23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ”: 2 βδομάδες μετά δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστήμιου Κρήτης

Ημερομηνία:

Μπορεί να ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή και ότι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία όμως η πραγματικότητα, όπως κατγγέλλει ο Δημήτρης Συσκάκης, ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές είναι πολύ διαφορετική.

Όπως αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας 2 βδομάδες μετά η κατάσταση είναι απελπιστική. Παρά τις υποσχέσεις του  Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ουδείς φοιτητής έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ενώ σε ότι αφορά τη στέγαση μόλις 69 από τους 92 φοιτητές φιλοξενούνται στα δύο ξενοδοχεία που υπενοικιάστηκαν, στην Αμμουδάρα και στην Αλικαρνασό.

Όμως και αυτοί που βρήκαν δωμάτιο, ζούνε σε άσχημες συνθήκες αφού 36 άτομα αναγκάζονται να μοιράζονται 9 δίκλινα δωμάτια, δηλαδή 4 άτομα ανά δίκλινο ενώ οι υπόλοιποι 33 μένουν σε ξενοδοχείο στην Αλικαρνασσό το οποίο χαρακτηρίζουν πλήρως ακατάλληλο λόγω ελλιπής υποδομής και εξυπηρέτησης και της συνδιαμονής με χρήστες ναρκωτικών!

Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που επειδή η κατάσταση είναι τόσο άθλια στο ξενοδοχείο της Αλικαρνασσού επιλέγουν να μείνουν στο άλλο ξενοδοχείο στην Αμμουδαρά και έτσι σε δίκλινα δωμάτιο ζουν μέχρι και 6 άτομα!

Η απόσταση των ξενοδοχείων από το Πανεπιστήμιο καθώς και η καταστροφή όλου του υλικού καθώς και των υπολογιστών τους έχει δημιουργήσει μία πολύ άσχημη κατάσταση με τους φοιτητές να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, να μη μπορούν ακόμη και να τραφούν σωστά αφού σίτιση παρέχεται αποκλειστικά στη λέσχη του Πανεπιστημίου για την οποία χρειάζονται δύο λεωφορεία για να πάνε από τις περιοχές που βρίσκονται τα ξενοδοχεία. Όλα αυτά έχουν συνέπειες και στην ψυχική τους υγεία.

Όπως αναφέρεται:

“Κρίσεις πανικού,  διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της   καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει   στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.”

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου στις 24 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε στην Κρήτη και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί “άμεση οικονομική βοήθεια ύψους 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή που επλήγη από τη φωτιά”

Είχε πει:

«…λύνεται το πρόβλημα στέγασης. 33 παιδιά σε ένα ξενοδοχείο και 36 σε ένα άλλο. Μακροπρόθεσμα θα δούμε που θα πάνε. Είτε θα πάνε σε ξενοδοχείο είτε θα τους χορηγηθεί επίδομα ενοικίου. Επίσης θα δώσουμε 2.000 ευρώ σε κάθε φοιτητή για τις άμεσες του ανάγκες. Κι αυτό θα γίνει άμεσα. Οι Πρυτανικές αρχές μου υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε αυτή τη βοήθεια. Είναι μια κατ’αρχήν βοήθεια».

Δύο βδομάδες μετά και με το θέμα να έχει φύγει από την επικαιρότητα οι φοιτητές έχουν παραιτηθεί στη μοίρα τους και είτε οι εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας δεν τηρήθηκαν ή το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν έχει προχωρήσει στην παροχή της βοήθειας ως όφειλε.

Διαβάστε την επιστολή του φοιτητή Δημήτρη Συσκάκη:

Ονομάζομαι Συσκάκης Δημήτρης και είμαι φοιτητής του τμήματος   Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Είμαι ένας από τους 92 πυρόπληκτους φοιτητές, μετά την πυρκαγιά που   ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην Κνωσσό.

"google ad"

Η φωτιά κατέστρεψε ολοκληρωτικά το κτήριο και μαζί όλα τα υπάρχοντά   μας. Οι περισσότεροι βγήκαμε από το κτήριο χωρίς ταυτότητες, χρήματα,   κινητά τηλέφωνα, αρκετοί με τις πυτζάμες τους και χωρίς παπούτσια.

Αυτή τη στιγμή, 2 εβδομάδες μετά την καταστροφή, βρισκόμαστε σε   κατάσταση ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ.

Δεν έχουμε λάβει ακόμα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να   επιβιώνουμε με ψίχουλα.

Σε ότι αφορά την στέγαση, από τους 92 διαμένοντες στις φοιτητικές   κατοικίες, μόλις οι 69 έχουν θέση στα (δύο στον αριθμό) ξενοδοχεία που   υπενοικιάστηκαν για την διαμονή μας μετά το συμβάν.

Στο ένα, στην Αμμουδάρα, διαμένουν 36 άτομα σε 9 δίκλινα δωμάτια (4   άτομα ανά δωμάτιο). Οι υπόλοιποι 33 διαμένουν στην Αλικαρνασσό, σε   ξενοδοχείο πλήρως ακατάλληλο για πολλούς λόγους(ελλιπής υποδομή και   εξυπηρέτηση, συνδιαμονή μας με χρήστες ναρκωτικών ουσιών).

Ως   αποτέλεσμα, πολλοί φιλοξενούνται άτυπα στην Αμμουδάρα, με αποτέλεσμα   πολλές φορές να κοιμόμαστε 5 και 6 άτομα σε κάθε δωμάτιο. Οι επίσημες  συμβάσεις με τα ξενοδοχεία έχουν λήξει εδώ και μέρες, με αποτέλεσμα να   μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το που θα κοιμόμαστε αύριο.

Για την μετακίνηση από τα ξενοδοχεία στο πανεπιστήμιο χρειαζόμαστε 2   λεωφορεία, τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας. Σίτιση μας παρέχεται  αποκλειστικά στην λέσχη του πανεπιστημίου, κάτι που σημαίνει πως   πολλοί απο εμάς κοιμούνται με άδεια στομάχια.

Σε ότι αφορά τις ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις ως φοιτητές, ούτε λόγος   υπό αυτές τις συνθήκες. Με τα βιβλία, τις σημειώσεις, τις τσάντες, τα   λάπτοπ μας καμμένα, με την απόσταση των ξενοδοχείων από το   πανεπιστήμιο να δυσχεραίνει την κατάσταση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να   είμαστε συνεπείς.

Αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της αβεβαιότητας , είναι   πέρα των άλλων, η ψυχική μας φθορά και καταπόνηση. Κρίσεις πανικού,   διαπροσωπικές συγκρούσεις, απελπισία είναι πλέον κομμάτι της   καθημερινότητάς μας. Το πανεπιστήμιο και το κράτος μας έχουν αφήσει   στην μοίρα μας. Είμαστε ολοκληρωτικά ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ.

Αιτούμαστε ΑΜΕΣΑ την χρηματική αποζημίωση για την καταστροφή της   περιουσίας μας, την ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ παροχή στέγης, την ευκολία στην πρόσβαση   από και προς το πανεπιστήμιο, την κάλυψη των βιοτικών μας αναγκών από   τους φορείς.

Υ.Γ. Στα 41 χρόνια λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν διέθετε   ποτέ εστίες. Οι εγκαταστάσεις που κάηκαν δεν ήταν παρά μία πρόχειρη
λύση. Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που   αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΚ στο Ηράκλειο, είναι η ανέγερση   σύγχρονων εστιών στις Βούτες. Εάν το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα από   τις εκάστοτε πρυτανικές αρχές και κυβερνήσεις, δεν θα ήμασταν σε αυτή   την κατάσταση σήμερα. Δεν αποτελεί ανάγκη μερικών μονάχα φοιτητών,   αλλά ολόκληρης της φοιτητικής κοινότητας του Ηρακλείου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...