13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Καταδίκασαν 80χρονο αγρότη για τα επεισόδια στις Σκουριές ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πριν 6 χρόνια

Ημερομηνία:

Ογδοντάχρονος αγρότης από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή, για αντίσταση κατά αστυνομικών στη διάρκεια επεισοδιακής διαμαρτυρίας για τις Σκουριές τον Ιούλιο του 2013!!! Η υπόθεση δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, ενώ πρωτοδίκως το Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου είχε επιβάλλει την ποινή της δωδεκάμηνης φυλάκισης στον ηλικιωμένο για αντίσταση κατά της αρχής.

Ο μπάρμπα Θόδωρος είχε συλληφθεί στις 10 Ιουλίου 2013 μετά από διαδήλωση διαμαρτυρίας στο δάσος των Σκουριών. Τότε οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν χτυπήσει άσχημα τον ηλικιωμένο αγωνιστή. Ο ηλικιωμένος άνδρα μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί πέντε ημέρες στο νοσοκομείο!

Η διάγνωση ήταν: 1) Εγκεφαλική Διάσειση 2) Οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω 3) Τραυματικό υπόσφαγμα άμφω 4) Τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος 5) Εκ του βυθού του οφθαλμού α) δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα β) οίδημα στην ωχρά κηλίδα και γ) υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα

Όμως όλα τα παραπάνω δεν έπεισαν τους δικαστές ούτε στο δεύτερο βαθμό της εκδίκασης της υπόθεσης. Αντίθετα οι κατηγορίες με τις οποίες παραπέμφθηκε σε δίκη έμειναν «ατόφιες»: 1) παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες, 2) διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες 3) όπως και αντίσταση. Την ημέρα τον συνέλαβαν, είχε χτυπηθεί από τα ΜΑΤ και είχε νοσηλευθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, φρουρούμενος για 5 μέρες.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός, στο πλαίσιο της δίκης (σε δεύτερο βαθμό) το υπό εξέταση περιστατικό συνέβη στις 10 Ιουλίου 2013, όταν ο κατηγορούμενος μαζί με άλλα πενήντα άτομα, συμμετείχε σε αποκλεισμό επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στην Μεγάλη Παναγία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε». Όπως κατέθεσε ο ίδιος μάρτυρας, όταν εμφανίστηκαν αστυνομικοί, οι διαδηλωτές άρχισαν να τους πετούν μάρμαρα, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι διαδηλωτές «ανέβηκαν σε λοφάκι και προσπάθησαν να επιτεθούν εκ νέου και τότε κινηθήκαμε προς το μέρος τους», είπε ο αστυνομικός. Αποτέλεσμα ήταν να ακινητοποιηθεί ο 74χρονος τότε αγρότης, που, σύμφωνα πάντα με τον συγκεκριμένο μάρτυρα …«αντιστάθηκε σφόδρα».

Γνωστή του ηλικιωμένου που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υποστήριξε πως οι αστυνομικοί τον στοχοποίησαν γιατί «ήταν ο πιο εύκολος στόχος». «Όταν πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου το πρόσωπό του ήταν γεμάτο αίματα και μελανιασμένο» κατέθεσε και συμπλήρωσε: «Φοβηθήκαμε για τη ζωή του».

Ο υπερασπιστής του 80χρονου ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους αστυνομικούς και γι’ αυτό το λόγο, «καταθέσαμε μήνυση» η τύχη της οποίας, κατά τον ίδιο, είναι άγνωστη. «Δέκα παλικάρια στην ηλικία των εγγονών μου με κρατούσαν και με χτυπούσαν. Ποια αντίσταση να προβάλω; Έχω ακόμη το αιμάτωμα που μου άφησαν στο μάτι» είπε απολογούμενος ο ηλικιωμένος.

Ωστόσο ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την ενοχή του, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για μία «καθόλα νόμιμη σύλληψη», την οποία «με απότομες και βίαιες κινήσεις» επιχείρησε να αποφύγει.

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...