15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κομισιόν: Να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι φαρμακευτικές ότι δεν έχουμε τα μέσα να μάθουμε τι συμβαίνει

Ημερομηνία:

Ένα συνεχές θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιρειών για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τις παραδόσεις.

Σαφές και αυστηρό μήνυμα στις φαρμακευτικές εταιρείες έστειλε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου στη σκιά του ζητήματος το οποίο προέκυψε με την AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η κα Κυριακίδου χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις εξηγήσεις από την εταιρεία οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κράτη-μέλη».

«Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».

Μάλιστα, διεμήνυσε ότι άποψη που συνιστά πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις επειδή υπάρχει η συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» «δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή».

​Στο μήνυμά της με πολλούς αποδέκτες, καθώς πρόβλημα έχει προκύψει και με τις παραδόσεις εμβολίων της Pfizer, σημειώνει ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».

Ένταση με φαρμακευτικές για το εμβόλιο κορονοϊού

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών παραγωγής του εμβολίου κατά του κορονοϊού βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Πρόσφατο κεφάλαιο είναι αυτό που άνοιξε με την ανακοίνωση της AstraZeneca πως θα μειώσει κατά 60% τις παραδοτέες δόσεις του εμβολίου, επικαλούμενη προβλήματα στην παραγωγή.

Επιπλέον, η ΕΕ είναι ενοχλημένη καθώς υποψιάζεται πως μέρος των εμβολίων που προορίζονταν για τα 27 κράτη-μέλη της κατέληξε σε άλλες χώρες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σοριότ, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά πως έγινε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος επεσήμανε πως η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι δεσμευτική ως προς το χρονικό πλαίσιο παράδοσης των εμβολίων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...