19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κανένα προβλημα, σύμφωνα με τον Δήμο Ελαφονήσου και τον Φορέα Διαχειρισης για τα γυρίσματα του GNTM στην παραλία που προκάλεσαν αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Ο δήμος Ελαφονήσου υποστηρίζει ότι η περιοχή που έγιναν τα γυρίσματα του  GNTM,  αφορούν «περιοχή στάθμευσης  οχημάτων  και  όχι  αμιγώς  την προστατευόμενη λόγω των αμμοθινών έκταση την οποία εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμα NATURA και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε οποιαδήποτε αλλοίωση ή και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος».

Και τι άλλο θα έλεγε η δήμαρχος της περιοχής, η οποία, όπως μας πληροφόρησε το STAR στην ανακοίνωσή του ήταν παρούσα στα γυρίσματα του ριάλιτι GNTM. Το όχι αμιγώς την προστατευόμενη είναι κάτι σαν το ολίγον έγκυος. Και η αναφορά περί μετατροπής της παραλίας σε πάρκινγκ κατά τους θερινούς μήνες μόνο τιμητική δεν είναι για τη διαχείριση του βιοτόπου.

GNTM ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΙΜΟΥ
Τα σημάδια από τις ρόδες του τζιπ 4Χ4 και των μοτοσυκλετών είναι ορατά στη μοναδική και προστατευόμενη παραλία

Αντίθετα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας τα γυρίσματα του GNTM έγιναν «στην παραλία Σαρακήνικο του Δήμου Ελαφονήσου, εντός ορίων της προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2540002 και ονομασία «Περιοχή Νεάπολης και νήσος Ελαφόνησος».

Μόνο που ο Φορέας Διαχείρισης δεν μας εξηγεί για ποιο λόγο δεν εξέφρασε αντιρρήσεις και έδωσε άδεια και κατόπιν εορτής αναφέρει ότι «η προβολή από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανεξέλεγκτη κίνηση τροχοφόρων επί της παραλίας η οποία και εκ του νόμου απαγορεύεται, που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές και διαταράσσουν το οικοσύστημα αυτών, ως σύννομες, δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και βρίσκει τον Φορέα Διαχείρισης κάθετα αντίθετο.

Στον αιγιαλό απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων

Το άκρως περίεργο είναι ότι τόσο ο Φορέας Διαχείρισης όσο και ο δήμος Ελαφονήσου εμφανίζονται να αγνοούν ότι η κίνηση οχημάτων απαγορεύεται στον αιγιαλό ανεξάρτητα εάν μια περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.
Όπως αναφέρεται σαφώς  στο άρθρο 13, παράγραφος 4, του νόμου 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας»:

-Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνεςποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

-Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Ελαφονήσου έχει ως εξής:

«Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε από εσφαλμένες εντυπώσεις που προκλήθηκαν για τα πλάνα της εκπομπής GNTM στην τηλεόραση του STAR, από τον Δήμο Ελαφονήσου ανακοινώνονται τα εξής:

Τα συγκεκριμένα πλάνα αφορούν περιοχή στάθμευσης οχημάτων και όχι αμιγώς την προστατευόμενη λόγω των αμμοθινών έκταση την οποία εμείς εντάξαμε στο πρόγραμμα NATURA και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπαμε οποιαδήποτε αλλοίωση ή και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης που εκδόθηκε απαντά στα τυχόν ερωτήματα και στις άδικες διαμαρτυρίες όσων, πέρα και πάνω από εμάς τους κατοίκους, αυτοαναγορεύθηκαν ως προστάτες του τόπου στον οποίο ζούμε και την αξία του οποίου εμείς οι ίδιοι έχουμε αναδείξει.

Τα βασικά πλάνα της εκπομπής ήταν στατικά και σε καμία περίπτωση δεν έβλαψαν το οικοσύστημα, η δε κίνηση των τροχοφόρων ήταν σε σημείο συγκέντρωσης βρόχινων νερών δεδομένου ότι τα γυρίσματα έγιναν τον Οκτώβριο.

Διαβεβαιώνουμε όλους ότι η Ελαφόνησος που εφέτος κέρδισε την αγάπη και την προτίμηση χιλιάδων επισκεπτών θα παραμείνει προσφιλής χάρη στο φυσικό του περιβάλλον και τα γραφικά του τοπία τα οποία προστατεύουμε και στα οποία επενδύουμε προκειμένου να αναδείξουμε το νησί όπου έχουμε την ευλογία να κατοικούμε».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ