23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κλιματική αλλαγή: 90 εταιρείες προκαλούν τα 2/3 της παγκόσμιας εκπομπής αερίων

Ημερομηνία:

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μαζί της τεράστιους κινδύνους  για την ανθρωπότητα και τη Γη. Παρόλαυτα, με τη σύνοδο που  έγινε στην έδρα του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του  2014, όπου και παρέλασαν 120 αρχηγοί κρατών, πλειάδα  στελεγχών της βιομηχανίας του πετρελαίου και τραπεζιτών, δεν άλλαξε τίποτα.  Με τη θλιβερή συνοδεία αρκετών “Μη  Κυβερνητικών Οργανώσεων” η μέρα για την Κλιματική Αλλαγή μας υπενθύμισε πως, το οικολογικό πρόβλημα στο οποίο  βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης, είναι πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό, που γεννιέται στα πλαίσια  ενός συγκεκριμένου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

Και ποιος είναι υπεύθυνος δηλαδή; Σίγουρα δεν φταις εσύ, που αγοράζεις λακ για τα μαλλιά και κάνεις κατάχρηση.

Το Σεπτέμβριο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν  για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο. Παρόλαυτα σε αντίθεση με τη δημόσια υστερία για τον έμπολα, όπου μια  γρίπη σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκοτώνει πολύ περισσότερους σε  ένα χρόνο, ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου φαίνεται πολύ  καθησυχασμένο. Στον πάτο της προβολής, το ζήτημα της  κλιματικής αλλαγής, βρίσκεται προφανώς και στα ΜΜΕ.

Την ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την αύξηση  των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η θερμοκρασία στον  πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς κελσίου, μία πολύ  σημαντική έρευνα δημοσιεύεται στο Climatic  Change.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα μόνοι 90 εταιρείες το διάστημα 1751 με 2010 οι 90 εταιρείες παρήγαγαν το 63% των συνολικών βιομηχανικών εκπομπών μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Μάλιστα το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθέρωσαν με τις δραστηριότητές τους στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τους 914 γιγατόνους.

Μεταξύ αυτών οι παγκοσμίως γνωστές Chevron, Exxon και BP.

Η μισή ποσότητα της εκτιμώμενης εκπομπής  αυτών των  βλαβερών αερίων, έχει γίνει τα τελευταία 25 χρόνια, πολύ  καιρό από τότε που αναδεικνυόταν και αποδεικνυόταν πως οι εκπομπές  αερίων από την καύση του άνθρακα και του πετρελαίου  προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Μεταξύ των 90 αυτών εταιρειών, συμπεριλαμβάνονται εκτός  από τις Chevron, Exxon, Bp και Royal Dutch Shell, οι  εταιρείες παραγωγής άνθρακα, όπως η British Coal Corp,  Peabody Energh και BHP Billiton.

31 από αυτές τις εταιρείες, είναι κρατικές, όπως  η Saudi  Aramco (Σαουδική Αραβία), η γνωστή μας Gazprom της Ρωσίας   και η Statoil της Νορβηγίας, ενώ εννιά είναι κυβερνητικές και δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή άνθρακα στην Κίνα, την πρώην Σοβιετική Ένωση, τη Βόρεια Κορέα και την Πολωνία.

state

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εταιρειών άνθρακα από το 1910-2010. Η συμβολή της κάθε ιδιοκτησιακής κατηγορίας είναι περίπου ίση.

Κοντά στο 30% των εκπομπών αερίων παγκοσμίως, την περίοδο που μελετάται, οφείλεται μόνο στις 20 μεγαλύτερες εταιρείες της λίστας όπως  αναφέρει ο αναλυτής στο Climate Change.

che
Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που ανήκουν σε επενδυτές, πρώτη έρχεται η ChevronTexaco στην οποία αποδίδεται το 3,5% των παγκόσμιων εκπομπών ως σήμερα, ενώ ακολουθούν η Exxon με 3.2% και η BP με 2.5%.
Παναγιώτης Κάτσικας

www.alfavita.gr/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...