15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024
Array

Κοινή δήλωση βουλευτών ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων για το εφετείο

Ημερομηνία:

Στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η κυβέρνηση προωθεί, στο πλαίσιο δραστικής περιστολής των δαπανών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τιτάνιου έργου συγχωνεύσεων ή κατάργησης υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου, με δραστικές παρεμβάσεις ακόμη και στους ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της παιδείας και της υγείας.

Η περιστολή των δημοσίων δαπανών αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα απόλυτα αναγκαίο μέτρο για τη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας και την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών. Υπό αυτή την έννοια και στη δεδομένη χρονική συγκυρία, θεωρούμε ότι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ίδρυση τεσσάρων νέων εφετείων, μεταξύ των οποίων ενός στην ανατολική Κρήτη, με διάσπαση του εφετείου Κρήτης, που ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και λειτουργεί στα Χανιά για περισσότερο από έναν αιώνα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και ανιστόρητη. Δυστυχώς, επικράτησαν παλαιοκομματικά, πελατειακά κριτήρια και πρακτικές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν.

Φρόνιμο θα ήταν να επιδιωχθεί η ενίσχυση του υποστελεχωμένου εφετείου Κρήτης με δικαστές, προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές καθυστερήσεις στην οριστική εκκαθάριση των δικαστικών υποθέσεων, που φθάνουν, όπως και οι ίδιοι οι λειτουργοί της δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν, στην αρνησιδικία.

Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στο συγκρητισμό, που είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του νησιού. Αγνοήθηκαν προκλητικά η χανιώτικη κοινωνία και οι θεσμικοί εκπρόσωποί της και επιδείχθηκε μια παντελώς αδικαιολόγητη βιασύνη να κλείσει το θέμα με το συγκεκριμένο τρόπο.

Επιπλέον, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπερασπίζεται στην πράξη το δικό του δημιούργημα, το Ν. 3904/2010, με τον οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης. Με αυτόν το νόμο περιορίζεται ριζικά η ύλη των εφετείων, καθώς πλέον αυτά θα δικάζουν ουσιαστικά μόνο τα κακουργήματα, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πλημμελημάτων θα είναι στο εξής αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και άρα θα δικάζονται κατ’ έφεση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Η σημερινή συγκυρία δεν επιτρέπει κινήσεις εντυπωσιασμού και σπασμωδικές ενέργειες. Δεν προσφέρεται για ανεύθυνες πρωτοβουλίες και αμετροεπείς δηλώσεις. Η χανιώτικη κοινωνία διαθέτει ωριμότητα, μας γνωρίζει και μας κρίνει όλους. Όλα αυτά τα χρόνια, σταθήκαμε, στο πλευρό κάθε θεσμικού και συλλογικού φορέα, υπερασπιστήκαμε τα δίκαια αιτήματά του, αγωνιστήκαμε ενωμένοι με το σύνολο των αιρετών εκπροσώπων και όλους τους φορείς του νομού για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του τόπου. Ούτε κρυφτήκαμε ούτε ολιγωρήσαμε ούτε αδιαφορήσαμε.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες των Χανίων, που μας ανέθεσαν την εκπροσώπησή τους στη Βουλή των Ελλήνων, δηλώνουμε σήμερα, για άλλη μια φορά, παρόντες και αλληλέγγυοι, υποστηρίζοντας την προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία της διεκδίκησης.

Παλεύουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη στην πράξη της περιφέρειας Κρήτης, ως ενιαίας και αδιαίρετης διοικητικής μονάδας, όπως θεσμοθετήθηκε με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Πιστεύουμε ότι ανάπτυξη δύο ταχυτήτων σημαίνει αναπτυξιακή υστέρηση, είναι συνώνυμη, ειδικά στο σημερινό πλαίσιο, με την καταστροφή. Κατά συνέπεια, είναι αδήριτη ανάγκη να ξεκινήσει σήμερα ένας ειλικρινής διάλογος, με χρονοδιάγραμμα και ατζέντα, για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της Κρήτης, με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και άλλων αναγκαίων βασικών υποδομών. Δεν νοείται, στη σημερινή πραγματικότητα, η Κρήτη να αναπτύσσεται ως ενιαία περιφέρεια, με ένα υδροκέφαλο κέντρο στο πρότυπο της Αθήνας και τρεις «φτωχούς συγγενείς».

Σε αυτό τον διάλογο, τον οποίο θεσμικά οφείλουν να ενεργοποιήσουν άμεσα ο περιφερειάρχης Κρήτης και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και στον οποίο κρίνεται επιβεβλημένη η συμμετοχή του συνόλου των βουλευτών, των δημάρχων και των εκπροσώπων των θεσμικών φορέων του νησιού, δηλώνουμε ότι θα είμαστε δυναμικά παρόντες, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Η Κρήτη πρέπει να προχωρήσει ως μία ενιαία και αδιαίρετη ενότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές επιλογές. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη και την ευημερία του νομού μας, κοντά στους πολίτες των Χανίων.

Ευτύχης Δαμιανάκης

Σήφης Βαλυράκης

Ευαγγελία Κουρουπάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ