21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Κοινοτική χρηματοδότηση για την ελαιοκομία που πλήττεται στην Κρήτη», ζητά ο Μ. Κεφαλογιάννης

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή το τεράστιο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Κρήτη με τους ελαιοπαραγωγούς ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κοινοτική στήριξη και χρηματοδότηση.

Αναλυτικά η ερώτηση

«Η Kρήτη είναι η δεύτερη πιο σημαντική περιφέρεια στην Ελλάδα, για την παραγωγή ελαιολάδου, όπου περίπου το 1⁄4 της συνολικής έκτασης καλύπτεται από ελαιόδεντρα, τα οποία αποτελούν το 65% της γεωργικής γης του νησιού. Οι προβλέψεις για το 2019 είναι απογοητευτικές, με μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου, λόγω του συνδυασμού αυξημένων προσβολών από δάκο και γλοισπόριο που διευκολύνονται από τις καιρικές συνθήκες.

Δεδομένου ότι:

-Ο συνδυασμός των παρασίτων αυξάνει τα επίπεδα οξύτητας, που σημαίνει επιπλέον αύξηση του κόστους για τον διαχωρισμό του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, απαραίτητο για την απόκτηση ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντος.

-Το Ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης δεν περιλαμβάνει τη στήριξη των γεωργών για τη συμμετοχή σε συστήματα ασφάλισης με στόχο την υποστήριξη των παραγωγών για την αντιμετώπιση της παραγωγής και των απωλειών εισοδήματος από φυσικές καταστροφές.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς σκοπεύει να στηρίξει τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο κρίσης, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των παρασίτων;

2. Σκοπεύει να διαθέσει ειδική χρηματοδότηση για τη στήριξη του τομέα της ελαιοκομίας και, εάν ναι, με ποιόν τρόπο;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...