15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Καταιγιστικές εξελίξεις – Πούτιν σε Τουρκία: «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» – Νταβούτογλου: “Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Θερμό επεισόδιο, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία, ύστερα από την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά στα σύνορα με τη Συρία.

Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο πιλότους είναι νεκρός, ενώ στα άκρα  οδηγείται η αντιπαράθεση των δύο χωρών για το εάν το ρωσικό αεροσκάφος πετούσε στο τουρκικό ή το συριακό FIR.

O ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί με «σημαντικές συνέπειες» και εξαπολύει βαριές κατηγορίες για την Άγκυρα. Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Πούτιν: Συνένοχος των τρομοκρατών η Τουρκία

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=X-uB8kAzUBk”]

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιήσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας την κατάρριψη «πισώπλατη μαχαιριά» και προειδοποιώντας με«σημαντικές συνέπειες».

Ο Πούτιν, μιλώντας από την Ιορδανία πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας, σημείωσε ότι «το γεγονός αυτό κινείται πέρα από το φυσιολογικό πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Τουρκία ότι γίνεται αποδέκτης μεγάλου μέρους του πετρελαίου το οποίο πωλούν οι τζιχαντιστές μαχητές οι οποίοι ελέγχουν πετρελαιοπηγές στη Συρία. «Η Τουρκία έδρασε σαν συνένοχος των τρομοκρατών», είπε χαρακτηριστικά.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=wDichCnmfk8″]

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι, αντί η Τουρκία να επικοινωνήσει με τη Μόσχα κατέφυγε στο NATO και πρόσθεσε:

Σαν να είχαμε καταρρίψει εμείς δικό τους αεροσκάφος και όχι το ανάποδο. Τι θέλουν να κάνουν, να βάλουν το NATO στην υπηρεσία του Ισλαμικού Κράτους;

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, διαμήνυσε πως η χώρα είχε το δικαίωμα να απαντήσει εάν ο εναέριος χώρος της παραβιαζόταν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις.

Κατά την ομιλία του παρουσιάζοντας το νέο υπουργικό συμβούλιο, επεσήμανε πως ηκυβέρνηση θα κάνει «ότι είναι απαραίτητο» για να διασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε και επίσημα την κατάρριψη του βομβαρδιστικού τύπου SU-24 από τα τουρκικά μαχητικά F-16.

"google ad"

Το χρονικό και οι ανακοινώσεις Μόσχας – Άγκυρας

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=aryCZEKIlgs”]

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι τορωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τουρκική προεδρία, στην ανακοίνωση της οποίας σημειώνεται πως το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε, αφού παραβίασε τον τουρκικό FIR, παρά τις προειδοποιήσεις.

Στη συνέχεια, τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι το μαχητικό πετούσε καθ’ όλη τη διάρκεια εντός του συριακού FIR, ενώ δεν αποκλείει να καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους – άερος.

«Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Παράλληλα, όπως δήλωσε τούρκος αξιωματούχος, μετά την κατάρριψη, ο ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ

Εκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές», είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Κρεμλίνο: Πολύ σοβαρό γεγονός

«Πολύ σοβαρό γεγονός» χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τουρκία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ, τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

«Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

«Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Θρίλερ με τον ένα πιλότο

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=dfQqC3BtRj8″]

Εν τω μεταξύ, θρίλερ επικρατεί με την τύχη του ενός από τους δύο πιλότους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές, βρίσκεται στα χέρια τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη βόρεια Συρία.

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη, κυκλοφόρησε ένα βίντεο με σκληρές εικόνες, στο οποίο φαίνεται ο ένας πιλότος. «Ενας ρώσος πιλότος», ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. «Ο Θεός είναι μεγάλος», λέει άλλη φωνή.

Σύμφωνα με το Reuters, το βίντεο εστάλη στο πρακτορείο από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί για ποιον από τους δύο πιλότους πρόκειται.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ