14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη στήριξη των οικογενειών των 5 νεκρών από την κακοκαιρία σε Χανιά και Μεσαρά

Ημερομηνία:

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την στήριξη των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις δύο τραγωδίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη, στη Μεσαρά και στα Χανιά.

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την στήριξη των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στις δύο τραγωδίες που σημειώθηκαν στην Κρήτη, στη Μεσαρά και στα Χανιά.

Οι 7 βουλευτές κατέθεσαν σχετική τροπολογία για την ενίσχυση των πλημμυροπαθών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για: τη βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ, Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια), το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Βαρδάκη Σωκράτη, τον ανεξάρτητο βουλευτή Ηρακλείου Δανέλλη Σπυρίδων, το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Ηγουμενίδη Νικόλαο, το βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Θραψανιώτη Εμμανουήλ, το βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μιχελογιαννάκη Ιωάννη και το βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ Μπαλωμενάκη Αντώνιο.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου το αυτοκίνητο που επέβαινε μια ολόκληρη οικογένεια παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τα 4 άτομα, ενώ άφησαν πίσω τους ένα μωρό 8 μηνών.

Μια εβδομάδα σχεδόν μετά, εξαιτίας της κακοκαιρίας έχασε τη ζωή του στα Χανιά ένας 61χρονος κτηνοτρόφος πατέρας 5 παδιών.

Η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

Τροπολογία – Προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ι. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, ΙΙ. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α.  με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, ΙΙΙ. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4, 6, 7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις».

Θέμα: Αποζημίωση πλημμυροπαθών από τις πρόσφατες θεομηνίες στα Χανιά.

A. Αιτιολογική έκθεση

Ως γνωστόν έντονα και καταστροφικά διαδοχικά πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν ολόκληρο τον μήνα Φεβρουάριο του 2019 την Κρήτη, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Συνολικά 5, τέσσερις στο νομό Ηρακλείου και μία στα Χανιά. Στην περίπτωση του Ηρακλείου τα θύματα ήσαν μέλη της ίδιας οικογένειας.

Κατ’ αναλογίαν της αντίστοιχης ρύθμισης με τον οποία χορηγήθηκαν τα ίδια οικονομικά βοηθήματα και κίνητρα στις οικογένειες των θυμάτων των φονικών πλημμυρών στην Μάνδρα Αττικής αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής, προτείνεται η παρούσα τροπολογία υλοποιώντας τη βασική αρχή της ισότητας.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

«Στις/στους Συζύγους και τα τέκνα καθώς και στους γονείς ατόμων που απώλεσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια και εξ αιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 χορηγούνται:

"google ad"

Α.- Εφ’ άπαξ βοήθημα δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) στην οικογένεια των θυμάτων, εφόσον υφίσταται νόμιμος γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης σε ισχύ.

Β.- Μηνιαίο βοήθημα χιλίων ευρώ (1.000 €) για κάθε ανήλικο τέκνο μέχρι την ενηλικίωσή του.

Γ.- Επαύξηση κατά ποσοστό 25% της βαθμολογίας που θα λάβουν τέκνα των αποβιωσάντων στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα των ετών   2019 και 2020»

Οι προτείνοντες βουλευτές

Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Βαρδάκης Σωκράτης
Δανέλλης Σπύρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπαλωμενάκης Αντώνης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...