15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Καταπέλτης η Royal Bank of Scotland: Μέχρι και 439 δισ. ευρώ η ζημιά από μια ελληνική χρεοκοπία

Ημερομηνία:

Οι ξένοι πιστωτές προσπαθούν να πείσουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι διαχειρίσιμη και ότι πλέον δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι όσο πριν από 4-5 χρόνια. Ωστόσο αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια καθώς όλοι θα ζημιωθούν από μια χρεοκοπία, τόσο ο επίσημος τομέας, όσο και οι ιδιώτες που εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Οπως αποκαλύπτει μελέτη της Royal Bank of Scotland, οι ζημιές στο καλύτερο σενάριο θα ήταν 127 δισ. ευρώ και στο χειρότερο θα εκτοξεύονταν στα 439 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, οι απώλειες υπολογίζονται στο 22% κι αυτό μεταφράζεται σε 94 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα, δηλαδή ESM, κράτη, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΔΝΤ, ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ θα έχαναν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση Grexit, οι απώλειες υπολογίζονταιστο 40% και αυτό μεταφράζεται σε 171 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και 52 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, στην περίπτωση που επαναληφθεί «κούρεμα» ανάλογο με αυτό του 2012, τότε οι απώλειες φτάνουν στο 78% δηλαδή ζημιά 334 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και άλλα 101 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!

Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι ότι σε όλα τα σενάρια τις πιο βαριές απώλειες θα έχει το Ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.

Στο πρώτο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στα 37 δισ. ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι ζημιές φτάνουν στα 69 δισ. ευρώ και στο τρίτο σενάριο εκτινάσσονται στα 134 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι, βέβαια ο EFSF, με απώλειες που φτάνουν στα 101 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...