16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κοινό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για Κύπρο – Επικρίσεις από συγκυβέρνηση και ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Από κοινού αίτημα θα καταθέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή και «να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η Ελλάδα σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε  με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν προφανώς και την χώρα μας και την Ευρωζώνη συνολικά, τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Μια ελληνική κυβέρνηση που αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο όχι του Κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κα Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικής σημασίας διότι αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα και διαπραγμάτευσης και κατακτήσεων, πέρα και έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα. Και αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει λύση έξω από τους εκβιασμούς της τρόικα», τόνισε και συνέχισε:

«Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα, συμφωνήσαμε ότι αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο».

«Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική λειτουργία μέσα από τις συσκέψεις των τριών αρχηγών των κομμάτων και πολλές φορές παραβιάζει και το ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Συμφωνήσαμε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μια στάση που πιστεύουμε εμείς, ότι όχι μόνο δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη, αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση μομφής που προωθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά του υπουργού Οικονομικών. «Θεωρούμε ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, υπάρχει και σε αυτό νομίζω συμφωνία, από εκεί και πέρα το πώς τακτικά θα χειριστούμε τις κινήσεις στο επόμενο διάστημα που πρέπει να γίνουν θα συναρτηθεί από τις ευρύτερες εξελίξεις που θα έχουμε στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Καμμένος: Κοινό μήνυμα στον κυπριακό λαό

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα από κοινού προς τον κυπριακό ελληνισμό. Η Κύπρος δεν είναι μακριά και οι Κύπριοι, οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους, είμαστε όλοι μαζί, είναι όλος ο ελληνικός λαός», δήλωσε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος τονίζοντας πως «ενωμένοι οι Έλληνες μπορούμε, τουλάχιστον αυτή τη φορά στην ιστορία, να σταθούμε δίπλα στη μεγάλη απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής να πει ένα «όχι» απέναντι στις απειλές της τρόικας. Στις απειλές της κας Μέρκελ που συνεχίστηκαν και σήμερα λέγοντας ότι τελειώνει η υπομονή η δική της, αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική κυβέρνηση».

«Μια κυβέρνηση, όπως αποδείχθηκε από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗ.ΣΥ. σήμερα, που αρνήθηκε να δώσει τα δυο δις ευρώ, ενώ είχαν «κουρευτεί» περίπου πέντε δις ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες από το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μην φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μη φτάσει σε αυτό το σημείο η απόφαση του Eurogroup. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε», ανέφερε.

«Το δεύτερο λοιπόν σημείο μετά τη δημιουργία αυτού του μετώπου, του μεγάλου κοινωνικού πατριωτικού και δημοκρατικού μετώπου, είναι να έλθει την Τρίτη στη Βουλή ο κ. Προβόπουλος και να απαντήσει για ποιο λόγο αρνήθηκε τη βοήθεια προς την Κύπρο, έχοντας και ως δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή στα ταμεία της η κυβέρνηση έχει τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μια ανακεφαλαιοποίηση που θα πρέπει λογικά, να γίνει μέχρι το τέλος Απριλίου», επισήμανε.

«Το τρίτο σημείο, είναι ουσιαστικά η κατάργηση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα Δημοκρατίας να μην έρχονται νόμοι πια στη Βουλή, αλλά να έρχονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Να αρνούνται οι υπουργοί-και δη διορισμένοι-αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, να απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και σε αυτό το πρόβλημα Δημοκρατίας θα πρέπει οι Έλληνες από κοινού να στραφούμε εναντίον εκείνων που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε και κατέληξε:

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, παρά τις όποιες ιδεολογικές διαφορές υπάρχουν, γιατί οι Έλληνες ενωμένοι, καταφέρνουμε τις περισσότερες φορές να νικήσουμε.

Το μήνυμα προς τους Κύπριους αδελφούς μας, είναι και ένα μήνυμα που το στέλνει το σύνολο του ελληνικού λαού. Η συνεργασία όσον αφορά το Κοινοβούλιο θα έχει και την περίπτωση της πρότασης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την πρόταση μομφής για τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Στουρνάρα τον οποίο θέλω να θυμίσω, ότι τον στήριξε με δημόσιες δηλώσεις ο κ. Σαμαράς, ενώ αρνήθηκαν να τον στηρίξουν ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος.

"google ad"

Δεχόμαστε όμως, να υπάρχει μια κοινή γραμμή και ένα κοινό μέτωπο το οποίο θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο σύνολο του ελληνικού λαού. Ευχαριστώ τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία να αρχίσει μια τέτοια συνεργασία που τη ζητά το σύνολο του ελληνικού λαού».

ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές

«Οι μάσκες έπεσαν», σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή τη συνάντηση των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου.

«Η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Κοινοβούλιο και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, με πρόσχημα τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Υλοποιείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση από τη ‘λαϊκή δεξιά’ μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ‘νέο’ ΠΑΣΟΚ βήμα το βήμα διαμορφώνεται. Άραγε τι είδους διαπραγμάτευση λένε στον κυπριακό λαό να κάνει; Μήπως τύπου ‘σχεδίου Ανάν’, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του; Ή συνεργασία με τον ‘αντιιμπεριαλιστή’ Πούτιν;», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΝΔ: «Συνάντηση κορυφής»…

«Συνάντηση κορυφής» χαρακτηρίζει ειρωνικά η ΝΔ τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου τονίζοντας πως επιτέλους «ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον μόνο Έλληνα πολιτικό που θα μπορούσε να κατανοήσει σε τέτοιο βάθος τις απόψεις του».

ΠΑΣΟΚ: Εθνική ανευθυνότητα από Τσίπρα και Καμμένο

Για εθνική ανευθυνότητα και πολιτική πρόκληση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο με αφορμή τη συνάντησή τους και όσα ανακοινώθηκαν για τις κοινές δράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Η ημέρα και το θέμα που διάλεξαν προκειμένου να δηλώσουν την σύγκλισή τους θα τους καταδιώκει ως ακραίο παράδειγμα εθνικής ανευθυνότητας, πολιτικής πρόκλησης και κακών αντανακλαστικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ακόμη ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είναι ίσως οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνονται τι μας διδάσκει η δραματική εμπειρία που ζει η Κύπρος.

«Τι παραπάνω θέλουν άραγε  να συμβεί προκειμένου να αντιληφθούν ότι οι “τζάμπα μαγκιές” τους ούτε  στην Ελλάδα οδηγούν πουθενά ούτε στην Κύπρο προσφέρουν καλές υπηρεσίες;», καταλήγει.

Πηγή: tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...