23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κλίμα εμφυλίου στην φλεγόμενη Ουκρανία

Ημερομηνία:

Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το κέντρο του Κίεβου τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στους 25 φτάνει μέχρι στιγμής ο απολογισμός των νεκρών. Πάνω από χίλιοι οι τραυματίες. Μεταξύ άλλων στις φλόγες παραδόθηκε το κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ως αρχηγείο. Σε ναυάγιο κατέληξε η συνάντηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς με διάγγελμά του επιτέθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τη ότι επιχειρεί να αναλάβει την εξουσία με αντισυνταγματικό τρόπο, δηλαδή με βιαιότητες κι όχι με εκλογές. Επιπλέον προειδοποίησε την αντιπολίτευση ότι αν «δεν αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους θα μιλήσει διαφορετικά.

Νέα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έλαβε χώρα στις 4 τα ξημερώματα τοπική ώρα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για την απώθηση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από την κεντρική πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η επιχείρηση ξεκίνησε με τη ρίψη δεκάδων δακρυγόνων και αναισθητικών κροτίδων που δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες στην ήδη πολύ βαριά ατμόσφαιρα στο κέντρο του Κιέβου. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν υπήρξαν θύματα στην επέμβαση αυτή, ωστόσο, ο αριθμός των επισήμως καταγεγραμμένων από το υπ. Υγείας της χώρας αυξάνεται. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι διαδηλωτές, αστυνομικοί και έξι δημοσιογράφοι.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταξύ άλλων μεταδίδει ότι υπήρξε εισβολή 5.000 ατόμων σε στρατιωτικά κτίρια στα οποία έβαλαν φωτιά και στη συνέχει κατέσχεσαν όπλα από αποθήκες πυρομαχικών. Στο δε Κίεβο οι αρχές έκλεισαν το μετρό της πόλης ενώ ανακοινώθηκε ότι η κίνηση των πολιτών στην πόλη θα πρέπει να περιορίζεται έως τα μεσάνυχτα. Επίσης οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να μην ανοίξουν την Τετάρτη για λόγους ασφαλείας.
* Σημειώνεται ότι ως πυρήνας του κινήματος αναγνωρίζεται η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση, ωστόσο, στο πλήθος των διαδηλωτών έχουν προσχωρήσει ακροδεξιές νεοναζιστικές ομάδες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στις βίαιες συγκρούσεις και απειλούν ακόμη και με εμφύλιο πόλεμο, εξαπολύοντας επίθεση και κατά της «ανίκανης» αντιπολίτευσης. Διαβάστε αναλυτικά: Ουκρανία: Η ακροδεξιά πνίγει το «Κίνημα της Ευρώπης»

 Κατηγορώ Γιανούκοβιτς στην αντιπολίτευση

Ευθύνες στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τις αιματηρές ταραχές στο Κίεβο επέρριψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, τονίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης». Στις πρώτες του δηλώσεις μετά το ξέσπασμα των νέων σφοδρών συγκρούσεων ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η κοινοβουλευτική συνεδρίαση (σ.σ. προγραμματισμένη για το βράδυ της Τρίτης) «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».

«Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες. «Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες» επισήμανε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια», όπως είπε, με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας». «Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Άκαρπη η συνάντηση Γιανουκόβιτς – Κλίτσκο

Του διαγγέλματος Γιανουκόβιτς προηγήθηκε η συνάντησή του με τον Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας δήλωσε σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον κ. Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο.

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» είπε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda ο εκ των επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον Βιτάλι Κλίτσκο, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνείται να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου και απαιτεί να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία της Ανεξαρτησίας. «Ο πρόεδρος είπε ότι η μόνη λύση είναι να εκκενωθεί το Μαϊντάν και όλοι να πάνε στα σπίτια τους» ανέφερε επίσης τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Hromadske.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου κάλεσε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο αντρών την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου» και ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο «να αποσύρει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση».

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται, αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού». Νωρίτερα την Τρίτη, ο Λευκός Οίκος είχε ήδη καλέσει απευθείας τον Γιανουκόβιτς να θέσει τέλος στην κλιμάκωση της βίας μετά τις φονικές εξελίξεις στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η χρήση βίας «δεν θα λύσει αυτή την κρίση»

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...