28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Κλιμάκιο της Frontex αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αγυιά για τους 345 ναυαγούς μετανάστες

Ημερομηνία:

345 άνθρωποι εκ των οποίων 20 γυναίκες αλλά και 49 παιδιά ηλικίας από 40 ημερών έως 14 ετών, βρέθηκαν από ένα δουλεμπορικό στη μέση του Αιγαίου, αρχικά στην Παλαιόχωρα και τώρα στην Αγυιά όπου και θα διανυκτερεύσουν. Πιθανός επόμενος προορισμός το ξενοδοχείο “Ελευθερία” στα Νοπήγια. Κλιμάκιο της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Χανιά. Ανακοίνωση από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών αναφέρει ότι το πλοιάριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου έξω από τη Μάλτα – ερωτήματα για τον ρόλο της Frontex στην όλη επιχείρηση. 6 άτομα Αιγυπτιακής καταγωγής αναζητούνται ως οι διακινητές των προσφύγων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε μία πρωτόγνωρη επιχείρηση για το μέγεθος του νομού και μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάστηκε ο χώρος στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς όπου και φιλοξενούνται οι μετανάστες που περισυλλέχθηκαν από το ελληνικό φορτηγό – πλοίο «Olympic θα Faith».

Στο χώρο από χθες το πρωί βρέθηκαν γιατροί από το νοσοκομείο με επικεφαλής τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών Γιώργο Αρχοντάκη που προχώρησαν σε εξετάσεις για να αποφασίσουν ποιοι χρήζουν νοσηλείας.

Οι Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, και οι «Γιατροί του Κόσμου» θα βρίσκονται κι αυτοί εκεί για όσο χρειαστεί τόσο για να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όσο και για να βοηθούν στο κομμάτι της πρόνοιας. Τρόφιμα έφεραν ο Ερυθρός Σταυρός, ο Ναύσταθμος Κρήτης, το Πεδίο Βολής, η 5η Μεραρχία, το Γηροκομείο, το ΜΑΙΧ, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και το ΙΝΚΑ.

Το πόσες ημέρες θα μείνουν στην Αγυιά θα εξαρτηθεί από την πορεία των ανακρίσεων αφού σε καθένα από τα 345 άτομα γίνεται εξακρίβωση, ενώ φωτογραφίζονται και γίνεται συνέντευξη για την καταγραφή απαραίτητων στοιχείων, ετοιμάζεται δικογραφία που αποστέλλεται στον εισαγγελέα και αυτή η διαδικασία είναι και χρονοβόρα και εξαιρετικά επίπονη υπό τις συνθήκες που πραγματοποιείται.

Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία υπό φυσιολογικές συνθήκες αναλαμβάνει πλέον η αστυνομία με τη συνδρομή πάντα και του λιμενικού σώματος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frontex και Ύπατη Αρμοστεία στην Αγυιά

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα χθες – παρά τις διαφορετικές ως τότε διαβεβαιώσεις – στον χώρο της Αγυιάς έφτασε και κλιμάκιο της Frontex, της ειδικής αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενης υπηρεσίας της Ε.Ε. που ασχολείται με την ασφάλεια των συνόρων και τα ζητήματα μετανάστευσης . Η Frontex φαίνεται να είχε εμπλοκή στα γεγονότα στο Φαρμακονήσι.

Μαζί με την Frontex κατέφθασε και όλη η ηγεσία της αστυνομίας στα Χανιά ενώ όπως μας αναφέρουν πηγές, το έργο της συλλογής στοιχείων και της ανάκρισης ανέλαβε η ελληνική αστυνομία μαζί με τις δυνάμεις της Frontex.

Να σημειώσουμε επίσης ότι λίγο νωρίτερα και περίπου στις 6 το απόγευμα στον χώρο έφτασε και κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αποτελούμενο από 5 άτομα εκ των οποίων 2 ήταν διαπιστευμένοι διερμηνείς.

Οι συγκεκριμένοι 2 οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο αφού 5 άτομα (3 γυναίκες και 2 άντρες) βρίσκονται εκεί για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κρίθηκε αναγκαία η παρουσία διερμηνέα. Συνολικά 10 άτομα θα επισκεφθούν το νοσοκομείο δίχως πάντως να φέρουν σοβαρά τραύματα, αλλά ελαφριές κακώσεις.

Στο ξενοδοχείο “Ελευθερία” οι πρόσφυγες;

"google ad"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Βουλγαράκης βρέθηκε και αυτός εκεί, ζήτησε διευκρινήσεις για την κατάσταση και τυχόν ελλείψεις που ίσως έχουν προκύψει. Όπως φαίνεται σε ένα επόμενο στάδιο, η αντιπεριφέρεια Χανίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πρόνοιας και συγκεκριμένα τον κ. Κεγκέρογλου που υποσχέθηκε να απελευθερώσει σχετικό κονδύλιο, κινείται ώστε οι μετανάστες να οδηγηθούν στο ξενοδοχείο «Ελευθερία» στην περιοχή Νοπήγια το οποίο και στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για παρόμοιους σκοπούς.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν απών απ’ όλη τη διαδικασία και δε βοήθησε σε κανένα σημείο, όπως μας ανέφεραν.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι ότι ο χώρος στην Αγυιά οργανώθηκε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 8 ωρών, μετά από πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας Χανίων και σε συνεργασία με το Λιμενικό Σωμά, μετά από σύσκεψη που ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Τρίτης, με σκοπό τον συντονισμό όλων των φορέων (εθελοντικών ή μη) ώστε με την έλευση των μεταναστών να υπάρχουν όλες οι βασικές υποδομές που είναι αναγκαίες για να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Το κτίριο είναι θερμαινόμενο και οι γυναίκες με τα παιδιά θα βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο από τους άνδρες. 150 στρώματα, 700 καινούργιες κουβέρτες και χημικά αποχωρητήρια υπάρχουν ήδη στον χώρο, ενώ υπάρχει πρόθεση να μπουν και κινούμενες ντουζιέρες.

Επίσης, όπως μας διευκρινίστηκε η επιλογή της Παλιόχωρας σχετίζεται με το σημείο που βρισκόταν εκείνη την ώρα το φορτηγό – σκάφος «Olympic Faith» το οποίο και αρχικά είχε περισυλλέξει τους μετανάστες. Τέλος, από την πορεία των ανακρίσεων των προσφύγων προέκυψε ότι οι διακινητές τους ήταν 6 άτομα Αιγυπτιακής καταγωγής τα οποία και αναζητούνται.

Τι είχε προηγηθεί

Να υπενθυμίσουμε ότι το περιστατικό είχε ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου. Εκεί εξέπεμψε το πλοιάριο SOS.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το πλοίο που τους περισυνέλλεξε κατέβαινε κι ενώ αρχικά βρισκόταν βορειοδυτικά της Κρήτης τελικά κατέληξε νοτιοδυτικά κι οπότε αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Παλιόχωρας για να εκφορτωθούν οι μετανάστες. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών δηλώνουν Αιγύπτιοι και Σύριοι, δίχως όμως αυτό να μπορεί να εξακριβωθεί.

[youtube id=”eyXGZsxd9BI” width=”620″ height=”360″]

Η νεότερη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

“Πρωινές ώρες σήμερα, ολοκληρώθηκε η ασφαλής μεταφορά στην Κρήτη των παράνομων μεταναστών που διασώθηκαν χθες, μετά από μεγάλη επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (ΕΚΣΕΔ/Α.Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.), στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νοτιοδυτικά της νήσου.

Η αποβίβαση των τριακοσίων σαράντα πέντε (345) διασωθέντων από το Δ/Ξ “OLYMPIC FAITH” Ν. Πειραιά 11854 στο λιμάνι της Παλαιοχώρας Χανίων, ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, με τη συμμετοχή περιπολικού σκάφους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και τη συνδρομή τριών (03) αλιευτικών σκαφών της περιοχής. Γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) πραγματοποίησαν προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο των διασωθέντων, μετά από τον οποίο προέκυψε η ανάγκη διακομιδής δύο (02) εκ των μεταναστών, για προληπτικούς λόγους, στο Νοσοκομείο Χανίων.

Οι υπόλοιποι διασωθέντες με τις αποσκευές τους, επιβιβάσθηκαν σε λεωφορεία που διατέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, την 115 Πτέρυγα Μάχης, το Ναύσταθμο Κρήτης, την Ταξιαρχία του Ελληνικού Στρατού και το ΚΤΕΛ και πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή Αγιάς Χανίων, για προσωρινή φιλοξενία, σε χώρο υποδοχής που διατέθηκε για το σκοπό αυτό από την Περιφέρεια Κρήτης.”

Ανακοίνωση που δημιουργεί ερωτήματα από το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών για το ρόλο της Frontex

Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη ανθρωπιστικής τραγωδίας. 345 μετανάστες μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, βρεθήκαν μεσοπέλαγα, σε ακυβέρνητο σαπιοκάραβο, πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους, για μια καλύτερη ζωή. Τελικά μεταφέρθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μέσω Παλαιόχωρας.

Είναι γεγονός ότι οι τοπικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για την φιλοξενία των μεταναστών, αν και ο χώρος φιλοξενίας τους, δεν είναι και ο πλέον κατάλληλος, αφού δεν προβλέπεται να φιλοξενεί ανθρώπους αλλά εμπορεύματα. Επίσης σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσμου.

Για μια ακόμη φορά όμως, φάνηκε, ότι το κράτος είναι απροετοίμαστο για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων περιστατικών, αφού αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως λαθραίους χωρίς δικαιώματα. Παρακολουθώντας τα γεγονότα δημιουργούνται ερωτηματικά, πως οι μετανάστες κατέληξαν στην Ελλάδα, αφού το πλοιάριο που επέβαιναν εξέπεμψε σήμα κίνδυνου, ενώ βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Μάλτας.

Μήπως η Frontex διαδραμάτισε κάποιο ύποπτο ρόλο;

[youtube id=”GLs3b0hKESU” width=”620″ height=”360″]

Ένα άλλο ερώτημα είναι, τι θα κάνουν οι Ελληνικές αρχές με τα ανήλικα παιδιά, που όπως είδαμε, είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται. Αν δηλαδή εφαρμοστεί η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 1989 και επικυρώθηκε από την Ελλάδα το 1992.

Υπενθυμίζεται ότι, προβλέπεται ειδική διαδικασία για τους αλλοδαπούς ηλικίας 14-18 ετών που δεν συνοδεύονται από τους γονείς τους. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τραγωδίας θα είναι η κατάληξη των μεταναστών (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από τις γνώστες άθλιες συνθήκες κράτησης ή η επαναπροώθησή τους.

• Ζητάμε την καταγγελία από την Ελληνική Κυβέρνηση, της Σύμβασης Δουβλίνο ΙΙ, που απαγορεύει την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών στην Ευρώπη.

• Να αφεθούν ελεύθεροι οι μετανάστες ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

• Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Η Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ

Με αφορμή το γεγονός ότι πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες κινδύνεψαν να πνιγούν στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κρήτης, ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Επ. Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων τόνισε ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, πως όσα μέτρα καταστολής και αν αποφασίσει και προωθήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, δεν αποτρέπουν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα, ενώ θα αυξάνουν τους θανάτους των απελπισμένων και τις τιμές του δουλεμπορίου.

Ο Αλέκος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι : «Η βάρβαρη αυτή πολιτική της ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες εκατόμβες αθώων θυμάτων, που καταδιωγμένα από την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ και των συμμάχων της βρίσκουν πολλές φορές ακόμα και το θάνατο αντιμέτωποι με την άλλη όψη της ίδιας αυτής πολιτικής. Αποκαλύπτει το αποκρουστικό, απάνθρωπο πρόσωπο της ευρωένωσης του κεφαλαίου, εχθρικό για τους λαούς της και τους λαούς όλου του κόσμου.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός της χώρας μας μόνο οργή μπορεί να αισθανθεί από αυτά τα εγκλήματα που προκαλεί ένα σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Να μετατρέψουμε αυτή την οργή σε κοινό αγώνα και αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, σε κοινό αγώνα Ελλήνων και μεταναστών ενάντια τις απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Να δοθεί πολιτικό άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων.»

Συνέντευξη τύπου Γ.Χ.Σ. για τις συνθήκες κράτησης στα “κέντρα φιλοξενίας”.

Την ίδια ώρα απάνθρωπες και ευτελιστικές παραμένουν οι συνθήκες κράτησης στα “κέντρα φιλοξενίας”.

Όπως μεταξύ άλλων ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες, ακόμα και ευάλωτα πρόσωπα, όπως ανήλικοι, θύματα βασανισμού και άτομα με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, υπόκεινται σε παρατεταμένη κράτηση. Επιπλέον μετανάστες και αιτούντες άσυλο κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα, όπου οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες και όπου οι κρατούμενοι δεν μπορούν να προαυλιστούν για τη συνολική διάρκεια της κράτησής τους – σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και για 17 μήνες, όπως διαπίστωσαν οι ομάδες των ΓΧΣ.

Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.  

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

5 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...