24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

ΚΟΙΤΙΔΕΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η Βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Σφακίων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης 
Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου

Χαιρόμαστε και καμαρώνομε με την οσημέραι άνοδο και πρόοδο του αγαπητού μας Δήμου Σφακίων, που ωφείλεται πρωτίστως στον εκλεκτόν και χαρισματικόν, λίαν δε αγρύπτως εργατικόν Δήμαρχον κ. Ιωάννην Ζερβόν συνεπικουρούμενον από τα φιλότιμα και φιλιεργατικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Βλέπουν μακρυά και ορθά και δημιουργούν πέραν των δυνατοτήτων και την σημερινών δυσκόλων συνθηκών. Πέραν από ό,τι απορρέει από τις αρμοδιότητες και τα δημοτικά έργα και παρεμβάσεις ενός Δήμου, ο Δήμος Σφακίων οραματίστηκε και υλοποίησε, κάτι το εξόχως εμβληματικό, το Ελεύθερο Ανοικτό Δημοτικό Πανεπιστήμιο Σφακίων με το φωταγεύς όνομα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ», αυτής της διαχρονικής και ανεπανάληπτης μορφής, ουρανοσταλμένης και αιώνιο σημείο αναφοράς. Και δεν θα παύσομε να το ομολογούμε, ίσως αν υπήρχε σήμερα ο Ξενουδάκης δεν θα είχαμε τα προηγούμενα, τα παρόντα και τα μελλούμενα χάλια μας.

Μετά την ίδρυση και λειτουργία του, επ’ ονόματι του, λίαν οφειλετικώς και επαξίως, Ελευθέρου Ανοικτού Δημοτικού Πανεπιστημίου Σφακίων, εν αγαλλιάσει καρδίας είδαμε και τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης αυτού, μία όντως κοιτίδα πολιτισμού, γνώσεως, παιδείας επιστημόνων, φοιτητών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων.

Ένα σωστό βιβλίο δεν είναι κάποιο εργαλείο για να περνά η ώρα μας, αλλά για να κερδίσομε την ώρα μας και να κάνομε τον χρόνο σύμμαχό μας. Το βιβλίο δεν συμβάλλει απλώς στον Πολιτισμόν, αλλά είναι Πολιτισμός. Γι’ αυτό και την Βιβλιοθήκη αυτή την χαρακτηρίσαμε «κοιτίδα Πολιτισμού». Και, χαιρόμαστε που η κοιτίδα αυτή φέρνει το όνομα το αδαμάντινου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ».

Το ξέρομε πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ψωμί, ωστόσο απαντώ με τα λόγια ενός σοφού της Ανατολής: «Εάν δώσεις σε έναν άνθρωπο που πεινάει ένα ψωμί θα χορτάσει μια μέρα. Αν του δώσεις ένα βιβλίο, θα χορτάσει για πάντα». Ωστόσο, η Ελληνική αντίληψις προχωρεί πιο πέρα με την σωστή σκέψη: Μπορεί ο άνθρωπος με το ψωμί να χορτάσει, όταν όμως διαβάσει ένα βιβλίο της προκοπής, η πείνα του θα είναι διαρκής. Είναι η μόνη πείνα που δεν βλάπτει, απεναντίας τρέφει…

Αυτήν την διατρέχουσα πείνα έθρεψε πολλαπλώς και αφειδώλευτα, ο μέγιστος Γ. Ξενουδάκης. Και, ειλικρινά χαιρόμαστε, και από καρδίας συγχαίρομε τον Δήμο Σφακίων και γι’ αυτό το έργο του. Είναι δε λίαν εκφραστικά τα λόγια του Δημάρχου κ. Ιωάννη Ζερβού κατά τα εγκαίνια, ο οποίος υπογράμμισε «την αξία του εντύπου και γενικότερα πόσο είναι σημαντική η Βιβλιοθήκη για τους φοιτητές, τους δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη». Εκείνο δε που ξεχωριστά με χαροποίησε ως ιερωμένο, και γι’ αυτό τον συγχαίρω και τον καμαρώνω ως φιλόθεο και φιλάγιο, είναι ότι στο τέλος προσέφερε «σειρές αξιόλογων βιβλίων, όπως της Αγίας Γραφής». Και άλλοι προσέφεραν βιβλίον προς εμπλουτισμόν της Βιβλιοθήκης, όπως η ψυχή του Πανεπιστημίου και εκλεκτός άνθρωπος ο κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και επιστημονικός υπεύθυνος του ΔΕΑΠ Σφακίων παραδόσας και 1713 δημοσιεύματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και ημείς αξιοχρέως θα συμβάλομε στον εμπλουτισμόν της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Δήμου Σφακίων.

Δεν θα είχαμε τέτοια αποθησαυρίσματα, αν δεν είχαμε Δάσκαλο, Εμπνευστή και ποδηγέτη τον μέγιστο Γεώργιο Ξενουδάκη, και δεν θα γνωρίζαμε όχι μόνον την προσφοράν του, αλλά και αυτήν την ύπαρξή του, αν δεν είχαμε τον εξαίρετον και αξιοτίμητον κ. Νικόλαον Νταμπακάκην, άξιο τέκνο των Σφακίων, εμβριθή ιστοριοδίφη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...