16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Καρατομήθηκε ο «μαχητής της διαφθοράς» Παναγιώτης Νικολούδης – Ποιος πήρε τη θέση του

Ημερομηνία:

Στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου αποτέλεσε το «βαρύ χαρτί» για την πολυδιαφημισμένη, από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταπολέμηση της διαφθοράς, ως προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης αποτέλεσε εμβληματική μορφή της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα και συμβολικά λειτουργούσε ως η προμετωπίδα της σύγκρουσης με τη διαφθορά και το «σύστημα». Έχοντας θητεύσει στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, γνώριζε και γνωρίζει όσο λίγοι το αντικείμενο και για να προβληθεί ακόμη περισσότερο ο νευραλγικός ρόλος του συστάθηκε για πρώτη φορά υπουργείο κατά της διαφθοράς.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν μια από τις εξωκοινοβουλευτικές επιλογές στο κυβερνητικό σχήμα, με αιχμή του δόρατος την επίκληση της περιβόητης λίστας των 85.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό από το 2010 και εντεύθεν και βάση της οποίας θα μπορούσαν να γίνουν καίρια χτυπήματα στη φοροδιαφυγή και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

nikoloudis-570

Κομβικής σημασίας στο προηγούμενο επτάμηνο ήταν για την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου τα φλέγοντα ζητήματα του σκανδάλου της ΑΤΕ, αλλά και άλλες υποθέσεις που χειρίστηκε προσωπικά ο κ. Νικολούδης.

Ο ίδιος είχε αναλάβει το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτέλεσαν βασικά στοιχεία της στρατηγικής της κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τους δανειστές για το ότι είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν άμεσα έσοδα από τέτοιου είδους εγκληματικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικό δε της εμπιστοσύνης που έχαιρε ο κ. Νικολούδης είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος ούτε μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, σε μία προσπάθεια να δοθεί συνέχεια και να μην υπάρχουν διακοπές στο έργο του.

Απομάκρυνση με σκιές

Για αυτό και η απουσία του από τη λίστα των ονομάτων που ανακοίνωσε η Όλγα Γεροβασίλη τα μεσάνυχτα της Τρίτης αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Ο κ. Νικολούδης όχι μόνο είδε εαυτόν εκτός κυβέρνησης, αλλά και το νεοσυσταθέν υπουργείο του να συμπαρασύρεται στο πλαίσιο του δομικού ανασχηματισμού του Αλέξη Τσίπρα και να μεταφέρει το πεδίο ευθύνης του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμοδιότητές του στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, επίσης εισαγγελέα και πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η αναπάντεχη αυτή κίνηση του πρωθυπουργού προκαλεί πολλά ερωτήματα. Γιατί ο κ. Τσίπρας έδιωξε τόσο εκκωφαντικά και άκομψα τον υπουργό και κατήργησε το αυτοτελές υπουργείο; Συγκρούσθηκε πολύ ή λίγο ο κ. Νικολούδης; Ενόχλησε κάποιους η δεν ενόχλησε κάποιους; Υπήρξε ανεπαρκής ή τουναντίον… πολύ καλός στη δουλειά του για να παραμείνει στο πόστο του;

Αν μάλιστα είναι έγκυρες οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το εν λόγω υπουργείο ήταν ανεπιθύμητο από τους δανειστές, την εκπαραθύρωση του «σημαιοφόρου» για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς καλύπτει μια βαριά σκιά.

Δανειστές και ΑΝΕΛ εναντίον του;

Τα πρώτα σύννεφα για τον πρώην υπουργό Επικρατείας είχαν άρχισαν να διαφαίνονται κατά την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και πριν την υπογραφή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου. Τότε υπήρξαν οι πρώτες διαρροές για αίτημα από την πλευρά τους να καταργηθεί το επίμαχο χαρτοφυλάκιο. Αυτό ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκε μέσα από κάποια ρητή αποτύπωση στο κείμενο της συμφωνίας και το θέμα έκτοτε είχε θεωρηθεί λήξαν.

"google ad"

Πέραν τούτου ωστόσο, το θέμα του Παναγιώτη Νικολούδη φαίνεται να αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, καθώς ο δεύτερος σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις στη διατήρηση του σε ένα αντικείμενο με το οποίο είχε ασχοληθεί τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης διακυβέρνησης και ο Τέρενς Κουίκ. Ιστότοπος φίλα προσκείμενος στον Πάνο Καμμένο άφηνε αιχμές κατά του κ. Νικολούδη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τον εγκαλούσε τόσο για εμπλοκή στην υπόθεση Μητρόπουλου όσο και για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αποκάλυψη των «μεγαλοδημοσιογράφων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ενώ την ίδια ώρα υπογράμμιζε την «ιδιαίτερη αγάπη που έχει η διαπλοκή» για τον υπουργό.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για δυσφορία από μέρους του στο έργο που είχε να επιδείξει το νεοσυσταθέν χαρτοφυλάκιο. Παρά την αρχική δυναμική είσοδο του Παναγιώτη Νικολούδη τον Ιανουάριο στο πολιτικό προσκήνιο, οι πενιχρές επιδόσεις του στο επτάμηνο σε ότι αφορά την προσκόμιση πόρων από τη φοροδιαφυγή, αλλά και η ρήση του ότι χρειάζονται χρόνια για να ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ αποτέλεσαν εν συνεχεία σημαία της ΝΔ για να αποδομήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είχε δηλώσει ότι είναι εφικτός ο στόχος είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ σε ένα δίμηνο, ωστόσο οι προβλέψεις δεν ευοδώθηκαν, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναφέρει χαρακτηριστικά στο δεύτερο debate ότι «δεν έχετε εισπράξει ούτε ευρώ», προκαλώντας την αμηχανία του Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός πάντως ότι δεν υπήρξε κάποια σχετική ενημέρωση από το Μέγαρου Μαξίμου για την καρατόμηση του υπουργού που σηματοδότησε τη μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά, προκαλεί εύλογα ερωτήματα, που «ζητούν» απάντηση.

Ποιος είναι ο διάδοχος

Με την υπαγωγή των σχετικών αρμοδιοτήτων στο υπουργείο δικαιοσύνης υπεύθυνος πλέον για την πάταξη της διαφθοράς, σε ρόλο αναπληρωτή υπουργού, ορίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο 62χρονος νομικός υπήρξε προϊστάμενος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ κατείχε και  την θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), επί Κώστα Καραμανλή.

Μεταξύ άλλων έχει διατελέσει στο παρελθόν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εποπτεύον εισαγγελέας την δίωξη για το οργανωμένο έγκλημα.

Πρόκειται επίσης για προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε αναλάβει υφυπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ανασχηματισμού και κατόπιν εισήγησής του υπουργός Δικαιοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου.

Θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει «φύλλο και φτερό» τη Λίστα Λαγκάρντ, έχοντας και τη σθεναρή στήριξη των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τον είχαν προτείνει για πρόεδρο του ΕΣΡ.

papaggelopoulos-570

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξελέγη το 2003 προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θέση στην οποία παρέμεινε έως και το 2006 όταν ορίστηκε εποπτεύων εισαγγελέας στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών (εποπτεύων εισαγγελέας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας-ΔΑΕΕΒ-Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας).

Τον Ιούλιο του 2009 ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θέση στην οποία έμεινε έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ στην συνέχεια μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης τον περασμένο Μάρτιο,  δεν κατείχε δημόσια θέση.

koolnews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ