Μιλώντας στην εκπομπή του Mega, «Live News», η Λιάνα Κανέλλη, η οποία είχε πέσει θύμα της φασιστικής βίας της Χρυσής Αυγής, σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε στην απόφαση που την έκρινε εγκληματική οργάνωση.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ανθρώπους που δούλεψαν σε όλη αυτή τη δικαστική πορεία. Σκεφτόμουν τι θα νιώθει η κυρία Κλάπα απόψε, που έκανε τις ανακρίσεις, εκεί που πηγαίναμε όλοι και καταθέταμε. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που λοιδορήθηκαν για όλα αυτά. Το πρόσωπό μου το έχω καθαρό ακόμα και αν το άγγιξε αυτό το… ον. Η μάνα του Φύσσα δεν μπορεί να αγκαλιάσει το παιδί της απόψε. Είναι σαν να μύρισε το σκοτάδι και όλη άβυσσος, που λέει ο Ελύτης. Πάνω στο μαύρο κάρβουνο του φασισμού, είναι σαν να έχει ξεφυτρώσει απόψε ένα λουλουδάκι στον τάφο του Παύλου, στον τάφο του Λουκμάν, στον τάφο όλων, είναι σαν να λαμπυρίζουν τα κόκαλα των εκτελεσμένων από τους Ναζί. Εντός εκτός βουλής ζήσαμε με σβάστικες και υπάρχει αυτή η σιωπηρή συνενοχή πολλών. Η απόφαση αυτή έχει ιστορικό βάρος και το βλέπω στα μάτια των ανθρώπων. Αυτό που έγινε σήμερα είναι αντιναζιστικό συλλαλητήριο και πατάει σε πολύ γερή ελληνική παράδοση. Δεν είμαστε φασίστες. Ο κίνδυνος που προέκυψε από τα χρόνια της παρουσίας μίας εγκληματικής οργάνωσης που φόρεσε την λεοντή του κοινοβουλευτικού κόμματος είναι αυτό που πρέπει να προσέξουμε. Η δίκη είναι σαν βαράει καμπανάκι ότι τελειώσαμε με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και έλαμψε η αλήθεια γιατί κόπιασαν πολλοί άνθρωποι για να φτάσουμε εδώ», δήλωσε αρχικά η βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Η δίκη τράβηξε την κουρτίνα. Λέει ότι όπως εμφανίστηκε τάχα μου δήθεν ο φασισμός από το πουθενά και φόρεσε μανδύα, μπορεί να ξαναεμφανιστεί και πρέπει να είμαστε εκεί. Όποιος είχε ακούσει την εισήγηση της εισαγγελέως αναρωτιέται γιατί δεν ήμασταν στο δρόμο άλλοι τόσοι. Γιατί αυτά που είναι που φτιάχνουν κλίμα ανοχής και αρχίζει η γενίκευση που είναι η αρχή κάθε φασισμού, και η αντίληψη ότι όσοι βγαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν είναι αλήτες»

«Η αλλαγή του ποινικού κώδικα έγινε λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές επιτρέπει την άσκηση πολιτικών δικαιωμάτων και στο διάστημα μέχρι την έφεση, δεν απαγορεύεται η άσκηση πολιτικών διακονεμάτων. Επομένως αυτά που θα δούμε τις επόμενες ημέρες θέλουν εξαιρετική προσοχή. Ο ποινικός κώδικας έχει γίνει πιο χαλαρός για πάρα πολλά αδικήματα. Ένα να αρχίσουν όλοι να αναλογίζονται: Πώς φτάσαμε μέχρι τη δίκη, γιατί κάναμε 5,5 χρόνια να φτάσουμε μέχρι την πρωτόδικη απόφαση; Δεύτερον να σκεφτούν αυτοί που είναι ανοιχτοί απέναντι στα πράγματα, πόσο εύκολο είναι να πέσουν θύματα προβοκατόρικων απόψεων και ενεργειών. Το έχουμε λίγο στο αίμα μας. Χρειάζεται το μάξιμουμ των ποινών για λόγους παραδειγματισμού και υποδειγματική συνέχιση του αντιφασιστικού αγώνα», δήλωσε η Λιάνα Κανέλλη για την αλλαγή του ποινικού κώδικακα και τι πρέρπει να συμβεί ως προς τις ποινές και κατέληξε:

«Αυτό είναι παράδειγμα από τους γενναίους δικαστές. Είναι στα αλήθεια η μεγαλύτερη δίκη, είναι αυτή που μπορεί να κάνει τους Έλληνες να περπατάνε περήφανοι και να μην τους λένε ότι είναι χώρα που έχει ναζιστές, αλλά εκτελεσμένους από τους Ναζί και ότι δεν τους ανέχεται. Να μην εφησυχάσουμε, να μείνουμε ήρεμοι και να αρχίσει ο φασίστας της διπλανής πόρτας να βρίσκει άλλη μάσκα, άλλο τρόπο, άλλη φόρμα, άλλο σύλλογο, ομάδα, να πλασάρει τη σβάστικα. Αν δεν αντισταθείς και δεν τον τσακίσεις ο φασισμός μόνος του δεν φεύγει, δεν εξαφανίζεται, δεν εξαερώνεται».

reader.gr