16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

“Ούτε στη χούντα”: Εξαφανίστηκαν 3 απορριμματοφόρα από το Δήμο Χανίων – Σημαντικές καταγγελίες της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων για δολιοφθορές και στο Δήμο Κισσάμου αλλά και απειλές για απολύσεις | Φωτός

Ημερομηνία:

Μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο Χανίων από τoυς περίπου 80 συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας που βρίσκονται σε απεργία στο νομό Χανίων, αφού κινδυνεύουν με απόλυση λόγω παρέλευσης του 24μηνου. Παρόμοια είναι η θέση 12.000 συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα.

Στην κινητοποίηση έγινε μία πολύ σημαντική καταγγελία εκ μέρους της προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του ν. Χανίων.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθηνά Γιαννουλάκη έκλεψαν μέσα από το αμαξοστάσιο στο Σόδυ, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη, 3 απορριμματοφόρα. Αυτό συνέβη κάποια στιγμή χθες, και κατά την ώρα που γινόταν συνεδρίαση των συμβασιούχων για τις κινητοποιήσεις τους.

DSCF0968

Εκ μέρους του Συλλόγου των Εργαζομένων έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για μήνυση κατά παντώς υπευθύνου και σχετικές δηλώσεις έκανε και η δικηγόρος του Συλλόγου κ. Αριέτα Στάθη.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Αθηνά Γιαννουλάκη, αιρετός από τον Δήμο Κισσάμου τηλεφώνησε και κατήγγειλε σκόπιμη δολιοφθορά.

Την ίδια στιγμή η κ. Αθηνά Γιαννουλάκη καταγγέλλει ότι δήμαρχος περιαστικού δήμου απειλεί τους συμβασιούχους ότι αν δεν επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους θα απολυθούν ενώ επιτίθεται στην πρόεδρο του σωματείου.

Η κ. Αθηνά Γιαννουλάκη καλεί τους Δημάρχους του νομού, έστω και τώρα, να δηλώσουν τη στήριξη στον αγώνα των συμβασιούχων τονίζοντας ότι δεν είναι το πρόβλημα ο αγώνας αλλά τι θα γίνει την επόμενη ημέρα της απόλυσης των εργαζόμενων αφού δίχως εργαζόμενους τα σκουπίδια δε θα μπορούν να μαζευθούν.

Eν τω μεταξύ, μεγαλώνουν οι όγκοι των σκουπιδιών, ειδικά σε κεντρικά σημεία κοντά σε πολυκαταστήματα.

Τι λέει η ανακοίνωση του Συλλόγου για το περιστατικό με την κλοπή

DSCF1249

Πιο αναλυτικά, η κ. Γιαννουλάκη ξεκίνησε τις δηλώσεις της με την ανάγνωση κειμένου που εκδόθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τ.Α. του ν. Χανίων για το περιστατικό με την κλοπή 3 απορριμματοφόρων από το Σόδυ:

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Τ.Α. του ν. Χανίων που εκπροσωπεί εργαζόμενους στη τοπική αυτοδιοίκηση στους 7 δήμους του νομού Χανίων εκδίδουμε το παρακάτω δελτίο τύπου και καταγγέλλουμε.

  • Καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και σπίλωσης του δίκαιου αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους από όπου και αν προέρχεται.
  • Καταγγέλλουμε την “εξαφάνιση” δύο απορριμματοφόρων και ενός φορτηγού από το εργοτάξιο της Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων χθες το βράδυ.
  • Αναρωτιόμαστε αν πήραν εντολή, δελτίο κίνησης και από ποιων ή αν κινήθηκαν παράνομα.
  • Καταγγέλλουμε τους εκβιασμούς καποιων δημάρχων του νομού Χανίων για απολύσεις στην περίπτωση που δε συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις, δηλαδή, με το μάζεμα των σκουπιδιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ψηφοφόροι τους.
  • Αναρωτιόμαστε, ποιος θα ωφεληθεί από τις απολύσεις των συμβασιούχων – παρατασιούχων συναδέλφων της καθαριότητας.
  • Αναρωτιόμαστε, πώς θα μαζευτούν τα σκουπίδια την επόμενη μέρα της απόλυσής τους όταν το προσωπικό δεν επαρκεί και οι συνάδελφοί αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Προς τι η κοντόφθαλμη αντίδραση από μεριάς κάποιων δημάρχων να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών σήμερα όταν αύριο μετά τις απολύσεις θα είναι αντικειμενικά αδύνατο να μαζεύονται τα σκουπίδια σε όλο το νομό Χανίων.

DSCF1242

"google ad"

Επιμένουμε και διεκδικούμε δυναμικά τα αιτήματά μας:

– Καμία απόλυση

– Νόμιμη και σταθερή εργασία για όλους

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις

– Έξω οι εργολάβει από την τοπική αυτοδιοίκηση

– Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Με το τέλος της ανάγνωσης του κειμένου οι διαδηλωτές χειροκρότησαν.

Α. Στάθη: Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι συμβασιούχοι να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται

Η δικηγόρος του σωματείου κ. Αριέτα Στάθη πήρε το λόγο και αναφέρθηκε τόσο στο γεγονός με τα απορριμματοφόρα όσο και στο δίκαιο του αγώνα των εργαζομένων ζητώντας νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψη των συμβασιούχων.

Είπε η κ. Στάθη:

Στο πλαίσιο του νόμιμου αγώνα τους για συμπαράσταση σε συναδέλφους τους που σύντομα ενδέχεται να απολυθούν είχαμε κατάληψη και απεργία. Νόμιμη απεργία. Υπήρχαν δύο περιστατικά, έφυγαν από αμαξοστάσιο τρία απορριμματοφόρα και επειδή ενδέχεται να υπάρξει κατηγορία ότι τα έχουν πάρει από τον Σύλλογο, εμείς ενημερώνουμε ότι θα προβούμε σε κάθε νόμιμη κίνηση

Γενικά θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στους δήμους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Δυστυχώς λόγω απόφασης Ελεγκτικού Συνεδρίου υπήρχε μία διαδικασία πιθανής απόλυσής τους λόγω συμπλήρωσης του 24μήνου. Πιστεύω ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από το κράτος και νομοθετικά.

Έχουμε το Άρθρο 103 του Συντάγματος που αναφέρει μεν ότι οι προσλήψεις γίνονται μόνο μέσω ΑΣΕΠ αλλά αντικειμενικά αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσληφθεί μεν ως ορισμένου χρόνου εργαζόμενοι αλλά μέσω ΑΣΕΠ με τις νόμιμες διαδικασίες. Καλύπτουν πράγματι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εκεί πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρχει σεβασμός στο Σύνταγμα και στο θεσμό του ΑΣΕΠ αλλά παράλληλα αυτοί οι άνθρωποι που όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται.

DSCF0978

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κινηθεί το σωματείο ενάντια σε κάποιον ή κάποιους δημάρχους για το περιστατικό με τα απορριμματοφόρα η κ. Στάθη είπε:

Κοιτάξτε το θέμα εξετάζεται νομικά. Θα δούμε τα πραγματικά περιστατικά και αν στοιχειοθετείται ευθύνη κάποιου θα γίνουν μηνύσεις.

Αθηνά Γιαννουλάκη: “Αν απολυθούν αυτοί οι άνθρωποι, δε θα μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια”

Η Αθηνά Γιαννουλάκη, πρόεδρος του Σωματείου, ξαναπήρε το λόγο και αναφέρθηκε διεξοδικά στα γεγονότα όπως συνέβησαν σημειώνοντας ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της κατάληψης οπότε και οι εργαζόμενοι ήταν υπεύθυνοι για τη δημόσια περιουσία.

Είπε η κ. Γιαννουλάκη:

Επιθυμούμε και θεωρούμε αναγκαίο να μιλήσουμε πρώτα για το περιστατικό που συνέβη χθες στο αμαξοστάσιο της Νέας Κυδωνίας του Δήμου Χανίων.

Είναι γνωστό, ότι νόμιμα και με κάλυψη της Ομοσπονδίας και επικύρωση του πρωτοβάθμιου σωματείου μας, έχουμε κατάληψη για δύο ημέρες στα αμαξοστάσιο όλων των δήμων και σήμερα 24ώρη απεργία. Έχουμε μπλόκα μόνιμα που περιφρουρούν τα αμαξοστάσια.

Στο Δήμο Χανίων έχουμε δύο μπλοκα, ένα στο Σόδυ και ένα στο παλιό δημαρχείο της Νέας Κυδωνίας. Χθες, κάποιος λόγω κούρασης και ενώ είχαμε συνέλευση για να επικυρώσουμε τις νέες μας κινητοποιήσεις άφησε τη φύλαξη του αμαξοστασίου στο Σόδυ.

Όταν επιστρέψαμε είδαμε ότι ενώ έχουμε αναλάβει την ευθύνη και νομικά είμαστε υπεύθυνοι για τους χώρους αυτούς που έχουμε καταλάβει, λείπαν δύο μεγάλα απορριμματοφόρα και ένα μικρό.

Κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις και ενημερώσαμε. Κάναμε έρευνα, δε μπορέσαμε να βρούμε τα αυτοκίνητα ούτε είναι αυτός δικός μας ρόλος.

Εμείς αυτό που καταγγέλλουμε είναι ότι λείπανε από τη θέση που έπρεπε να είναι σε μέρα και ώρα κατάληψης που εμείς ήμασταν υπεύθυνοι 3 απορριμματοφόρα. Πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, τους συμβασιούχους-παρατασιούχους συναδέλφους μας και γι’ αυτό κάνουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου μην τυχόν, όπως δείχνουν τα πράγματα, και μας φορτώσουν δολιοφθορές.

Η κ. Γιαννουλάκη αναφέρθηκε και σε καταγγελία από αιρετό του Δήμου Κισσάμου για δολιοφθορές αλλά και στις απειλές που δέχθηκαν εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, αλλιώς θα απολυθούν.

Είπε η κ. Γιαννουλάκη:

Μας καταγγέλθηκε από αιρετό δια τηλεφώνου ένα περιστατικό στο Δήμο Κισσάμου για δολιοφθορά σε δημόσια περιουσία. Εμείς καλέσαμε αυτό τον αιρετό να βγει να το δηλώσει δημόσια. Του είπαμε εμείς παρασκηνιακά δε λειτουργούμε, ο αγώνας μας είναι δίκαιος και είναι διάφανος.

Είμαστε στους δρόμους και τα αμαξοστάσια, δεν είμαστε ούτε στα τηλέφωνα με τους αιρετούς, ούτε στα τηλέφωνα με τους ξενοδόχους για να έχει η πόλη μία επίπλαση καθαριότητας και να έχει κατοίκους και πολίτες που δεν έχουν να ζήσουν γιατί είναι άνεργοι και δεν έχουν ένα μεροκάμματο. Τον καλέσαμε τον αιρετό να βγει δημόσια και τότε θα μιλήσουμε και εμείς.

Θέλουμε τέλους να καταγγείλλουμε ότι υπάρχουν από δήμαρχο σε περιαστικό δήμο με 7 εργαζόμενους συμβασιούχους – παρατασιούχους που αυτή τη στιγμή δεν επιθυμούμε να ονομάσουμε ότι αύριο αν δεν πάνε στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι θα τους απολύσει και την αμαρτία, όπως είπε, θα την έχει το Δ.Σ. και εγώ προσωπικά. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες πιέσεις, τέτοια παρασκήνια δε συνέβαιναν ούτε επί χούντας.

Λέμε καθαρές κουβέντες. Οι Δήμαρχοι να σταθούν στο πλευρό μας. Όπως γράψαμε στην ανακοίνωση, αν απολυθούν αυτοί οι άνθρωποι, αφού νοιάζονται τόσο πολύ για τον τουριστικό μας δήμο, δε θα μπορούν να μαζευτούν τα σκουπίδια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μαζευτούν τα σκουπίδια αν απολυθούν οι συνάδελφοί μας. Απειλές ότι αύριο θα απολυθούν άνθρωποι, συμβασιούχοι, δεν της δεχόμαστε. Καταγγείλλαμε το περιστατικό στην Ομοσπονδία και σύντομα θα σας ανακοινώσουμε τις νέες κινητοποιήσεις

Να σημειώσουμε ότι λίγο μετά το μεσημέρι κατατέθηκε τελικά μήνυση κατά παντός υπεθύνου.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...