14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κοντοζαμάνης: Γιατί δεν …ακουμπάμε τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν εμβόλια

Ημερομηνία:

Αποκαλυπτικά για το θέμα των «πατεντών» των εμβολίων ήταν όσα είπε σήμερα (18/1/2021) στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη και όταν κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά των πατεντών από την Ε.Ε το έκανε για να …ενισχυθούν οικονομικά την περίοδο εκείνη οι φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα «εθνικοποίησης» των εμβολίων, παρά το ότι παραδέχθηκε πως τα έχουν πληρώσει και τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες της Ε.Ε. Μάλιστα επιστράτευσε και το επιχείρημα ότι αν υπάρξουν εθνικοποιήσεις θα έχουμε λιγότερα εμβόλια γιατί οι εταιρίες δεν θα έχουν κίνητρο ώστε να κάνουν έρευνες.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης από το βήμα της Βουλής φρόντισε να …διαβεβαιώσει ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τη παραμικρή σκέψη να θίξει την κερδοφορία των φαρμακευτικών πολυεθνικών. Ούτε ακόμη και όταν πρότεινε (μαζί με τον Ηλία Μόσιαλο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics) την εξαγορά των «πατεντών» των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακόμη και τότε – ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας- η πρωτοβουλία πάρθηκε για να ενισχυθούν οι εταιρίες αυτές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης «τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε αυτή η πρόταση σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας του Πρωθυπουργού μαζί με τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, περί απόκτησης των πατεντών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να οργανώσει καλύτερα τις παραγωγές και να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων άμεσα και έγκαιρα στους Ευρωπαίους πολίτες». Συνέχισε λέγοντας ότι «από τότε μέχρι σήμερα, βεβαίως, έχει περάσει αρκετός χρόνος. Τα εμβόλια ήδη παράγονται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι, όμως, άλλο πράγμα να αγοράσουμε τις πατέντες των προϊόντων, που θα ήταν και μια στήριξη προς τις βιομηχανίες, προκειμένου να συνεχίσουν περισσότερο την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, και είναι άλλο πράγμα να εθνικοποιήσουμε τις πατέντες».

Αυτά ενώ νωρίτερα ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός υγείας παραδέχθηκε πως «υπάρχει αυτό το θέμα της διάθεσης λιγότερων ποσοτήτων σε μερικές μελλοντικές παραδόσεις.  Ίσως είναι μία οπτική από την εταιρεία PFIZER σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη, λόγω αναβάθμισης των παραγωγικών εγκαταστάσεων». ¨Όμως δήλωσε πως «είμαι βέβαιος (σ.σ από πού άραγε;)  ότι ο σχεδιασμός είναι τέτοιος, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τον ομαλό εμβολιασμό του πληθυσμού».

Επίσης έκανε την παραδοχή ότι «υπήρξε χρηματοδότηση και στήριξη της Ευρώπης στις εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια, γι’ αυτό και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπορέσαμε και είχαμε εμβόλια στη διάθεσή μας. Γι’ αυτό και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μπόρεσε η επιστημονική κοινότητα, η οποία ένωσε δυνάμεις, να έχει τα αποτελέσματα τα οποία έχει επιφέρει». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει και στο κόστος κτήσης των εμβολίων αυτών από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η τιμή, δηλαδή, του εμβολίου επιδοτείται από την Ευρώπη».

Παρόλα αυτά όμως ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι «η πρότασή περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, των δικαιωμάτων δηλαδή πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες». Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχει και ένα άλλο θέμα, της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως της πρώτης ύλης. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη, και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παράξεις εμβόλια.

Θυμίζουμε ότι το ίδιο πνεύμα επέδειξε μερικές μέρες νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν την προηγούμενη Παρασκευή στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή τέθηκε το ίδιο θέμα, κατηγόρησε γα κόμματα που αναφέρθηκαν σε αυτό για «αφέλεια» και άγνοια της διεθνούς πραγματικότητας. Επισήμανε ότι οποιαδήποτε κίνηση στην κατεύθυνση της αμφισβήτησης της «πατέντας» των εμβολίων συνιστά «εθνικοποίηση» των φαρμακευτικών εταιριών.

imerodromos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...