16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κεραμέως: Νέα ένστολη ομάδα με αστυνομικές αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια

Ημερομηνία:

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία που θα ιδρυθεί, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι θα φορά ειδική στολή διαφορετική από αυτή των άλλων αστυνομικών και ότι πρόκειται για νέο ειδικό σώμα δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι οι πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων της χώρας είπαν «ηχηρό» όχι στην πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα νέο σώμα που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια και θα έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την Ελληνική Αστυνομία.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία

Για την δημιουργία ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «η πρόταση που κάναμε και έκανε ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις ήταν για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες που θα μεριμνά για την ασφάλεια του πανεπιστημιακού χώρου και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Είναι μια ομάδα που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση γιατί το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος. Θα είναι μια ομάδα ένστολη, αλλά με διαφορετικές στολές που θα παραπέμπουν ακριβώς στην ιδιαιτερότητα αυτού του σώματος. Θα διατίθενται μέλη αυτής της ομάδας στα πανεπιστήμια ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ιδρύματος. Διαφορετικές ανάγκες έχουν τα κεντρικά ιδρύματα διαφορετικές κάποια άλλα. Και επίσης ανάλογα με τις εποχιακές ανάγκες, διαφορετικές ανάγκες έχουμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και διαφορετικές έχουμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο. Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα και θα μεριμνά για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της δημόσιας περιουσίας».

Για την κάρτα εισόδου, τόνισε ότι προφανώς μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να βρίσκονται στα πανεπιστήμια και όχι εξωθεσμικά στοιχεία. Το μέτρο της κάρτας εισόδους εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα κάθε πανεπιστημίου. Η υπουργός πρότεινε να γίνονται έλεγχοι εισόδου στα κτίρια των πανεπιστήμιων. Υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να γίνουν και θα τις συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερες ποινές σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας

Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες συνέπειες για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις, οι οποίες βάλουν κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας, κατά της αξιοπρέπειας των ακαδημαϊκών προσώπων, κατά της δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερες ποινές αν είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...