15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κοριοί της NSA και στην Αθήνα;

Ημερομηνία:

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) πολιτικών και ηγετών ευρωπαϊκών χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας τα «Νέα» , σε έγγραφο της NSA που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel περιλαμβάνεται και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών γνωστές ως Special Collection Service (SCS) τις οποίες στελεχώνουν πράκτορες της NSA, της CIA και άλλων μυστικών Υπηρεσιών, δραστηριοποιούνται σε 80 περιοχές ανά τον πλανήτη, οι 19 εκ των οποίων εντοπίζονται στην Ευρώπη.

Πρώτη στην ευρωπαϊκή λίστα εμφανίζεται η Αθήνα, όπου εκτός από τη μονάδα SCS υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Επίσης, στην Αθήνα συναντώνται μονάδες με τηλεχειριζόμενο εξοπλισμό, όπως και σε Βιέννη και Μόσχα, ενώ στο Μιλάνο εντοπίζονται ειδικά μηχανήματα παρακολούθησης. Οι μονάδες έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό που μπορεί να υποκλέπτει επικοινωνίες κινητών τηλεφώνων, ασύρματων δικτύων και δορυφορικών επικοινωνιών.

Μια κατασκευή «τύπου Ποτέμκιν», από λευκά δομικά υλικά, διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ οι πράκτορες των μονάδων SCS φέρονται να εργάζονται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και υπό το καθεστώς της διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια των πρεσβειών με ειδική θωράκιση.

Το Spiegel παραπέμπει στις αποκαλύψεις του Ντάνκαν Κάμπελ
Το Spiegel, στο πλαίσιο πολυσέλιδου αφιέρωματός του στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Βρετανού δημοσιογράφου-ερευνητή Ντάνκαν Κάμπελ, ο οποίος εργάστηκε ως σύμβουλος του περιοδικού για το θέμα. Ο κ. Κάμπελ στην ιστοσελίδα του (http://www.duncancampbell.org/content/investigative-journalist-and-forensic-expert) αναφέρει ότι συστήματα παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών, προστατευμένα από τη διπλωματική ασυλία, χρησιμοποιούνται προκειμένου να διεξάγονται μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. «Ένα βρίσκεται στο Βερολίνο. ‘Αλλα είναι τοποθετημένα στις ταράτσες των πρεσβειών των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από την Στοκχόλμη ως την Αθήνα» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Στην ιστοσελίδα του, ο κ. Κάμπελ παραθέτει φωτογραφίες από κτίρια αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γενεύη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, η Βαρσοβία, οι Βρυξέλλες, αλλά και η Λευκωσία.

Ο Ομπάμα αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί παρακολούθησης της Μέρκελ
Ο Μπάρακ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, αρνήθηκε να μιλήσει για τις κατηγορίες σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις υπηρεσίες Πληροφοριών να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν γίνει στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

«Τούς δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) που ειδικεύεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις δραστηριότητες της οποίας έφεραν στο φως οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, που προκάλεσαν σοκ στην γερμανική κοινή γνώμη και απαίτηση εξηγήσεων από το Βερολίνο προς την Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ