23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πρόγραμμα προβολών από τη λέσχη κινηματογράφου των φίλων του Θεάτρου Κυδωνία

Ημερομηνία:

H Κινηματογραφική Λέσχη των Φίλων του Θεάτρου Κυδωνία ανακοινώνει το πρόγραμμα προβολών για τους μήνες Δεκέμβριο 2012 και Ιανουάριο 2013. Κατά την περίοδο των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η κινηματογραφική λέσχη δεν θα κάνει προβολές.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΡΟΒΟΛΩΝ|ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  2012

Δευτέρα  17 Δεκεμβρίου, 9.00 μμ

Τίτλος ταινίας: 32 ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΛΕΝ  ΓΚΟΥΛΝΤ (32  SHORT FILMS ABOUT GLENN GOULD), Καναδάς  1993

Σκηνοθεσία: ΦΡΑΝΣΟΥΑ  ΖΙΡΑΡ

Σενάριο: ΦΡΑΝΣΟΥΑ  ΖΙΡΑΡ, ΝΤΟΝ ΜΑΚ ΚΕΛΑΝ

Φωτογραφία: ΑΛΕΝ ΝΤΟΣΠ

Ερμηνεία: ΑΛΕΝ ΦΕΟΡΕ, ΝΤΕΡΕΚ ΚΕΡΒΟΣΤ, ΚΑΤΙΑ ΑΝΤΑΡ

Παραγωγή : ΜΙΚΑΕΛ ΑΝΤΕΡ, ΛΑΡΙ  ΓΟΥΕΙΝΣΤΑΙΝ

Διάρκεια: 98΄

Η ταινία  παρουσιάζει την δουλειά του Καναδού  σκηνοθέτη  Φρανσουά  Ζιράρ (ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΟΛΙ) με θέμα τον φημισμένο  Καναδό πιανίστα Γκλεν  Γκουλντ,  ο οποίος πέθανε το 1982. Πρόκειται για μια έρευνα σε δύο μέρη  γύρω από την σκέψη και την τέχνη του διάσημου πιανίστα,  η οποία παίρνει τη δομή της από τις περίφημες  παραλλαγές Γκόλντεμπεργκ του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί όμως να πάει πέρα από την φήμη της «εκκεντρικής  μεγαλοφυΐας», η  οποία συνόδευε τον Γκουλντ, για να αποκαλύψει την πολυσύνθετη και αινιγματική  προσωπικότητά του. Κάθε μια από τις 32 ταινίες μικρής διάρκειας  αποτελεί παραλλαγή πάνω στο κύριο θέμα που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον πιανίστα. Μέσα από την σκέψη, την τέχνη, τη  ζωή του  καλλιτέχνη, η ταινία  γίνεται  ιμπρεσιονιστικό  μωσαϊκό, το οποίο μας αποκαλύπτει τις   πολλές και ποικίλες  όψεις  του ψυχισμού του  διάσημου  βιρτουόζου.   

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2013

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, 9.00 μμ

"google ad"

«ΧΑΡΤΙΝΟ   ΦΕΓΓΑΡΙ», (PAPER MOON), ΗΠΑ  1973

Σκηνοθεσία:  ΠΗΤΕΡ  ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ

Σενάριο: ΑΛΒΙΝ ΣΑΡΓΚΕΝΤ

βασισμένο στο βιβλίο του ΤΖΟΕ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΡΑΟΥΝ

Φωτογραφία:  (Μ/Α) ΛΑΣΛΟ  ΚΟΒΑΚΣ

Παραγωγή: DIRECTORS  COMPANY

Ερμηνεία:  ΡΑΙΑΝ Ο΄ΝΗΛ, ΜΑΝΤΛΙΝ ΚΑΑΝ

και σε πρώτη εμφάνιση η  ΤΑΤΟΥΜ Ο ’ ΝΗΛ

Διάρκεια:    98΄

Η ταινία του  πρώην κριτικού  κινηματογράφου  ΠΗΤΕΡ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ μας  μεταφέρει  στο μακρινό 1939…

Ο Ράιαν Ο’ Νηλ υποδύεται τον Μωυσή Πρέι, έναν ευγενικό πωλητή πολυτελών εκδόσεων της Βίβλου, συνήθως σε μοναχικές   χήρες που ο σύζυγος τους έχει πεθάνει πρόσφατα, με την επιθυμία, όπως ισχυρίζεται ο Μωυσής, οι χήρες να αγοράσουν τα ιερά αυτά βιβλία.

Η  συνάντηση  του Μωυσή με την μικρούλα Άντυ ( Τατούμ  Ο’  Νηλ), ορφανή και από τους δύο γονείς, θα δημιουργήσει  απρόβλεπτες  καταστάσεις  γιατί ο υποτιθέμενος νεκρός πατέρας της  μπορεί να είναι ο ολοζώντανος Μωυσής, μια που η σίγουρα  πεθαμένη  μητέρα της δεν ήταν και  τόσο  άμεμπτης ηθικής…

Λυρική ασπρόμαυρη ταινία που παίζει με πολλά είδη: κωμωδία, ρόουντ μούβι, σάτιρα, μπουρλέσκ και προσκαλεί τον θεατή σε ένα  νοσταλγικό ταξίδι  στα  χρόνια  της  αθωότητας. Η Τατούμ O’ Νηλ με το ρόλο αυτό κέρδισε Όσκαρ ερμηνείας.

***

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013, 9.00 μμ

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΥΡΙΣΩ ΣΠΙΤΙ», I want to go home,

Γαλλία 1989

Σκηνοθεσία:  ΑΛΕΝ ΡΕΝΕ

Σενάριο: ΖΥΛ  ΦΑΙΦΕΡ, ΑΛΕΝ ΡΕΝΕ

Φωτογραφία: (Έγχρωμη) ΣΑΡΛ ΒΑΝ  ΝΤΑΜ

Μουσική: ΤΖΟΝ ΚΑΝΤΕΡ

Ερμηνεία: ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ, ΑΝΤΟΛΦ ΓΚΡΙΝ, ΛΙΝΤΑ ΛΑΒΙΝ

Παραγωγή: ΜΑΡΙΝ ΚΑΡΜΙΤΖ

Διάρκεια: 102΄

Ένας  Αμερικανός δημιουργός κόμικς προσκαλείται στο Παρίσι για να παραστεί σε μια τιμητική  εκδήλωση. Εκεί θα ανακαλύψει μια κουλτούρα και ένα περιβάλλον που είναι ξένα με τις δικές του αντιλήψεις και τα απορρίπτει. Πρώτη του σκέψη είναι να γυρίσει σπίτι του… Στο Παρίσι ζει η κόρη του, η οποία είναι ερωτευμένη, χωρίς ανταπόκριση, με έναν καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας και φανατικό θαυμαστή  των κόμικς. Ο πατέρας της κοπέλας και ο καθηγητής της συναντιούνται και γνωρίζονται  σε ένα πάρτι. Στην διάρκεια της γιορτής μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων και κωμικό – δραματικών καταστάσεων, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν και θα οδηγηθούν χάρη στην κοπέλα σε ένα απροσδόκητο φινάλε.

***

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, 9.00 μμ

«ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΙ», (SKRIVANCI NA NITI ), Τσεχοσλοβακία 1969

Σκηνοθεσία: ΓΙΡΙ ΜΕΝΖΕΛ

Σενάριο: ΓΙΡΙ  ΜΕΝΖΕΛ, ΜΠΟΧΟΥΜΙΛ  ΧΡΑΜΠΑΛ

Φωτογραφία (Έγχρωμη):ΓΙΑΡΟΜΙΡ ΣΟΦΡ

Μουσική: ΓΙΡΙ  ΣΟΥΣΤ

Ερμηνεία: ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΧΡΟΥΣΙΝΣΚΙ, ΒΛΑΣΤΙΜΙΛ ΜΠΡΟΝΤΣΚΙ, ΒΑΣΛΑΒ ΝΕΣΚΑΡ

Παραγωγή: FILMOVE STUDIO  BARRANDOV KRATKY FILM  PRAHA

Διάρκεια: 90΄

Στη Σταλινική Πράγα τη δεκαετία του 50, μια ομάδα ανθρώπων που διαφωνούν με το καθεστώς βρίσκονται έγκλειστοι σε ένα κέντρο εθελοντικής εργασίας, μια ειδική φυλακή πολιτικής αναμόρφωσης. Ανάμεσά τους είναι ένας καθηγητής φιλοσοφίας, ένας δημόσιος κατήγορος, ένας ‘παρακμιακός’ σαξοφωνίστας, ένας παραγωγός γαλακτοκομικών και ένας μάγειρας. Όλοι τους δουλεύουν μέσα στο αναμορφωτήριο, ενώ δίπλα τους βρίσκεται και η αντίστοιχη γυναικεία φυλακή. Σε μια κοινή συνάντηση όλων των κρατούμενων, ο νεαρός μάγειρας Πάβελ γνωρίζει μια όμορφη κρατούμενη, την Γίτκα και ερωτεύονται αμέσως. Τώρα πρέπει να βρουν ένα τρόπο να ζήσουν την αγάπη τους και να παντρευτούν ενώ τους χωρίζει ο τοίχος της κοινής τους φυλακής…

O σκηνοθέτης, γνωστός για την ευρηματική του σύνθεση του τραγικού με το κωμικό στοιχείο, προσαρμόζει ένα ακόμα μυθιστόρημα του Τσέχου συγγραφέα Χράμπαλ, σε μία γλυκόπικρη κωμωδία, που απαγορεύτηκε από τις Αρχές. Η ταινία απέσπασε τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου 1990 και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Fipresci στο ίδιο Φεστιβάλ.

www.theatrokydonia.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...