19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κομισιόν: 750 δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης – Πόσα χρήματα θα πάρει η Ελλάδα

Ημερομηνία:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η πιο βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι αναμένεται να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και επιπλέον 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια.

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν μέσω προγραμμάτων του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-7). Σύμφωνα με πηγές, η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

Σύμφωνα με τα Nέα, ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι ένα μεγάλο τμήμα από τα κονδύλια του προγράμματος θα κατευθυνθεί στη μείωση των εισφορών και των φόρων προκειμένου να ελαφρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι και να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος.

Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε χαρακτηριστικά ότι κεντρική επιδίωξη είναι «έως το τέλος του έτους να έχουν εισρεύσει στη χώρα από το μερίδιο που δικαιούται πόροι ύψους 4 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να έχουμε τη χρηματοδοτική άνεση να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης στον παραγωγικό ιστό και στην αγορά εργασίας, καθώς και σε ειδικές απαλλαγές και κίνητρα για την ενίσχυση των επενδύσεων».

Κατά προτεραιότητα οι πόροι από το Ταμείο θα κατευθυνθούν σε νευραλγικούς κλάδους που επλήγησαν δραστικά από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίοι στο λιανικό εμπόριο. Στη πρώτη γραμμή βρίσκεται το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, καθώς το μέτρο θεωρείται ότι έχει υψηλό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στον συντελεστή για τα εταιρικά κέρδη.

Η πρόταση της Κομισιόν για την υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο, η Ιταλία θα λάβει 81,8 δισεκατομμύρια ευρώ βάσει της πρότασης, η Ισπανία 77,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Επιτροπή θα προτείνει ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-27 να ανέλθει στο 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Η χρηματοδότηση του πακέτου θα γίνει από την Κομισιόν, η οποία θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14.30.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...