασκούμενη πολιτική”.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Κανείς δεν αρνείται ότι η πανδημία είναι ένας εξωγενής παράγοντας για την χώρα και εξαιρετικά δυσμενής για την οικονομία. Όμως το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να επιλέξει ποια όπλα θα χρησιμοποιήσει και πότε, ποιους θα στηρίξει, ποιες προτεραιότητες θα θέσει. Και το να τα συζητήσει αυτά, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς, πέρα από υποχρέωση της είναι και ζήτημα δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα:

1ον: Η μείωση του ΑΕΠ κατά 15.2% είναι πρόβλημα σε κάθε περίπτωση ανεξαρτήτως του τι κάνουν οι άλλες χώρες.

2ον: Αν παρόλα αυτά η ΝΔ επιμένει στις συγκρίσεις θα ήθελα να της θυμίσω ότι παρέλαβε την χώρα με ανάπτυξη διπλάσια από τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης, είχε ρίξει τον ρυθμό ανάπτυξης κάτω από τον Μ.Ο. της Ευρωζώνης πριν τον κορωνοϊό (4ο τρίμηνο του 2019) και τώρα η ύφεση στην Ελλάδα είναι η 5η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

3ον: Η χώρα μας θα έχει σημαντικά προβλήματα και τα επόμενα τρίμηνα. Όπως έχουμε πολλάκις τονίσει, το ζήτημα είναι να μην γίνει η ύφεση παρατεταμένη. Η πιθανότητα για την λεγόμενο V έχει πλέον εξαφανιστεί.

4ον: Η χώρα είχε την δυνατότητα χάρη στο μαξιλάρι να μειώσει σημαντικά το βάθος της ύφεσης. Το ότι δεν το έκανε είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της ΝΔ.

5ον: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αν είχαν ληφθεί η ύφεση θα ήταν σημαντικά μικρότερη. Η κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει. Τώρα απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παρεμβάσεις.

6ον: Θα καταλάβουν ποτέ στην ΝΔ ότι η δουλειά τους δεν είναι να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αλλά να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης; Θα εμπλακούν ποτέ σοβαρά στην συζήτηση ή θα συνεχίσουν να μην λαμβάνουν μέτρα στηριζόμενοι στην ασυλία που απολαμβάνουν από τα περισσότερα ΜΜΕ;».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...