16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Καταργείται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις στο ν/σ που προβλέπει πτωχεύσεις νοικοκυριών

Ημερομηνία:

Καταργείται το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις στους δανειολήπτες, καθώς υπολογίζονται στην πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη στο πλαίσιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα΄που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή προς ψήφιση. Η αναφορά στο ακατάσχετο στο ν/σ γίνεται με το κριτήριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι ο δανειολήπτης πτωχεύει, το σπίτι του πλειστηριάζεται, και για τα επόμενα τρία χρόνια οφείλει να αποδίδει στους πιστωτές του το μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (611 ευρώ/μήνα).

Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά φαίνεται ότι είναι η κατάργηση του ακατάσχετου για μισθούς και συντάξεις στους δανειολήπτες, καθώς αυτές θα υπολογίζονται στην πτωχευτική περιουσία του οφειλέτη στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται στην πτωχευτική περιουσία ο μισθός και η σύνταξη του οφειλέτη.
Σημειώνεται ότι το ν/σ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Για την 1η κατοικία, ισχύει ένα πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης των δανειοληπτών, το πρόγραμμα «Γέφυρα» αλλά έχει διάρκεια μόλις 9 μηνών. Μετά δεν θα υπάρχει καμία απολύτως προστασία.

Πρόκειται για το Άρθρο. 18, σύμφωνα με το οποίο: «Ανήκει στην πτωχευτική περιουσία το μέρος του ετήσιου εισοδήματος του πτωχού που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Συμπληρώνεται, δε, πως «Εξαιρούνται εκείνοι που έχουν πτωχευτική περιουσία άνω των 100.000 ευρώ».

«Το πτωχευτικό νομοσχέδιο της ΝΔ προβλέπει ότι ένας ιδιώτης -μισθωτός, επαγγελματίας, συνταξιούχος- θα χάνει όλη του την περιουσία και την πρώτη κατοικία του. Επίσης, θα χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση και ξεπερνά τα περίπου 600 ευρώ τον μήνα, που είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης», δήλωσε την Πέμπτη η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...