16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Κοντσέρτο για Πιάνο και Βωβό Κινηματογράφο» με τον πιανίστα Γιώργο Σαλτάρη στον “Κήπο”

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018 στις 9:30 μμ ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζουν στον Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπο Χανίων τον διακεκριμένο σολίστ και συνθέτη Γιώργο Σαλτάρη στο έργο «Κοντσέρτο για πιάνο και βωβό κινηματογράφο».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και ο Γιώργος Σαλτάρης υποδέχονται το καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΗΠΟΥ με την μαγεία του βωβού κινηματογράφου και της επί τόπου μουσικής σύνθεσης.

Ένα ταξίδι στην 7η Τέχνη της δεκαετίας του 1930, την εποχή που η μουσική δεν έπαιζε απλά συνοδευτικό αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη μιας κινηματογραφικής ταινίας, καθώς -ελλείψει ομιλούντος διαλόγου- σε κάθε προβολή υπήρχαν επί σκηνής επαγγελματίες μουσικοί –από έναν πιανίστα ή οργανίστα μέχρι μικρά μουσικά σύνολα ακόμα και ολόκληρες συμφωνικές ορχήστρες- που εκτελούσαν ζωντανά το soundtrack του φιλμ καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής του.

Αναβιώνοντας εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Σαλτάρης θα ερμηνεύσει επί σκηνής το Κοντσέρτο του, επενδύοντας με ένα πιάνο ολόκληρη την μοναδική ταινία “Τα Φώτα της Πόλης” (1931) του Τσάπλι Τσάπλιν που θα προβάλλεται παράλληλα στη μεγάλη οθόνη με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

«Πέρα από την άριστη πιανιστική τεχνική, που σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, οι βασικές προκλήσεις του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι δύο: η πρώτη είναι η άντληση πρωτότυπων μουσικών θεμάτων διάρκειας περίπου 87 λεπτών, όσο δηλαδή και η συνολική διάρκεια της ταινίας, τη στιγμή που σε μια σύγχρονη ταινία –πλην του μιούζικαλ- ο συνολικός χρόνος που ακούγεται μουσική είναι χοντρικά 15-20 λεπτά», δηλώνει ο ίδιος ο σολίστ και συνθέτης.

«Η δεύτερη πρόκληση έγκειται στον απόλυτο συγχρονισμό μουσικής και εικόνας. Ενώ το οπτικό υλικό είναι έτοιμο a priori, η μουσική ερμηνεύεται επί τόπου. Θα λέγαμε ότι η εικόνα παίζει το ρόλο ενός μαέστρου, που δίνει αυστηρά το tempo στην ορχήστρα –εν προκειμένω το πιάνο. Με δεδομένη την έντονη κινησιολογία και την υπερβολή στην εκφραστικότητα των ηθοποιών που λαμβάνει χώρα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ο στόχος για τον σολίστ είναι να μην χαθεί η στιγμή».

Ο Γιώργος Σαλτάρης επέλεξε για αυτό το Κοντσέρτο του την αριστουργηματική ρομαντική κομεντί του Τσάρλι Τσάπλιν, “Τα Φώτα της Πόλης” (1931), μια από τις πιο συγκινητικές και ανθρώπινες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, με θέμα την αυταπάρνηση και την ανιδιοτελή αγάπη προς τον αδύναμο συνάνθρωπο.

Κινηματογράφος και μουσική σε μια συνομιλία επί σκηνής, σε ένα μαγικό ταξίδι στην εποχή του Βωβού Κινηματογράφου.

Διοργάνωση : Δήμος Χανίων, ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
Παραγωγή : Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων
Επιμέλεια video : Βίκη Αρβελάκη

Είσοδος : 5 €
Άνεργοι, παιδιά, άνω των 65, ΑΜΕΑ : ΔΩΡΕΑΝ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ