22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Καταργείται η ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών σε Αγγλία και Γερμανία

Ημερομηνία:

Η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε (την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους».

«Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης. «Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016. Η βρετανή πρωθυπουργός θα αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ (κεντρική Αγγλία).

Σύμφωνα μ’ αυτούς τους νέους κανόνες, τα πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.

Οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ πρότεινε από την πλευρά του μια μεταρρύθμιση του τεστ που πρέπει να περνούν τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ’ αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».

Το σημερινό τεστ, που αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της «δεν είναι επαρκές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τόρις.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «είναι ίσως χρήσιμο να ξέρει κάποιος το όνομα της έκτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου (σ.σ.: Αικατερίνη Παρ). Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι να καταλαβαίνει επίσης τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν την κοινωνία μας».

«Οφείλουμε να το κάνουμε ένα τεστ σχετικά με τις βρετανικές αξίες — και αυτό ακριβώς θα κάνω», τόνισε.

Νομοθεσία για να «ξεφορτώνεται» ανειδίκευτους μετατανάστες ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία το Βερολίνο ελπίζει να καταστήσει τη χώρα πιο ελκυστική στους εξειδικευμένους μετανάστες από όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται, «Η νέα νομοθεσία θα θέτει τις ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία αλλά και τα προσόντα των μεταναστών στο επίκεντρό της».

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα τα ξημερώματα η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες έπειτα από διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι οποίες διήρκησαν έξι ώρες.

Η νέα νομοθεσία θα θέτει τις ελλείψεις προσωπικού στη βιομηχανία αλλά και τα προσόντα των μεταναστών στο επίκεντρό της. Επίσης θα καταστεί πιο εύκολο για όσους επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία να μάθουν τη γλώσσα προτού φτάσουν στη χώρα.

"google ad"

Το SPD επιθυμούσε οι αιτούντες άσυλο που έχουν βρει εργασία, αλλά απορρίπτεται η αίτησή τους, να μπορούν να παραμένουν στη χώρα. Ωστόσο οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, απέρριψε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι θα ενθαρρύνει την μετανάστευση ανειδίκευτων εργατών.

Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η συμφωνία αναφέρει ότι θα διατηρηθεί η βασική πολιτική διαχωρισμού των αιτούντων άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες.

Επισημαίνει όμως παράλληλα ότι θα ξεκαθαρίσουν τα κριτήρια που καθορίζουν το καθεστώς των αιτούντων άσυλο, η αίτηση των οποίων έχει απορριφθεί αλλά δεν μπορούν να επαναπατριστούν επειδή κινδυνεύουν για παράδειγμα να πέσουν θύματα βασανισμών, και θα επιτραπούν κάποιες εξαιρέσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...