16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κοινή επιστολή των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου για την ελεύθερη πρόσβαση στην Ι.Μ. Γουβερνέτου – Η Εκκλησία καταπατεί δημόσιους δρόμους και στήνει μεσαιωνικές πύλες

Ημερομηνία:

Με κοινή επιστολή τους οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Αρωνίου, Κουνουπιδιανών, Στερνών, Μουσουρά καταγγέλουν τη στάση της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου η οποία έχει φράξει δημόσιους δρόμους απαγορεύοντας την προσέλευση των πολιτών.

Διαβάστε τι αναφέρουν:

Η  Κοινότητα Χορδακίου, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Η μία πόρτα είναι ήδη αυθαιρέτως τοποθετημένη, επί του Επαρχιακού Δρόμου, κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των περιπατητών στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, το  Καθολικό και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Για το λόγο αυτό πρέπει να αφαιρεθεί.

Η δεύτερη πόρτα η οποία επίσης αυθαιρέτως τοποθετήθηκε  καταπατώντας τμήμα του Επαρχιακού Δρόμου στην περιοχή ¨Κουμαρές, αποκόπτει παντελώς την ελεύθερη πρόσβαση, προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου με την δικαιολογία πως με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια της περιοχής.

Η επέμβαση σε Δημόσιο Επαρχιακό δρόμο με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί σοβαρή παράβαση και διώκεται ποινικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος αυτός εκτός από την ιστορικότητα, έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και κάθε επισκέπτη, είναι δε μορφολογικά διαμορφωμένος έτσι ώστε να αποτελεί αυτόν το ρόλο και ότι ουδέποτε έχει προκύψει ζήτημα πρόκλησης βλάβης στην ευρύτερη περιοχή που να  θίγει την ιερότητα του χώρου, η απαγόρευση της πρόσβασης των επισκεπτών μετά την δύση του ηλίου είναι μη νόμιμη.

Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου αποτελεί όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, το ¨Άγιον Όρος της Κρήτης¨ και ουδέποτε στο παρελθόν τέθηκε ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή ή αμφισβήτησης της ιερότητας του χώρου. Χιλιάδες χρόνια τώρα, το μοναστήρι χαίρει μεγάλου σεβασμού από όλους τους κατοίκους της περιοχής του Ακρωτηρίου αλλά και από κάθε επισκέπτη.

Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από το περιμετρικό τοιχίο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου οφείλει να είναι  ελεύθερα προσβάσιμος σε κάθε πολίτη, όπως ήταν τόσα χρόνια. Η ασφάλεια του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους όχι με παρέμβαση στον Επαρχιακό δρόμο και με πόρτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετεί πόρτες  και να κλείνει τον Δημόσιο δρόμο.

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η  πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί  στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, τη Μονή  Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα άμεσα.

Το παρόν έγγραφο συνυπογράφεται από όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου.

ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ   –  Πρόεδρος Κοινότητας Αρωνίου    

ΤΣΙΤΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ –  Πρόεδρος Κοινότητας Κουνουπιδιανών   

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Πρόεδρος Κοινότητας Στερνών     

"google ad"

ΚΑΛΟΡΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ –  Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Μουζουρά

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ