16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Ημερομηνία:

Την αντίθεσή της στην πανεπιστημιακή αστυνομία σκοπεύει να εκφράσει η φοιτητική κοινότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης με κινητοποίησή της την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην πρυτανεία του ιδρύματος.

Σε σχετικό κείμενο-απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρονται τα εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και με τα πανεπιστήμια σχεδόν 2 εξάμηνα κλειστά,  με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτες και νεκροί και διασωληνωμένοι να αυξάνονται εκθετικά σε καθημερινή βάση, η κυβέρνηση επιλέγει, αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να προσλαμβάνει μπάτσους για να τους διορίσει στις σχολές μας. Ενώ βρισκόμαστε στο 2ο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρο πως αδιαφορεί για την υγεία του λαού, αφού το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να καταστέλλει όσους και όσες αντιστέκονται στην βάρβαρη πολιτική της και να πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Στην ίδια κατεύθυνση της καταστολής κινείται η κυβέρνηση και εντός των πανεπιστημίων. Σε συνέχεια της συνόδου πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν, στην οποία συμμετείχε και ο Μητσοτάκης, την Τρίτη 8/12/2020 καλείται ηλεκτρονική συνεδρίαση με συμμετέχοντες τον Χρυσοχοΐδη, την Κεραμέως, την ΕΘΑΑΕ και την ΠΟΣΔΕΠ. Η Κεραμέως καλεί σε “διάλογο” γύρω από το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τα face control και τα πειθαρχικά. Πώς όμως γίνεται να υπάρχει διάλογος με τον υπουργό που τρομοκρατεί, την ΕΘΑΑΕ που προχωράει την εκπαιδευτική αναδιάρθωση και την ΠΟΣΔΕΠ που  νομιμοποιεί τα σχέδια της ΝΔ για την εκπαίδευση;

H κυβέρνηση κάνει την κρίση ευκαιρία. Χρησιμοποιεί το lockdown για να επιταχυνεί την αναδιάρθρωση σε όλους τους τομείς. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση (κατάργηση 8ώρου, επίθεση στο συνδικαλισμό και την απεργία) στα εργασιακά, την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έρχεται να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία στα πρότυπα του Σπουδαστικού Ασφάλειας της Χούντας των συνταγματαρχών. Εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, το ότι οι σχολές είναι κλειστές και οι φοιτητικοί σύλλογοι αδυνατούν να συνεδριάσουν, να αποφασίσουν και να κινητοποιηθούν κόντρα στα νέα αυταρχικά μέτρα που φέρνει η υπουργός παιδείας στις σχολές. Η κουβέντα αφορά την ανεργία, την φτώχεια, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης ειδικά στην περίοδο της κρίσης οπου πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα, τη περιθωριοποίηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας,  τις κοινωνικές ανισότητες, τη «κεκτημένη» ταχύτητα του ρυθμού ζωής και όχι τα τιμωρητικά ιδρύματα.

Τα τρία μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που έρχεται είναι τα εξής:

1) Ίδρυση σώματος ασφαλείας σε κάθε ίδρυμα. Τα μέλη του σώματος αυτού θα είναι αρχικά 1000 και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεπεράσουν τις 3 με 4 χιλιάδες. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ, θα αποτελεί μόνιμη παραβίαση του ασύλου και όπως αποκαλύπτουν κυβερνητικά μέσα: “Στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν αδικήματα τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα, θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να απαιτείται άνωθεν εντολή. Σε άλλες πιο σύνθετες περιπτώσεις θα βρίσκονται σε συνεννόηση με τον αντιπρύτανη.”

2) Διαμόρφωση ελέγχου εισόδου στα ιδρύματα καθώς και κάρτα εισόδου για κάθε φοιτητή/φοιτήτρια. Στις περιπτώσεις μεγάλων ιδρυμάτων οι φοιτητ(ρι)ές θα “μαντρώνονται” καθώς θα δημιουργηθεί περίφραξη.

3) Θα υπάρχει ενιαίο πειθαρχικό δίκαιο για όλα τα ΑΕΙ το οποίο θα “αντιμετωπίζει”  όχι μόνο εγκληματικές πράξεις, αλλά κάθε είδους αντιακαδημαϊκή πράξη, όπως π.χ. η αντιγραφή στις εξετάσεις. Το εύρος των ποινών θα ξεκινάει από την επίπληξη και θα φτάνει έως την απαγόρευση συμμετοχής σε επόμενες εξεταστικές η ακόμα και τη διαγραφή του φοιτητή ή της φοιτήτριας από τη σχολή. Πέρα από όλο αυτό το αυταρχικό πλαίσιο εντός της σχολής, ανάλογα με την πράξη θα υπάρχουν και ποινικές διώξεις των φοιτητών και φοιτητριών.

Οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την επιστροφή της φίμωσης με νέα «θεσμικά» προσωπεία. Ας μην αφήσουμε τις ελευθερίες μας και τα φοιτητικά μας δικαιώματα να υπονομεύονται άλλο με διάφορα τεχνάσματα. Καμία αστυνομία εντός των πανεπιστημιακών χώρων, δεν έχει την παραμικρή δουλειά εκεί. Στόχος της κυβέρνησης με τη θέσπιση του παραπάνω αυταρχικού καθεστώτος αστυνομοκρατίας είναι η θωράκιση των διοικήσεων των ιδρυμάτων απέναντι στις ριζοσπαστικές πρακτικές των φοιτητικών συλλόγων καθώς και η καταστολή του φοιτητικού κινήματος και του φοιτητικού συνδικαλισμού με την πάταξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η ΝΔ θέλει να τελειώνει με οποιαδήποτε αμφισβήτηση των πολιτικών της μέσα στα ιδρύματα και βασικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση της μετάλλαξης του πανεπιστημίου από έναν κοινωνικό χώρο ανοιχτό σε όλο το λαό σε έναν αποστειρωμένο ακαδημαϊκό χώρο, αποκομμένο από το κοινωνικό γίγνεσθαι, εναρμονισμένο με τις ανάγκες της αγοράς, με τον μανδύα πάντα του “εξευρωπαϊσμού”, σε ένα τιμωρητικό κάτεργο με πλήρως αυταρχικοποιημένη λειτουργία που χτυπάει τον φοιτητικό συνδυκαλισμο, πειθαρχει και καταπατα τις ελευθερίες του φοιτητικού σώματος. Αλλώστε έχουμε γίνει μάρτυρες σε περιστατικά όπου τα όργανα εμπόδισαν την διεξαγωγή φοιτητικών συνελεύσεων, τερμάτισαν καταλήψεις, τραμπούκισαν φοιτητές με φόβητρο τα γκλόπ τους. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όμως γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που απροκάλυπτα κατέστρεψαν δέσμη λουλουδιών που προοριζόταν για το μνημείο του Γρηγορόπουλου, που έχουν κάνει αμέτρητες αψυχολόγητες συλλήψεις φοιτητών, αστέγων και διάφορων εθελοντών. Είναι οι ίδιες λογικές που προβαίνουν σε συλλήψεις με αφορμή την πανδημία και τον συνωστισμό ενώ ταυτόχρονα κλουβιάζουν αμέτρητους διαδηλωτές σε δωμάτια δίχως εξαερισμό στη ΓΑΔΑ.

Ποιες όμως είναι οι εγκληματικές πράξεις που αναφέρεται η κυβέρνηση και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια της;  Σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) ως εγκληματικές ενέργειες θεωρούνται και οι αφισοκολλήσεις εντός του χώρου του ασύλου. Πότε επιτέλους θα αντιληφθούν πως η εγκληματικότητα δεν είναι το βασικό πρόβλημα των πανεπιστημίων αλλά αποτελεί κυρίαρχα σε ολόκληρης της κοινωνίας και πότε θα συνειδητοποιήσουν ότι αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί από την ρίζα του τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν θα απεγκλωβιστούν ποτέ από το στενό κλοιό του εμπορίου ναρκωτικών και των βιαιοπραγιών; Μήπως όμως δεν θέλουν να το καταλάβουν γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει τέλος στο κυβερνητικό αφήγημα  γύρω απο το πανεπιστήμιο και το άσυλο; Μήπως έτσι θα σταματήσουν να τροφοδοτούν με ψευδείς εικόνες και εντυπώσεις την πολιτκή τους ατζέντα ή μήπως έτσι θα ενισχυθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες  κάτι που από ότι φαίνεται «τρομοκρατεί» τα επιχειρήματα τους. Από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι οποιοδήποτε μέσο πάλης των φοιτητικών συλλόγων θα θεωρείται από το νέο καθεστώς παραβατικό. Καταλήψεις, κινητοποιήσεις και άλλες ριζοσπαστικές πρακτικές με τις οποίες οι φοιτητ(ρι)ές βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική αναδιάρθωση και την πολιτική της κυβέρνησης, θα καταστέλλονται από το νέο αστυνομικό σώμα Το καθεστώς πανοπτικού ελέγχου, με την απανταχού παρουσία μπάτσων και την συνεχή απειλή πειθαρχικών συνεπειών δημιουργεί μια ασφυκτική καθημερινότητα για τους/ις φοιτητ(ρι)ές και το πως αυτοί δρουν στον κοινωνικό τους χώρο. Το μέτρο των διαγραφών επανέρχεται για μια ακόμα φορά στα πλαίσια του νέου πειθαρχικού κώδικα, ως η απόλυτη συνέπεια όσων δεν συμμορφώνονται με τη νέα πανεπιστημιακή πραγματικότητα της αστυνομοκρατίας και της φίμωσης των φοιτητικών αγώνων.

Η ΝΔ κάνει ακόμα μια φορά ξεκάθαρες τις προτεραιότητές της, επιλέγοντας την κατασταλτική διαχείριση της πανδημίας όπου αντί να δώσει χρήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, δίνει για τον εξοπλισμό των κατασταλτικών δυνάμεων. Αντί να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό, προσλαμβάνει μπάτσους για τις σχολές μας και αυτό φαίνεται από το ότι ενώ αυξάνεται ο  προϋπολογισμός για το Υπουργείο Παιδείας κατά 2%, τα λεφτά αυτά δεν πάνε ούτε στο ελάχιστο στη φοιτητική μέριμνα καθώς οι δαπάνες για την τελευταία μειώνονται κατά 33% από το 2018 ενώ συγχρόνως δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα για το ασφαλές άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

"google ad"

Οι ίδιοι οι φοιτητές θα προασπιστούμε το άσυλο σε καθημερινή βάση  στιγματίζοντας οποιαδήποτε λογική και δράση που το υπονομεύει. Να μην επιτρέπουν να συμβαίνουν αυθαιρεσίες οποιουδήποτε τύπου που φαλκιδεύουν τις  ακαδημαϊκές μας ελευθερίες αλλά και να αναδυκνείουν και να καταπολέμουν της πραγματικές αιτίες της εγκληματικότητας. Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται! Όπως σπάσαμε τις χουντικές απαγορεύσεις για διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη έτσι θα βγούμε μπροστά όταν η ΝΔ θελήσει να βάλει τις δυνάμεις καταστολής μέσα στα πανεπιστήμια! Το πανεκπαιδευτικό κίνημα με τους μαχητικούς αγώνες του θα διασφαλίσει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν θα γίνουν κανονικότητα!

//ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

//ΤΟΝ ΛΟΓO ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

//ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ, ΑΣΥΛΟ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Καλούμε σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 17/12 , στις  12:00

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ