19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κοινή Διακήρυξη 25 ευρωπαϊκών χωρών για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ημερομηνία:

Μια δήλωση συνεργασίας, η οποία έλαβε τη μορφή μιας φιλόδοξης διακήρυξης, συνυπέγραψαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) 25 ευρωπαϊκές χώρες. Η συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την τεχνητή νοημοσύνη στηρίζεται στην άποψη ότι η ΑΙ μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία, όπως καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ασφαλέστερες μεταφορές και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία.

Για να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, οι ευρωπαϊκές χώρες έκριναν ότι πρέπει να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από τομείς, όπως, για παράδειγμα, η χρήση υψηλότερων προτύπων προστασίας των δεδομένων. Τη δήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη υπέγραψαν 24 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Νορβηγία. Από τα 28 κράτη – μέλη τη διακήρυξη δεν υπέγραψαν μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία και η Ρουμανία. Πάντως, το σχετικό κείμενο της διακήρυξης αναφέρει ότι κάθε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να προσχωρήσει στο Σύμφωνο για την ΑΙ σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρόνο.

Μέσα από τη διακήρυξη, τα 25 κράτη δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν μία “ευρωπαϊκή προσέγγιση” στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ συμφώνησαν να εκσυγχρονίσουν τις εθνικές τους πολιτικές ως τμήμα της προσπάθειας για ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας έρευνας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επίσης, τα κράτη –  μέλη συμφώνησαν να συνεργαστούν σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που θίγει η Τεχνητή Νοημοσύνη, της τα ηθικά, δεοντολογικά και κοινωνικά, αλλά και επί οικονομικών και νομικών θεμάτων.

Κοινός στόχος, της τόνισαν οι εθνικές αντιπροσωπείες των χωρών, που υπογράφουν το κείμενο, είναι να αποκτήσει η Ευρώπη την πρωτοκαθεδρία στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ΑΙ, λειτουργώντας ως αντίπαλο τεχνολογικό δέος απέναντι σε ΗΠΑ και Ασία.

Κείμενο στρατηγικής

“Είναι προφανές ότι η τεχνολογία γίνεται βασικός μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη μέσω της ψηφιοποίησης της βιομηχανίας και της κοινωνίας στο σύνολο της. Η εμφάνιση της AI φέρνει ωστόσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Απαιτείται μια προληπτική προσέγγιση για να αντιμετωπιστεί η επίδραση της ΑΙ στην αγορά εργασίας. Είναι, εξάλλου, απαραίτητο να εκσυγχρονιστούν τα ευρωπαϊκά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και λογοδοσίας γύρω από την ανάπτυξη και τη χρήση της AI είναι απαραίτητο”,αναφέρουν στη διακήρυξή τους τα 25 κράτη.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, υπεύθυνος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, κ. Andrus Ansip και η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, κυρία Mariya Gabriel, δήλωσαν: “Στην Ευρώπη, οποιαδήποτε επιτυχημένη στρατηγική, που ασχολείται με την AI, πρέπει να είναι διασυνοριακή. Πολλά κράτη – μέλη συμφώνησαν να συνεργαστούν σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις, που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων των ευρωπαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων, στη δημιουργία συνεργιών σε προγράμματα χρηματοδότησης της Ε&Α και στην Ευρώπη και στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτη συνάντηση της «Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον» στο Πάνορμο Ρεθύμνου

Αρχές Μάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη δια ζώσης συνάντηση της...

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...