19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Καταγγελίες για αδιαφάνεια και παχυλές αμοιβές στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης

Ημερομηνία:

Στην σύσταση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., ο οποίος όπως φαίνεται παραμένει ανενεργός εδώ και μήνες, αλλά και στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο επελέγησαν τα μέλη του Δ.Σ., αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Επικρατείας κ.κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μιχελάκη, Γιάννη Στουρνάρα και Δημήτριο Σταμάτη αντίστοιχα, τους οποίους ερωτά για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. Α.Ε και εάν υπάρχει σχεδιασμός για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη και εμπίπτουν στους τομείς ευθύνης του.Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Στις αρχές Μαρτίου του τρέχοντος έτους, με καθυστέρηση πολλών ετών και μετά από πολλές συζητήσεις, η Ελληνική Βουλή ψήφισε την σύσταση με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο για ολόκληρη την Κρήτη.

Ο ΟΑΚ προέκυψε από την συγχώνευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΕΑΚ ΑΕ) και του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ ΑΕ).

Η πολιτική αυτή απόφαση σκοπό είχε τη δημιουργία μια ισχυρότερης, πιο αποτελεσματικής δομής που θα έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει πόρους με αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακος.

Η νέα εταιρεία έχει την ευθύνη διαχείρισης και σχεδιασμού μεγάλων έργων, σημαντικών αυτοδιοικητικών υποδομών, την διαχείριση (λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση) των έργων εγγείων βελτιώσεων, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και των υγρών αποβλήτων και θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης, με μεγαλύτερες δυνατότητες από ότι είχαν οι συγχωνευόμενοι οργανισμοί, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει και την αρμοδιότητα επί των έργων του Βόρειου Οδικού Άξονα και του Φράγματος Αποσελέμη.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., η σύσταση του οποίου, συνοδεύτηκε από διθυράμβους για το έργο του και τις δυνατότητες που του έχουν παραχωρηθεί ως προϊστάμενη αρχή των έργων που αναλαμβάνει, ξεκίνησε την λειτουργία του στις αρχές Ιουλίου, με 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο ανακοινώθηκε «εν μία νυκτί», χωρίς να γνωρίζει κανείς την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των μελών του.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά έχει ξεκινήσει την λειτουργία του εδώ μήνες, δεν υπάρχει απολύτως καμία εξέλιξη σε κανέναν από τους βασικούς τομείς ευθύνης που έχει αναλάβει. Φαίνεται πως «λάμπει» δια της «παρουσίας» του σε μια δύσκολη περίοδο και μάλιστα χωρίς κανένα δείγμα του έργου του και χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία στον τρόπο επιλογής των μελών του Δ.Σ..

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές -για τις μέρες μας- παχυλές αμοιβές του υπαλληλικού προσωπικού που δημοσιεύθηκαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς «ο μέσος μισθός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ανέρχεται στις 2,734,92 ευρώ, Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στις 2.480,07 ευρώ, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα 1.927 ευρώ και τέλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στα 1.522 ευρώ.»

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Με ποια κριτήρια επελέγησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. Α.Ε; Ποιος τρόπος ακολουθήθηκε και πως έγινε η αξιολόγησή τους;

2. Ποια τα πεπραγμένα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης από τότε που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του; Υπάρχει σχεδιασμός για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη και εμπίπτουν στους τομείς ευθύνης του;

3. Είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση από την πορεία του ΟΑΚ μέχρι σήμερα;»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...