21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κινδυνεύει με εκτέλεση: Δραματικό SOS στέλνει ο Σπύρος από το Μπουρούντι – Δύο Χανιώτες δικηγόροι έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του

Ημερομηνία:

«Ονομάζομαι Χαγκαμπιμάνα Σπύρος, Eλληνας πολίτης, κάτοικος Μπουζουμπούρας, Μπουρούντι… Βρίσκομαι φυλακισμένος αποκλειστικά και μόνο λόγω της εναντίωσής μου, ως ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας και υπεύθυνος Επιχειρήσεων, στις άνωθεν εντολές της ηγεσίας της Αστυνομίας να κάνω χρήση βίας και να προβώ σε δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών. Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών…».

Δραματικό SOS στέλνει ο Σπύρος από το Μπουρούντι

Είναι ένα απόσπασμα από τη χειρόγραφη επιστολή αξιωματικού της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στη Μουραμούγια της Αφρικής από τις 27 Ιουνίου.

Η δραματική κραυγή αγωνίας προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», είναι γραμμένη σε άψογα Eλληνικά. Γιατί ο Σπύρος από το Μπουρούντι είναι απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και έχει φοιτήσει και στη Νομική Σχολή Αθηνών…

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, απέκτησε το όνομα Σπύρος -τον έλεγαν Ρίτσαρντ μέχρι τότε-, έλαβε την ελληνική υπηκοότητα και πλέον εδώ και πολλά χρόνια είναι Ελληνας πολίτης. Στην πορεία της ζωής του, εγκαταστάθηκε στην Μπουζουμπούρα στο Μπουρούντι Αφρικής. Εγινε αξιωματικός της μπουρουντιανής αστυνομίας και παντρεύτηκε με μία δικηγόρο, με την οποία απέκτησαν ένα παιδί, 3,5 ετών σήμερα.

Eμφύλιος πόλεμος

assets_LARGE_t_420_54544741_type12128
Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα με παιδιά στο Μπουρούντι. Αποσπάσματα από τη δραματική επιστολή που έστειλε για να σωθεί η ζωή του

Τους τελευταίους μήνες, το Μπουρούντι βρίσκεται σε εκτεταμένη πολιτική κρίση με εμφύλιο πόλεμο, ταραχές, δολοφονίες και έντονη πολιτική αστάθεια. Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν από το καθεστώς δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Και η κατάσταση στη χώρα γίνεται μέρα με τη μέρα ανεξέλεγκτη.

Ως συνταγματάρχης της μπουρουντιανής αστυνομίας, ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα κατείχε τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος Επιχειρήσεων. Βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. Δέχθηκε εντολές και αφόρητες πιέσεις να προβεί σε χρήση εκτεταμένης βίαιης καταστολής των διαδηλωτών. Ακόμα και σε δολοφονίες. Εναντιώθηκε σθεναρά, αλλά το πλήρωσε, προκαλώντας τη μήνιν του καθεστώτος: συνελήφθη και προφυλακίστηκε στις φυλακές Muramvya.

Από το κελί των φυλακών όπου βασανίζεται απάνθρωπα, συνέταξε χειρόγραφη επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ελλάδας, καθώς και προς τον Ελληνα ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, που έχει ασχοληθεί με το θέμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι. Ως Ελληνας πολίτης, απευθύνει δραματική έκκληση για νόμιμη παρέμβαση.

Βασανιστήρια

assets_LARGE_t_420_54544743_type12128
Οι δικηγόροι του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα στην Ευρώπη, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης

«Συνελήφθην στις 27 Ιουνίου 2015 από τους άνδρες της προεδρικής αστυνομίας και οδηγήθηκα αμέσως στα κρατητήρια των μυστικών υπηρεσιών. Επί δέκα ολόκληρες ημέρες υποβλήθηκα σε φρικτά και απάνθρωπα βασανιστήρια, με σκοπό τον εξαναγκασμό μου σε απόσπαση δήθεν ομολογίας. Στις 8 Ιουλίου οδηγήθηκα στις φυλακές της Muramvya με την ψευδή και ανυπόστατη κατηγορία της συμμετοχής σε “απόπειρα πραξικοπήματος”, που επισείει εξοντωτικές ποινές. Βρίσκομαι στην άνω φυλακή υπό άθλιες και φρικτές συνθήκες κράτησης. Εχω δικαιολογημένους φόβους ότι δεν θα τύχω της απαιτούμενης Δίκαιης Δίκης. H προφυλάκισή μου δεν στηρίζεται σε πιστευτή και νομικά βάσιμη κατηγορία. Είναι κόντρα προς το Διεθνές Δίκαιο περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Αφρικανικού Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων των Λαών, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που έχουν κυρωθεί από το Μπουρούντι», σημειώνει στην επιστολή του.

Οι δικηγόροι του στην Ευρώπη, Ανδρέας Αναγνωστάκης και Αλέξης Αναγνωστάκης, πιστεύουν ότι όντως οι φόβοι πως δεν θα τύχει δίκαιης δίκης, είναι απόλυτα δικαιολογημένοι. «Η απελευθέρωσή του πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να εξαντλήσουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους για να διασφαλίσουν τη νομιμότητα, όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον μπουρουντιανό λαό, που εναντιώνεται στο καθεστώς», εξηγούν στο «Εθνος».

Συγκονίζει η επιστολή

«Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο»

Η επιστολή του Σπύρου από το Μπουρούντι συγκλονίζει. Με θέμα «Εκκληση για την παρέμβασή σας», ο συνταγματάρχης της μπουρουντιανής Αστυνομίας περιγράφει ανάγλυφα σε άπταιστα Ελληνικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ζητώντας την παρέμβαση των ευρωπαϊκών οργάνων και κάνει έκκληση για τον λαό της χώρας του.

"google ad"

«Σας γράφω την παρούσα επιστολή ζητώντας τη νόμιμη παρέμβασή σας, καθώς βρίσκομαι ανεπίτρεπτα κρατούμενος υπό απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές στο Μπουρούντι. Οπως θα έχετε ενημερωθεί το Μπουρούντι βρίσκεται, εδώ και πολλούς μήνες, σε εκτεταμένη πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει τη δολοφονία εκατοντάδων πολιτών, τη σύλληψη και φυλάκιση πολλών μελών της αντιπολίτευσης και πάνω από 150.000 πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, όντας ανώτερος αξιωματικός (συνταγματάρχης) της μπουρουντιανής Αστυνομίας, κατέχοντας τη θέση του υπαρχηγού του τμήματος επιχειρήσεων, βρέθηκα πολλές φορές αναγκασμένος να εναντιωθώ σε εντολές και στρατηγικές της ηγεσίας της Αστυνομίας που στόχο είχαν τη δολοφονία άμαχων διαδηλωτών. Το γεγονός αυτό χειροτέρευσε τις σχέσεις μου με ορισμένους από τους ανωτέρους μου και γενικότερα με την κυβέρνηση του Μπουρούντι». Και το πληρώνει.

«Η ζωή μου βρίσκεται σε άμεσο και αναπότρεπτο κίνδυνο, εντός των φυλακών. Σας ΖΗΤΩ, τώρα, να εξασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή μου. Να ζητήσετε να διαταχτεί Διεθνής Ανεξάρτητη Ερευνα για τους σε βάρος μου βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και να παραπεμφθεί σε ανεξάρτητο δικαστήριο οποιοσδήποτε βρεθεί να έχει την ευθύνη. Σας καλώ να διασφαλίσετε τα δικαιώματα ζωής και ελευθερίας του μπουρουντιακού λαού και τη συμμόρφωση του κράτους στις υποχρεώσεις του, με βάση το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει στην επιστολή του ο Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...