17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κομπίνες από επιτήδειους σε Κρήτη μέσω Viber και διαδικτύου

Ημερομηνία:

Σε συλλήψεις πέντε ατόμων που εμπλέκονται σε κύκλωμα εξαπάτησης σε Κρήτη και Σύρο προχώρησε η ελληνική αστυνομία. Τα συγκεκριμένα άτομα εντόπιζαν ανυποψίαστους πολίτες και κατάφεραν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από αυτούς, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους. Χρησιμοποιούσαν δε συνήθως την εφαρμογή επικοινωνίας μέσω διαδικτύου Viber, αποσπώντας συνολικά το ποσό των 8.300 ευρώ από 10 πωλητές αντικειμένων.

Το Viber είμαι μία ιδιαίτερα δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών και φωνητικών μηνυμάτων μέσω διαδικτύου, την οποία χρησιμοποιούν πολλοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να αποφεύγουν τις μεγάλες χρεώσεις από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με sms και τηλεφωνικές κλήσεις. Προαπαιτούμενο είναι να διαθέτει κανείς διαθέσιμα δεδομένα στο κινητό του, πράγμα όχι ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας, δεδομένου ότι το όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί τα δεδομένα στο κινητό του για διαδικτυακές αγορές, για παιχνίδια, για στοίχημα σε sport Netbet και για άλλες δραστηριότητες. Είναι σίγουρα πιο οικονομικό να χρησιμοποιεί κανείς το Viber και άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως είναι το WhatsApp, το Messenger ή το Skype για την καθημερινή του επικοινωνία, εφόσον και αυτοί με τους οποίους συνομιλεί κάνουν το ίδιο.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι επιτήδειοι

Οι πέντε Έλληνες δράστες αναζητούσαν αγγελίες μέσω εφημερίδων και διαδικτύου και επιχειρούσαν να αγοράσουν διάφορα αντικείμενα από ανυποψίαστους. Ισχυρίζονταν πως κατέβαλαν μέσω web banking το αντίτιμο το αντικείμενο, όμως αυτό ήταν ψευδές. Φρόντιζαν να μην πραγματοποιούν ουσιαστικά τις συναλλαγές αυτές και παρουσίαζαν με φωτογραφίες πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων.

Τα ποσά μάλιστα αυτά ήταν αρκετά μεγαλύτερα από την αξία του αντικειμένου της αγοραπωλησίας και αυτό συνέβαινε γιατί σκοπός τους ήταν να επικοινωνήσουν με τα θύματα, ζητώντας τους να μεταφέρουν τη διαφορά των χρημάτων τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι βέβαια ήταν σε τράπεζα του εξωτερικού. Ανέφεραν πως απλά είχαν κάνει κάποιο λάθος και είχαν καταθέσει επιπλέον χρήματα, τα οποία ήταν λογικό να ζητούν πίσω.

Πολλά από τα θύματα δεν φρόντισαν να ελέγξουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό για να βεβαιωθούν πως τα χρήματα αυτά είχαν κατατεθεί, παρότι φαίνονταν να είναι εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες και τις online πληρωμές. Έτσι, χωρίς να υποψιαστούν επέστρεφαν τα χρήματα αυτά με αποτέλεσμα να κλαπούν συνολικά 8.300 ευρώ με αυτόν τον τρόπο. Η ελληνική αστυνομία έλαβε καταγγελίες για τουλάχιστον 10 υποθέσεις και εντόπισε στους δράστες, προχωρώντας σε 5 συλλήψεις: δύο ανδρών ηλικίας 44 και 47 ετών και τριών γυναικών ηλικίας 18, 35 και 44 ετών.

Αυξανόμενες υποθέσεις απάτης μέσω διαδικτύου

Όλο και περισσότερες είναι οι περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω διαδικτύου. Οι νέες τεχνολογίες έχουν δώσει στους επιτήδειους τη δυνατότητα για όλο και μεγαλύτερες απάτες. Συνήθως οι απατεώνες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες μεθόδους phishing. Ζητούν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου κάποιου χρήστη και τα προσωπικά τους στοιχεία, προφασιζόμενοι πως έχει κερδίσει κάποιον online διαγωνισμό, με χρηματικά έπαθλα ή διάφορα κουπόνια. Σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή ακόμη χειρότερα, για την ενεργοποίηση συνδρομών πενταψήφιων αριθμών σε κινητά τηλέφωνα, που χρεώνουν τους χρήστες πολλά ευρώ, μέχρι να καταφέρουν να απενεργοποιήσουν με κόπο τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για τον λόγο αυτόν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στις συναλλαγές μας με άγνωστος, καθώς και με άγνωστες ιστοσελίδες. Οι προφάσεις που χρησιμοποιούν συνήθως οι απατεώνες αφορούν αγοραπωλησίες αντικειμένων, επενδυτικές πλατφόρμες και διαγωνισμούς με πλασματικά έπαθλα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ