13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κορονοϊός: Η πανδημία φέρνει έκρηξη αυτοματοποίησης – Πώς θα είναι οι δουλειές το 2025

Ημερομηνία:

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, κάτι που πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σήμερα περίπου το ένα τρίτο των εργασιών γίνονται από μηχανές, αλλά σταδιακά η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά τους.

Η γενική τάση είναι ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, ενώ η καταστροφή θέσεων επιταχύνεται, καθώς ολοένα περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η μελέτη προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις περίπου 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα θα χαθούν σχεδόν άλλες τόσες (85 εκατομμύρια), κάτι που για ορισμένες κοινότητες θα σημαίνει αυξημένη ανεργία.

Οι χειρωνακτικές και εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, καθώς επίσης στην επεξεργασία δεδομένων, απειλούνται κατ’ εξοχήν από την επανάσταση της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο. Από την άλλη, νέες θέσεις εργασίας θα αναδυθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το WEF, η πανδημία Covid-19 έχει επιταχύνει διεθνώς την πορεία προς την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν διπλή απειλή τόσο από τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και από την επιταχυνόμενη αυτοματοποίηση των εργασιών.

Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι- θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να μην αποκοπούν από την αγορά εργασίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά.

enikos.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...