19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Κοινοτική” παλιρροϊκή ενέργεια τροφοδοτεί απομονωμένα νησιά

Ημερομηνία:

Η πρώτη κοινοτική μονάδα εκμετάλλευσης της παλιρροϊκής ενέργειας συνδέθηκε με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Σκωτία

Η γεννήτρια Nova Innovation θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 30 νοικοκυριών, ενός τοπικού παγοποιείου και της επιχείρησης Cullivoe Harbour Industrial Estate στο νησί Βόρειο Γιελ του αρχιπελάγους Σέτλαντ.

Με ισχύ 30 Κιλοβάτ, η γεννήτρια είναι εγκατεστημένη σε βάθος 30 μέτρων, στον πυθμένα του Bluemull Sound, ενός στενού που χωρίζει τα νησιά Ουνστ και Γιέλ στα βόρεια Σέτλαντ. Αποτελείται από μια έλικα που περιστρέφεται κατά την κίνηση των παλιρροϊκών ρευμάτων

Η περιστρεφόμενη έλικα τροφοδοτεί μια γεννήτρια που παράγει ηλεκτρισμό, ο οποίος διοχετεύεται στη στεριά με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους ενός χιλιομέτρου.

Το έργο ανέπτυξε η εταιρεία παλιρροϊκής ενέργειας Nova Innovation σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Βορείου Γιελ. Χρηματοδότηση παρείχε το Σχέδιο Ανάπτυξης των ΑΠΕ σε Κοινότητες (CARES) της σκωτικής κυβέρνησης, το Συμβούλιο των Νησιών Σέτλαντ και το τοπικό συμβούλιο του Γιελ.

Μιλώντας στο συνέδριο All-Energy Conference που έλαβε χώρα στο Αμπερντήν στις 21 Μαΐου, ο σκώτος υπουργός Ενέργειας Φέργκους Γιούινγκ δήλωσε ότι “για πρώτη φορά στον κόσμο, μια κοινοτική γεννήτρια παλιρροϊκής ενέργειας παράγει ηλεκτρισμό”.

“Η Σκωτία αναγνωρίζεται ως παγκόσμιος ηγέτης στην κυματική και την παλιρροϊκή ενέργεια “κατέχοντας” το 25% του παλιρροϊκού δυναμικού και το 10% του κυματικού δυναμικού στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της καλύτερης και αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας. Για αυτό το λόγο η Σκωτία πέτυχε τη βέλτιστη επίδοση ηλεκτροπαραγωγής από καθαρές πηγές ενέργειας στην ιστορία της πέρυσι” κατέληξε.

Άλλωστε η Σκωτία θεωρείται ότι έχει αναρριχηθεί στη 14η θέση των πλουσιότερων κρατών στον κόσμο χάρη στις ΑΠΕ, ενώ σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές της επικράτειάς της η παλιρροϊκή ισχύς ξεπερνά αυτή ενός μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου.

www.econews.gr/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...