13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κομισιόν: Αμετάκλητη η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ

Ημερομηνία:

«Η ένταξη στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα και τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το ενδεχόμενο Grexit επανήλθε στο επίκεντρο μετά από δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ενώ στο θέμα έχουν αναφερθεί και στελέχη της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής κινδυνολογίας, όμως η Κομισιόν επισημαίνει πως πρόκειται για «φήμες και εικασίες».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπογράμμισε μάλιστα πως η ευρωζώνη όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά διευρύνεται με την ένταξη της Λιθουανίας, το 19ο μέλος, και θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον. Σημειώνεται πως το Spiegel σε δημοσίευμά του ανέφερε πως γερμανικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν διαχειρίσιμο ένα Grexit.

Το Βερολίνο διαμήνυσε πως η θέση του για το αν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη παραμένει σταθερή. «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στην τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό», πρόσθεσε.

Κατά μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο ο Ραλφ Μπρινκχάους σημείωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν ειδικές εκπτώσεις για καμία μελλοντική ελληνική κυβέρνηση».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια ανεξάρτητη απόφαση του ελληνικού λαού, την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Είναι όμως επίσης σαφές, ότι δεν θα υπάρξει ειδική έκπτωση για καμία νέα ελληνική κυβέρνηση. Θεωρούμε ότι κάθε μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα τηρήσει τις συμφωνίες, όπως θα τηρήσουν και οι άλλες χώρες του ευρώ τις δικές τους αλληλέγγυες δεσμεύσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Μπρίνκχάους και πρόσθεσε:

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διατήρηση και την σταθερότητα της Ευρωζώνης ως συνόλου, το οποίο συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Μια έξοδος δεν θα κόστιζε μόνο χρήματα – αλλά θα κατέστρεφε και τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό το νιώθουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ο Σαμαράς επιμένει

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, μετά τη διευκρίνιση από την Κομισιόν, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που συντηρεί τη συζήτηση για το Grexit. «Μετά και τη σημερινή δήλωση του εκπροσώπου Tύπου της Κομισιόν ότι η “ένταξή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη”, που ακολουθεί και την αντίστοιχη δήλωση Ντράγκι ότι “δεν θα γίνει διάσπαση στην ευρωζώνη”, το περίφημο grexit συντηρείται μόνο από την ανεύθυνη και επικίνδυνη κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Αντώνη Σαμαρά «να σταματήσει άμεσα την εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού, δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό» και να μιλήσει για τα δικά του σχέδια «εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα, όπως αυτά περιγράφονται στο email Χαρδούβελη». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει σειρά δηλώσεων ξένων αξιωματούχων που τονίζουν πως το ζήτημα grexit δεν υφίσταται και τονίζει, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια».

Η αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας καταρρέει και η νίκη του στις ελληνικές εκλογές αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως η μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί αυτή η πολιτική. «Μόνο ο κ. Σαμαράς τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», σημειώνει και προσθέτει αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Spiegel, σημειώνει, ότι το περιοδικό, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο: «Έξοδος από την Νομισματική Ένωση: η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αντιμετωπίσιμη», με αποτέλεσμα όπως επισημαίνει, να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες και να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της Γερμανικής συγκυβέρνησης.

Σήμερα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκε και επίσημα, τόσο από τη γερμανική καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν, οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Είναι ντροπή για τον απερχόμενο πρωθυπουργό, καταλήγει στο σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ, «να ταυτίζεται με τις πλέον αντιευρωπαϊκές και ρατσιστικές προς τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου πολιτικές δυνάμεις, καθώς μόνο το γερμανικό ακροδεξιό AfD εμφανίστηκε ευχαριστημένο από το δημοσίευμα του Spiegel».

Δηλώσεις Αξιωματούχων και Δημοσιεύματα:

  1. Ανίκα Μπράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν): «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε υπενθυμίζοντας, ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
  2. Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας): «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας». «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό».
  3. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας): «Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». «Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο».
  4. Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, μέλος των «5 σοφών» της γερμανικής Οικονομίας): «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το “τζίνι από το μπουκάλι”, το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε».
  5. Χένινγκ Φέπελ (συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία): «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγγελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί».
  6. Γκέοργκ Στράιτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης): «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης».
  7. Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU): «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».
  8. Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει».
  9. Κάρστεν Σνάιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ):«Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU». «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».
  10. Μπερντ Ρίξινγκερ (πρόεδρος Ντι Λίνκε): «Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές».
  11. Barry Eichengreen (οικονομολόγος στο Berkeley): «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι διπλάσιο το μέγεθος της κρίσης της Lehman Brothers». «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη».
  12. Die Tageszeitung: «Πόσο η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές; Ελάχιστα». Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να γύρναγε πίσω ο Χέλμουτ Κολ».
  13. Die Welt: «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος». «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα “Grexit” δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό». «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία». «…οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας… δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».
  14. Rudolf Augstein (γιος του ιδρυτή του περιοδικού Spiegel): «Καταστροφική για την Ευρώπη έλλειψη οράματος». “Ο Helmut Kohl θα είχε από καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».
  15. Forbes: «Germany Mistakenly Believes The Euro Could Survive Greek Exit».
  16. Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄». «Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».
  17. Liberation (πρωτοσέλιδο): «Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη». «Εδώ και τόσο καιρό που διάφορα λαμπρά πνεύματα και ορισμένα βραβεία Νόμπελ ανάμεσά τους, εξηγούν ότι η λιτότητα στην Ευρώπη είναι υπερβολική και οδηγεί τους λαούς στην απογοήτευση, έπρεπε να υπάρξει μια αντίδραση» «…μπορούν (Ελλάδα και Ισπανία) να είναι τα εργαστήρια όχι για μια μυθική βραδιά, αλλά για έναν νέο κοινωνικό συμβιβασμό. Μεταρρυθμιστές ή ριζοσπάστες, όλες οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη τους παρακολουθούν με προσοχή». «…άνοδος της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αντίδραση με τις πολιτικές λιτότητας, είναι μια ευκαιρία για μια εναλλακτική λύση στην Ευρώπη».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ