17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κατέρρευσε η “πολυθρύλητη” εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ

Ημερομηνία:

Οριστικό τέλος μπαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη σεναριολογία που έφερνε τη ΔΗΜΑΡ να κατέρχεται στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν ότι οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο στις κάλπες δεν γίνονται αποδεκτοί

Η Αγίου Κωνσταντίνου ζητούσε από την Κουμουνδούρου να προκύψει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές, διαφορετική από το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Διαρκές Συνέδριό του, να υπάρξει ρητή δέσμευση από την Κουμουνδούρου ότι εμμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, αλλά και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που πιθανόν εκλεγούν με τα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου να μην δεσμεύονται από την «πολιτική γραμμή» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα αυτό είχε περιγράψει η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, που ήρθε ως «απάντηση» στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκαθάρισε ότι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Προϋπόθεση για τη ΔΗΜΑΡ είναι η προγραμματική συμφωνία και η αυτονομία» είχε δηλώσει ο Χρήστος Μαχαίρας.

Ο δε στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη επί των οικονομικών, Σάκης Παπαθανασίου, είχε επίσης μεταδώσει το αρνητικό κλίμα: Με κείμενό του στο badiera.gr απευθύνθηκε στην «απέναντι πλευρά»: «Δε θα πάρουμε. Ούτε μεταμέλεια για τις επιλογές μας ούτε μετάνοια “για ανανέωση του βαπτίσματος”. Τον δρόμο που θα βαδίσουμε θα τον διαλέξουμε εμείς. Και εκεί που θα φτάσουμε, εάν φτάσουμε, θα υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα σφίξουμε τα χέρια και όχι κάποιοι για να μας τα δέσουν».

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει στη είδηση, με στελέχη της να επισημαίνουν: «Εμείς σεβόμαστε τις εσωκομματικές διαδικασίες και εκεί θα λήξουν όλα». Άλλωστε στην Κεντρική Επιτροπή του την Παρασκευή και στο Διαρκές Συνέδριο του Σαββατοκύριακου, θα υπάρξει η τελική κατάληξη για την εκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τι;

Μετά από αυτή την απόφαση ανοίγονται δύο δρόμοι για τη ΔΗΜΑΡ, ανάμεσα στους οποίους θα πρέπει να επιλέξει το Σάββατο, όταν και θα συγκληθεί και το δικό της Διαρκές Συνέδριο. Από τη μια πλευρά υπάρχει το σενάριο για συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Και από την άλλη η εντελώς αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές.

Ωστόσο το ζήτημα περιπλέκεται μιας και σε συζητήσεις με τους Οικολόγους Πράσινους φαίνεται να βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπροσωπείες των οποίων είχαν συναντηθεί προ εβδομάδων.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ