16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση οι αχινοί της Κρήτης;

Ημερομηνία:

Σημαντικό είναι το πρόβλημα το τελευταίο διάστημα με τους αχινούς στις θάλασσες της Κρήτης. Ο πληθυσμός τους λόγω της υπεραλίευσης έχει συρρικνωθεί ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί έχει δοθεί μόλις μία άδεια για επαγγελματική αλίευσή του από το αρμόδιο Τμήμα Αλιείας της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Όμως, παρά τους περιορισμούς της αλιείας, η παράνομη αλιεία αχινών έχει φουντώσει με τουρίστες να σπεύσουν να συλλέξουν αχινούς, πολλές φορές μη γνωρίζοντας να ξεχωρίσουν τους θυληκούς, που φέρουν αυγά, από τους αρσενικούς που δεν τρώγονται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το αρμόδιο Υπουργείο καθυστέρησε χαρακτηριστικά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα με αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα στις ακτές της Κρήτης.

Στην Κρήτη υπάρχουν δύο κυρίαρχα είδη στα ρηχά νερά και άλλα δύο με τρία κοινά, στα βαθιά. Οι πιο γνωστοί είναι οι λεγόμενοι “Εβραίοι”, τα αβγά των οποίων δεν τρώγονται και στον αντίποδα το είδος Αrbacia paracentrotus, οι γνωστοί μοβ αχινοί, χρώμα που τους χαρακτηρίζει ανάλογα με την κατεύθυνση του φωτός, οι οποίοι είναι βρώσιμοι. Όλα αυτά τα είδη αποτελούν κοινά για τη Μεσόγειο.

Το “κλειδί” για την αιώνια νεότητα

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι αχινοί αποτελούν ένα είδος το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μελετημένο και δεν παύει να μας εκπλήσσει με τα όσα ανακαλύπτουμε ή απλά… υποψιαζόμαστε. Όπως για παράδειγμα το ότι οι αχινοί ίσως κρατούν το “κλειδί” για την αιώνια νεότητα, αφού χάρη σε ένα μηχανισμό που τους έχει χαρίσει η φύση μπορούν να αναπλάσουν γρήγορα τα αγκάθια τους αν σπάσουν. Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, ορισμένα είδη δε γερνούν ποτέ, όσα χρόνια και αν ζήσουν. Τα είδη αυτά παραμένουν νέα, καθώς ως το θάνατό τους δεν εμφανίζουν σημάδια κακής υγείας και δε χάνουν στο ελάχιστο την αναγεννητική ικανότητά τους.

Τι λέει ο νόμος για την αλιεία των αχινών

Καθώς οι αχινοί ή, για να ακριβολογούμε, τα αβγά τους, τα οποία ωριμάζουν κάθε δύο με τρεις μήνες, αποτελούν πρώτης τάξεως μεζέδες και δη υψηλής διατροφικής αξίας, η αλιεία τους από ερασιτέχνες και επαγγελματίες είναι αρκετά δημοφιλής. Μόνο που αυτή, όπως και για όλα σχεδόν τα είδη, καθορίζεται από κανόνες, η παράβαση των οποίων επιφυλάσσει τσουχτερά πρόστιμα.

Τις διατάξεις για την αλιεία των αχινών καθορίζει το ΦΕΚ 108 της 6ης Μαΐου 2014, το οποίο επιτρέπει, σε αντίθεση με προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα, στους ερασιτέχνες να αλιεύουν αχινούς, με πολλούς βέβαια περιορισμούς ως προς την ποσότητα, το μέγεθος των ατόμων, τις περιοχές αλιείας, αλλά και τις περιόδους, που είναι μόνο έξι μήνες το χρόνο.

Σύμφωνα με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα, που φέρει τον τίτλο “Ρυθμιστικά μέτρα για την αλιεία του αχινού του είδους Paracentrotus lividus”, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες πρέπει να έχουν σχετική άδεια, οι μεν πρώτοι μάλιστα ειδική για την αλίευση αχινών, με διάρκεια ενός χρόνου και με την υποχρέωση να υποβάλουν κάθε μήνα στην αρμόδια υπηρεσία αλιείας της εκάστοτε Περιφέρειας αναφορά της ποσότητας των αχινών που αλιεύτηκε.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ, η αλίευση αχινών πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ερασιτέχνες με πιρούνα ή χέρα, με χειρισμό με το χέρι χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου και με τη μέθοδο της ελεύθερης κατάδυσης. Υπάρχει μάλιστα και πλαφόν μέχρι 20 αχινούς την ημέρα ανά ερασιτέχνη και 30 ανά ερασιτεχνικό σκάφος.

Για τους επαγγελματίες το πλαφόν είναι στους 600 αχινούς ανά ημέρα. Επίσης η αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο κάθε έτους, μία ώρα μετά την ανατολή έως και μία ώρα πριν από τη δύση του ηλίου.

Επίσης επιτρέπεται σε θαλάσσιες περιοχές εκτός των λιμένων, των όρμων με μόνιμα αγκυροβόλια πλοίων, ως και ναυαγίων, ναρκοπεδίων, της γραμμής πορείας πλοίων, εναλίων αρχαιοτήτων και, γενικά, εκτός των ειδικά απαγορευμένων περιοχών αλιείας, όπως καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Και τέλος σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μέτρων από τα όρια υδατοκαλλιεργητικών μονάδων και 500 μέτρων ακτινοειδώς από θυννεία και δημόσια ιχθυοτροφεία.

Οι παραπάνω περιορισμοί αφορούν και τους επαγγελματίες, που επιτρέπεται επιπλέον να αλιεύουν αχινούς και με καταδυτική συσκευή και σύστημα παροχής αέρα (με χρησιμοποιούμενο από το δύτη αναπνευστικό σωλήνα παροχής αέρα από το σκάφος, συνολικού μήκους έως 10 μέτρα). Επίσης προβλέπονται ειδικά μέτρα για τη διατήρηση των πληθυσμών των αχινών, αν διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν, σε όλη την επικράτεια ή σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές.

"google ad"

Με πληροφορίες από Χανιώτικα Νέα, ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...