16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κινητοποίηση στη ΔΔΕ Χανίων την Τρίτη 24 Οκτωβρίου με προσυγκέντρωση στις 12:00 στον πεζόδρομο της Κοραή ενάντια στη διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Μετά από σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στα γραφεία της ΕΛΜΕ με παρουσία καθηγητών από τα ΕΠΑΛ αλλά και των δημάρχων Αποκόρωνα και Καστελίου και γονείς η ΕΛΜΕ Χανίων κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω κείμενο:

Στις 20 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Χανίων πραγματοποιήθηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων για το θέμα της μη έγκρισης ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ Βρυσών και Κισάμου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των 15/μελών μαθητικών συμβουλίων, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων, οι σύλλογοι διδασκόντων και οι Δήμαρχοι Αποκόρωνα και Κισάμου.

Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Χανίων επιβεβαίωσε το κλείσιμο των τομέων και ειδικοτήτων στα συγκεκριμένα ΕΠΑΛ, όπως συμβαίνει με εκατοντάδες ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα. Σε όλα αυτά δεν υπήρξαν ουσιαστικές απαντήσεις εκ μέρους της ΔΔΕ Χανίων πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις για την προώθηση των αιτημάτων στην πολιτική ηγεσία και εκφράσεις συμπάθειας και κατανόησης των αιτημάτων. Με αυτή την  απόφαση τα σχολεία συρρικνώνονται παραπέρα και πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.

Είναι φανερό σε όλους ότι οι εξελίξεις στην Τεχνική εκπαίδευση αλλάζουν το χάρτη της παιδείας στο νομό αφού δημιουργούνται συνθήκες συρρίκνωσης των επαρχιακών σχολείων και συγκέντρωσης του μαθητικού δυναμικού στο κέντρο. Εξαφανίζονται ολόκληρες ειδικότητες από τα επαρχιακά ΕΠΑΛ, πάρα το γεγονός ότι υπάρχουν δυνατότητες για την στοιχειώδη επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών  στην ευρύτερη περιοχή στα αντίστοιχα επαγγέλματα, και παράλληλα υποβαθμίζονται οικονομικά και μορφωτικά οι επαρχίες Κισάμου και Αποκόρωνα. Μάλιστα αναγκάζουν τους μαθητές να αλλάξουν σχολείο και να μεταφερθούν στο κέντρο των Χανίων, δηλαδή να διανύουν καθημερινά 80 και 100 χιλιόμετρα σε ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Η Τεχνική εκπαίδευση και τα σχολεία δεν βρίσκονται στην «κανονικότητα» όπως υποστηρίζει το Υπουργείο. Aντίθετα, οι πολιτικές που εφαρμόζονται πλήττουν το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Η ΕΛΜΕ Χανίων μετά και από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου  καλεί τα δημοτικά συμβούλια, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους συλλόγους γονέων, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις συλλογικότητες του νομού  σε κινητοποίηση  στη  ΔΔΕ Χανίων την Τρίτη 24 Οκτωβρίου (προσυγκέντρωση στις 12:00 στον πεζόδρομο της Κοραή). Το ΔΣ  αποφάσισε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για την Τρίτη 24 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 14:00.

Διεκδικούμε :

  • Έγκριση όλων των τμημάτων στα ΕΠΑΛ Κισάμου, Βρυσών, Κανδάνου και όλων των  ΕΠΑΛ του νομού.
  • Άμεση λειτουργία τομέων και ειδικοτήτων χωρίς το όριο του κατώτατου αριθμού μαθητών.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά εκπαιδευτικών .
  • Να αποσταλούν τα βιβλία ειδικοτήτων σε όλα τα ΕΠΑΛ του νομού.
  • Κατάργηση των ηλεκτρονικών εγγραφών στα ΕΠΑΛ.
  • Καμιά συγχώνευση, κατάργηση τμημάτων, σχολείων, ειδικοτήτων. 20  μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια.
  • Αναβάθμιση και ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού. Κάθε μαθητής/τρια να έχει δυνατότητα παρακολούθησης του τομέα και της ειδικότητας που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του στελεχωμένο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό.
  • Να εγκριθούν οι προτάσεις των σχολείων για μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
  • Καμιά μείωση οργανικών θέσεων. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού σε απασχόληση εκτός του δημόσιου σχολείου. Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο για όλες τις δουλειές. Μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.
  • Στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης.
  • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κανένας μαθητής έξω από το δημόσιο σχολείο.

Όλοι στην κινητοποίηση  στη ΔΔΕ Χανίων, Τρίτη 24/10 στις 12:00 μμ (πεζόδρομος Κοραή)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ